Samsung Galaxy S20, Galaxy 20+ i Galaxy 20 Ultra: Prvi dojmovi [Video]

Kao što ste mogli vidjeti, Samsung je upravo u San Franciscu predstavio nove Galaxy S20 uređaje, a mi smo se imali već imali prilike poigrati njima.

Proteklih mjeseci procurilo je dosta detalja o ovim uređajima, a onaj koji je definitivno bio najinteresantniji jest dolazak nove 108 MP kamere. I bome, dosta informacija pokazalo se točnim, ali Samsung je ipak uspio mnoge od njih sakriti od očiju javnosti.

Dizajnom, nova S20 linija najviše podsjeća na S9. Zaobljeno kućište odlično leži u ruci, bilo da je riječ o najmanjem S20 ili najvećoj S20 Ultri. Još jednom su svi uređaji malo narasli u svakom smjeru, a kako stvari stoje, ostali smo bez najmanjeg pripadnika lanjske serije.

Tako više nemamo “e” model u paleti, barem ne za sad. S20 otprilike odgovara veličini S10-ke, S20+ otprilike S10+ modelu, a Ultra je veća čak i od Notea 10+. No unatoč tome, njome je nešto lakše rukovati jer iako je viša i deblja, istovremeno je uža i zaobljenija.

Ponovno smo dobili i nove zaslone, i kako to priliči Samsungu, na tom polju nas je još jednom oduševio. Ne znamo kako im to uspijeva, ali kao da svaki novi zaslon nakon samo pola godine izgleda još bolje i bolje.

Nije samo prikaz poboljšan. Štoviše, oštrina je ostala na istoj razini. U skladu s trendovima, Samsung je poboljšao refresh rate, odnosno stopu osvježavanja zaslona.
Svi Galaxyji do sada imali su 60 Hz stopu, što u prijevodu znači da se slika na zaslonu mogla promijeniti maksimalno 60 puta svake sekunde. Sad je to podignuto na čak 120 Hz, s tim da se osjetljivost na dodir povećala na čak 240 Hz. Sve je to dovelo do fenomenalnog osjećaja pri dirkanju zaslona. Svaka radnja koju izvedete na njemu činila se toliko glađom da je to neusporedivo sa sadašnjim osjećajem kojeg imamo na aktualnim uređajima.

Dio zasluge zasigurno donosi i nova generacija Exynos 990 procesora, a riječ je o osmerojezgrenom procesoru izrađenog u 7nm procesu. Kuca na maksimalnom taktu od 2,73 GHz i ne sumnjamo da je u kombinaciji s njim došla i nova generacija Mali GPU-a. Više detalja o procesoru ćemo saznati uskoro i nadopuniti članak.

Sučelje je OneUI u inačici 2.0 koje smo imali prilike isprobati na najnovijim Galaxyjima nakon posljednje nadogradnje na Android 10. Sve se čini vrlo poznato, lijepo uglađeno i optimizirano. Njemu ćemo se više posvetiti kad nam uređaj stigne na test.

Samsung je ove godine odlučio poraditi i na autonomiji, koja je odnijela dosta prigovora na prošloj generaciji. Tako sada imamo veliki skok u kapacitetima baterija gdje najmanji model dolazi s 4000 mAh, srednji sa 4500, a najveći s čak 5000 mAh! Očekujemo puno od ovako velikih kapaciteta i jedva čekamo da ih isprobamo.

Isto tako jedva čekamo isprobati i nove kamere. Naime, posljednje generacije Galaxyja došle su s kamerama predstavljenim još 2018. godine sa Galaxyjem S9. Glavna novost tog modela bila je varijabla blenda, a koje se Samsung u ovoj sada pak odrekao.

Sada ponovno imamo skok u broju megapiksela, ali ne nužno tamo gdje bismo ga inače očekivali.

Dva manja modela, S20 i S20+, donose primarne 12 MP kamere s f/1.8 otvorom blende, ali i relativno velikim senzorom čija veličina piksela iznosi čak 1.8 um. Šok dolazi s telefoto kamerom koja broji čak 64 MP! Donosi također vrlo velik f/2.0 otvor blende i optičku stabilizaciju.
Ultraširokokutna kamera ostala bez optičke stabilizacije, ali broji 12 MP i ima f/2.2 otvor blende.
Jedina razlika između S20 i S20+ modela je u tome što S20+ donosi još ToF senzor koji će se pobrinuti za još bolji bokeh efekt. Koliko bolji, to ćemo saznati tek kad nam uređaji dođu na test.

Naravno, imajući u vidu 64 MP telefoto kameru, ne čudi što je Samsung kao glavnu novost predstavio tzv. Space zoom. To je svojevrsni hibridni zoom koji se služi umjetnom inteligencijom i “viškom piksela” kako bi uvećao fotografiju čak 30x. Ako vam ovo nije dovoljno impresivno, znajte da Ultra to diže na još višu razinu i nudi čak 100x “svemirski” zoom.

E sad, u ovo malo vremena koje smo imali za poigrati se s uređajima, moram priznati da sam ostao iznenađen kvalitetom fotografija, odnosno količinom detalja koje S20 Ultra uspije uhvatiti tim 100x zoomom. Ruku na srce, daleko je to od fotografije usporedive s onom okinutom DSLR-om, ali sama činjenica da smartfon dopušta uvećati fotografiju 100x i pritom razlučiti ovoliko pristojnu količinu detalja je fascinantna.

Usporedbe radi, na mom Noteu 9 manje detalja mogu uhvatiti kad digitalno zumiram 10x.

Ukoliko se sa Ultrom zadržite na svega 30x zoomu, jer to je kao malo, iznenadit ćete se koliko detalja će biti sposoban uhvatiti. Kamera u smartfonu defitnivino puno više detalja može vidjeti nego ljudsko oko, a to je ono što me najviše iznenadilo. O samoj kvaliteti takvih fotografija trenutno ne možemo puno toga reći, ali veselimo se isprobati kad nam uređaj stigne na test. Posebnu pažnju posvetit ćemo i Samsungovom oversamplingu uz pomoć kojeg iskorištava najboljih 12 od 108 MP koliko je sposoban uhvatiti.

Imajte na umu da će se prilikom 100x uvećanja i najmanje vibracije osjetno vidjeti na tražilu kamere, što smo jasno demonstrirali unutar video osvrta, ali to je potpuno očekivano.

Ultra, za razliku od manjih uređaja, donosi 48 MP telefoto kameru s osjetno manjim f/3.5 otvorom blende. Iz ovih specifikacija rekao bih da je telefoto kamera u S20 i S20+ bolja od ove u Ultri, ali s obzirom da na končani proizvod uvelike utječe AI segment koji koristi i onaj višak piksela iz primarne kamere, a koja pak broji čak 108 MP, mislim da će Ultra odnijeti pobjedu i u telefoto segmentu. Kako stvari stoje, Ultra ima i nešto veće optičko uvećanje, ali o tome nam Samsung nije otkrio previše detalja i sve je mudro zamaskirao nazivom “hibridnog zooma”.

Ako vas tih 100x zooma i 108 MP nisu dovoljno impresionirali, onda je vrijeme da se osvrnemo i na mogućnosti video snimanja. Samsung je tako uveo profesionalni način i za video, što toplo pozdravljamo, jer kamera je sposobna snimati video u 8K rezoluciji! Usporedbe radi, snimanje 4K videa je stiglo s Noteom 3. Koliki je to bio šok, znali su svi koji se bave snimanjem i razumiju kako te stvari funkcioniraju. Još veći šok uslijedio je sada ovim 8K mogućnostima jer sam iskreno očekivao da će idući korak biti 6K.

FullHD snimka ima otprilike 2MP, 4K je već na 8 MP.
6K, kojeg sam očekivao kao idući korak skače na ogromnih 18 MP, dok 8K broji preko 30 MP, videa. To znači da kamera snima 30 fotografija u preko 30 MP, svake sekunde i slaže ih u video. Nevjerojatno!

Cijena snimanja u 8K rezoluciji, osim po memoriju, vidi se i u cropu. Naime, da bi uspio ovako visoku rezoluciju snimiti, S20 koristi jednu mali dio senzora i samim time snimka izgleda kao da ste iskoristili opciju za 3x zoom. Otprilike, nisam to još nisam točno izmjerio.
Svejedno, skidam kapu Samsungu na ovom pokušaju. Volio bih kad bi bilo moguće snimati video i u 6K rezoluciji, što možda dođe vremenom, jer je i 6K toliko ispred vremena, da još nekoliko godina vjerojatno nećemo dobiti TV uređaje koje prikazuju 6K sliku, a da su dostupne široj publici.

Na tržištu već postoji dosta TV uređaja koji dolaze sa 8K panelima, ali njihova je cijena usporediva s pristojnim automobilom, tako da njih još uvijek ne uzimamo u obzir.

Naravno, nisu samo kamere poboljšane, Samsung je poradio i na mnogim drugim stvarima. Tako očekivano imamo još brže bežično punjenje, a što se žičnog tiče, pretpostavljamo da će u pakiranju standardno dolaziti 25W punjač. Moguće sa Ultrom i 45W, ali to još treba biti i službeno potvrđeno.

Zadržano je i reverzibilno bežično punjenje, a kako Samsung kaže, to je sad dodatno poboljšano, pa je moguće da će biti i upotrebljivo za puniti i druge smartfone, a ne samo satove i slične uređaje.

Početni model najmanjeg S20 dolazi sa 8GB RAM-a i 128 GB interne memorije, a već u S20+ modelu imamo na izbor i 512 GB. Najveća Ultra u najskupljoj inčici donosi suludih 16 GB RAM-a i 512 GB spremišnog prostora. Kome je ovoliko radne memorije na smartfonu potrebno, vjerojatno nikome, ali je svakako dobra podloga za budućnost.

Oduševljava i korak naprijed u samom dizajnu gdje su tipke konačno smještene na pravu stranu, odnosno na dohvat desnog palca.

Sve u svemu, Samsung je donio otprilike sve što smo očekivali od nove linije i napravio pristojan korak unaprijed. S20 linija je bolja od lanjske S10 u otprilike svakom mogućem segmentu. Bolji zaslon, bolje kamere, veća baterija i jači procesor. Svi modeli sada su opskrbljeni sa 5G modemima što je uz izdašnu količinu interne i radne memorije odlična podloga za budućnost.

Nažalost, nema više onog najmanjeg modela kojeg smo prošle godine nahvalili, možemo se pozdraviti i s 3,5 mm utorom za slušalice.

Vjerujemo da će i cijena ispratiti ova poboljšanja, a kolika će biti, to ćemo saznati uskoro. Za više detalja bacite oko i na video prvih dojmova kojeg možete pronaći ispod teksta.

Video

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT