Gadgeti

Samsung Galaxy Ring donosi praćenje otkucaja srca i ciklusa spavanja. U budućnosti i mnoge druge značajke

Samsung je danas u sklopu MWC sajma u Barceloni službeno predstavio novi nosivi uređaj – Galaxy Ring. O ovom prstenu već je bilo riječi i na prethodnom Samsungovom eventu prije mjesec dana, no bez iznošenja bilo kakvih detalja. Sada je kompanija objavila koje će funkcije Galaxy Ring donijeti, iako ni one vjerojatno nisu konačne. Naime, na samom sajmu prsten nije bilo moguće niti izbliza fotografirati, a kamoli isprobati, što znači da je još uvijek prilično daleko od konačne, komercijalne verzije.

Ipak, šef Samsung Health odjela Hon Pak dao je intervju u kojem je objavio neke konkretne detalje. Prema njegovim riječima, Galaxy Ring bit će fokusiran na praćenje mjerenje otkucaja srca i ciklusa spavanja, slično ako Galaxy Watch pametni satovi. Pored toga, Galaxy Ring bi trebao omogućiti i praćenje ritma disanja, a postoje i naznake da bi u budućnosti mogao sadržavati neinvazivnu metodu kontrole šećera u krvi. Aktualni testovi razine šećera rade na principu uboda iglom i uzimanja uzorka krvi, dok bi Galaxy Ring to trebao postići pomoću posebnih senzora. Isto vrijedi i za mjerenje krvnog tlaka, ali u ovom trenutno nije dan nikakav vremenski okvir kad bi takva značajka mogla zaživjeti.

Pak je također iznio mogućnost da Ring u budućnosti omogući i mobilna plaćanja, slično kao što danas koristimo mobitele i satove, te da će komercijalno biti dostupan u drugoj polovici godine. Bit će ponuđen u nekoliko veličina, o čemu će ovisiti i njegova baterija. Za sada nije najjasnije koliku autonomiju bi ovaj prsten trebao osigurati, ali je logično zaključiti da će oni s debljim prstima imati više struje na raspolaganju.

Pak je dodao da prsten ne zamjenjuje nužno pametni sat, već se s njime međusobno nadopunjuje. Iz svega navedenog možemo zaključiti da će najviše odgovarati onima koji ne vole spavati sa satom na ruci, budući da je prsten objektivno lakše nositi.

U svakom slučaju, Galaxy Ring je zamišljen da upotpuni Samsungov eko-sustav, te će, prema riječima spomenutog managera, raspolagati i nedavno predstavljenim mogućnostima umjetne inteligencije