Android

Samsung Galaxy S24+: Idealan izbor za novu eru umjetne inteligencije

Umjetna inteligencija je u proteklih godinu, dvije baš postala „buzzword“. Doslovno iskače iz paštete. Međutim, pored sada već opjevanog ChatGPT-a dobili smo i mnoge druge botove s kojima možemo „razgovarati“. Možete ih zamoliti da umjesto vas sastave e-mail, referat, domaći rad (nemojte to raditi jer ćete brzo biti otkriveni) ili čak seminar. Naravno, ako im date dovoljno podataka i ako vas nastavnik ne uhvati. Da, i profesori su čuli za ChatGPT, a ne samo vi.

Međutim, završava li priča o umjetnoj inteligenciji na tome?

Naravno, ne. Jedan od primjera kako se AI tehnologija može konkretno primijeniti je i nova Samsung Galaxy S24 serija pametnih telefona.

Između najskupljeg Ultra modela i „običnog“ S24, smjestio se Galaxy S24+, kako dimenzijama, tako i cijenom. Međutim, to što je manji od Ultre, ne znači da nije jednako sposoban obavljati većinu svakodnevnih zadaća, uključujući i AI značajke.

Circle to search 

Prva na koju bismo vam htjeli ukazati je „Circle to Search with Google“, u slobodnom prijevodu Zaokruži i traži. Radi se o jednostavnoj radnji gestama, koja omogućuje pretraživanje interneta na iznimno jednostavan i zanimljiv način. U trenucima kad ugledate nečije nove patike, a nije vam ugodno vlasnika pitati o kojem se modelu radi ili koliko koštaju, jednostavnom radnjom u aplikaciji kamere u kadru zaokružite predmet koji vas zanima. Moćan procesor uređaja će u trenutku prepoznati predmet, i roku od doslovno sekunde na internetu (putem Google tražilice) pronaći informacije o njemu. Istina, slična značajka je postojala i prije, kao „reverse image search“ na Googleu, no zahvaljujući izvrsnoj primjeni u novim Samsung modelima, postala je neusporedivo moćnija i nevjerojatno laka za korištenje.

Note assist

Note Asist je još jedna AI značajka koja olakšava korištenje aplikacije za bilješke. Prilikom bilježenja svakodnevnih stavki, npr. za kupovinu, zadatke ili podsjetnike za razne obveze, Note Asist omogućuje automatsko formatiranje naslova, podnaslova, dodavanja fotografija, pa čak i prijevoda.

Ukoliko svoj život organizirate na moderan način, dakle putem mobitela koji vam je po cijele dane doslovno zalijepljen za dlan, ovakav način bilježenja informacija će vam svakako olakšati digitalni život.

Photo assist

Photo Assist je pak jedna od najzanimljivijih stavki kad je Ai na novoj Samsung Galaxy S24 seriji u pitanju. Većini će služiti kao zabava, no u mnogim slučajevima može pomoći i u kreativne svrhe. U raznim računalnim photoshop alatima odavno je moguće manipulirati sadržajem na fotografiji, no ulaskom u AI eru te dolaskom nove generacije značajki na Galaxy S24 seriji, ovakva igra postala je nevjerojatno jednostavna i brza. U doslovno 15 sekundi možete izbaciti određenu osobu iz npr. grupne fotografije, što može biti iznimno zabavno. Samo se prepustite mašti. Navečer u nekom klubu okinete selfie s prijateljima, a sutradan, kad se otrijeznite, neke od njih izbacite iz fotografije. Zamislite reakciju kad vide da ih nema. Ovo je samo jedan od primjera zabave kod ove značajke, a još jednom naglašavamo da se radi o iznimno jednostavnom i brzom alatu, jer sve možete obaviti na samom mobitelu.

Pro Visual Engine

Sljedeća AI stavka na popisu je Pro Visual Engine. Radi se o alatu koji zahvaljujući konkretnoj primjeni umjetne inteligencije omogućuje podizanje doživljaja okidanja fotografija, uređivanja i dijeljenja na društvenim mrežama. Poseban naglasak je na povećanju funkcionalnosti foto senzora u noćnim uvjetima, što uključuje smanjenje šuma i uključivanje naprednog AI algoritma za nadopunjavanje detalja koji, 'ajmo to tako reći - nedostaju. Naime, kad inače okidate fotografiju u slabijim svjetlosnim uvjetima, ona je često zamagljena i puna šuma. Zahvaljujući AI tehnologiji, Pro Visual Engine na temelju cijelog skupa podataka dodatno izoštrava subjekt u kadru.

U ovu domenu spada i digitalni zoom. Znamo da je digitalno zumiranje u startu inferiorno optičkom, no uz pomoć umjetne inteligencije, a na temelju svih ostalih detalja iz fotografije, Galaxy S24+ će i u takvoj situaciji stvoriti bolji opći dojam. Tko zna, ako se AI tehnologija u budućnosti bude razvijala ovim tempom, u dogledno vrijeme možda nećemo morati ni koristiti periskop leće.

Quick Share 

Quick Share je zadnja, ali ne manje važna stavka u kad je Galaxy S24+ posrijedi. Najnovija verzija ove značajke omogućuje brzo i jednostavno dijeljenje sadržaja između dvaju uređaja, bilo da se radi o Samsungu ili nekom od drugih proizvođača. Iako je ova opcija bila dostupna i ranije, AI komponenta ju je učinila dodatno pametnom, stoga svoje zadaće sada obavlja bolje i brže. Štoviše, Quick share radi i na blizinu i na daljinu. Primjerice, ukoliko su vaši prijatelji ili rodbina udaljeni tisućama kilometara daleko, uključivanjem u Quick Share značajku instantno mogu u svojim galerijama vidjeti npr. fotografije vašeg nekom koncertu ili tulumu. Razmjena podataka i sadržaja je sada neusporedivo brža i jednostavnija.

Zaključak

Galaxy S24+, dakle, nudi iznimno korisne AI značajke. Naravno, ne treba zanemariti ni njegove izvrsne mogućnosti kamere, kao i ostale funkcije. Veličinom i cijenom se smjestio između manjeg S24 i većeg S24 Ultra modela. Kao takav, mnogima bi zapravo mogao biti idealan izbor.