Samsung Galaxy Fold: prvi dojmovi [Video]


Samsung je već jednom redefinirao smjer u kojem industrija smartfona ide, i to prvim Noteom. Zato sam uvijek tvrdio da je Note Note, a sve ostalo samo smartfoni. Ovoga puta se nameće pitanje, ako je Note Note, a sve ostalo samo smartfoni, što je onda Galaxy Fold?

Ako nas pitate – budućnost.

Svi proizvođači smartfona rade na povećanju zaslona, s manje ili više uspjeha, a Samsung je ovoga puta pomaknuo i tu granicu, i to dvostruko.

Trik je, naravno, u zaslonu skrivenom u unutrašnju stranu uređaja do kojeg dolazite rasklapanjem. A ako se pitate zašto ovo ranije niste vidjeli, razlog vjerojatno leži u nekoliko proteklih godina koliko je Samsungu trebalo da ovakav koncept razvije do razine na kojoj je danas. I budite sigurni da nije jedini koji ga je razvijao svo ovo vrijeme, jer smo već osim njega vidjeli i nekoliko drugih proizvođača sa sličnim konceptima.

Ovaj se autoru ovih redaka čini kao najlogičniji, iako je, ruku na srce, daleko od savršenog.

Na prednjoj strani je mali 4,6” zaslon, zbog kojega sam posegnuo za ravnalom da se uvjerim da uistinu čak toliko mjeri u dijagonali. Čini se puno manjim i nekako neupotrebljivim za svakodnevnu upotrebu, s obzirom da smo zadnjih godina navikli na veće. Ali to čak i nije toliki problem.

On je primarno tu da bez otvaranja uređaja možete obaviti poziv, pročitati poruku i brzinski odgovoriti, ili nešto kratko pogledati na netu. Da me ne biste krivo shvatili, on je kao takav 100% funkcionalan i nudi apsolutno sve što nudi bilo koji zaslon, bilo kojeg drugog smartfona. I vi teoretski možete koristiti Fold kao bilo koji drugi smartfon i bez rasklapanja.

Ali zbog njegovih malih dimenzija, pisanje duljih tekstova i općenito bilo koja duža radnja nije baš najugodnije iskustvo.

Zato je iskustvo korištenja uređaja kad ga jednom otklopite, kao da koristite manji tablet. Sve je toliko veće i ugodnije da to nema usporedbe niti s jednim drugim smartfonom trenutno na tržištu. Unutrašnji zaslon je ogroman i mjeri 7,3” u dijagonali, ali s 5:7 omjerom stranica, što znači da mu je površina neusporedivo veća u odnosu na recimo Note 10+ koji u dijagonali mjeri tek 0,5” manje.

Mehanizam otvaranja uređaja je iznimno čvrst i za sad djeluje vrlo robusno. Naravno, vrijeme će pokazati koliko u tome ima istine, što vjerojatno nećemo osobno saznati jer će kod nas ostati samo tjedan dana. Ali sigurni smo da će se nakon nekog vremena internetom proširiti i dojmovi njegovih vlasnika.

Naš dojam je najsličniji otvaranju kutije za naočale. Dvije strane uređaja sljubljene su magnetima koji ne dopuštaju da se uređaj sam od sebe otklopi, ali i daju odličan osjećaj kad ga jednom zaklopite.

Teoretski ga je moguće otklopiti jednom rukom, pa čak i zaklopiti, ali je ova radnja ipak predviđena za dvije ruke jer jednom kad ga otklopite, praktički ga je nemoguće koristiti jednom rukom.

Ipak, u ova dva dana koliko ga koristim, bilo je situacija kad sam samo nešto htio pogledati na većem zaslonu, a što sam već otvorio na ovom manjem. Štos je u tome da što god otvorite na malom zaslonu dok je uređaj zaklopljen, to se prenosi na veći zaslon čim ga otvorite. I ovo u većini slučajeva radi dobro, ali i dalje ima pristojan broj aplikacija koje se smrznu na samu pomisao otklapanja uređaja.

Fold je definitivno nešto drukčije od svega što smo isprobali do sada i smatramo da je ovo budućnost smartfona. Definitivno ne u sadašnjem obliku, jer Fold je deblji, izduženiji i teži nego što očekujete. Uostalom, takvi su nekad bili i prvi smartfoni.

Prisjetimo se samo SonyEricssona P800 i koliko smo napredovali od njega. Pa čak i prvog iPhonea ili prvog Galaxy Notea.

Dizajn ovakvih preklopnih uređaja je u samom početku, i sada svjedočimo početku neke nove ere. Krajnji cilj je dobiti što veći zaslon u što manjem kućištu, a budućnost će sigurno donijeti još ovakvih primjeraka. Možda već idući primjerak Folda vidimo u veljači u Barceloni, a možda kroz koju godinu i uređaje koji se preklapaju dva ili više puta, i rastegnu dijagonalu zaslona na 10”.

Zasloni se bez problema mogu savijati već danas, ali problem leži u dizajnu komponenti, i to primarno baterija koje uzimaju najveći dio svakog smartfona, a koje nikako nije dobro savijati.

To što je zaslon savitljiv, nimalo ne utječe na njegovu kvalitetu prikaza što potvrđuje ovaj Fold. On je isti onaj na kojeg smo navikli u Samsungovim top modelima. Prekrasan iz svakog kuta, s odličnom vidljivošću na suncu, teoretski beskrajnim kontrastom, ali s malim pregibom na sredini kojeg vidite iz praktički svih kuteva osim onog od 90 stupnjeva. Bez obzira na to, užitak gledanja filmova ili bilo kakvog sadržaja je neusporediv s bilo kojim drugim smartfonom.

Ima i odlične stereo zvučnike, brzo punjenje i bateriju koja po prvim dojmovima, traje i traje, ali i vrlo dobre kamere preuzete iz Galaxyja S10.

Više o ovom uređaju ćete saznati kroz tjedan dana kad stiže puna recenzija, a do tada nam slobodno postavljajte pitanja. Što konkretno želite da testiramo, čemu da posvetimo pažnju i što vas uostalom zanima o ovom uređaju. Jer ipak je nešto totalno drukčije od svega što smo do sada vidjeli, pa će i recenzija samim time biti nešto drukčija i opširnija, Kako bismo izbjegli da previdimo određena pitanja kojih vjerujemo, imate pregršt, ne libite se ostaviti ih u komentarima.

Video

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT