Android Recenzije

Samsung Galaxy Z Fold 4 - Recenzija nakon 2 mjeseca korištenjaPrije otprilike samo dvije godine, imali smo Samsungovu novu Note seriju, koja je početkom ove godine spojena sa S serijom. S obzirom na Samsungovu politiku posljednjih nekoliko godina, a zbog koje se Note serija praktički pretvorila iz ultimativnog smartfona u S seriju s olovkom, ovaj potez bio je i očekivan.

No isto tako su mnogi očekivali i da će Fold serija preuzeti tu ulogu ultimativnog smartfona, ali Samsung, barem kako sad stvari stoje, ima nešto drukčije planove. Prošle godine, Z Fold serija je dobila podršku za S-Pen, koju doduše ima i ove godine, ali Samsung je odlučio zadržati istu formu, uz par kozmetičkih prerada tako da se mjesta za olovku unutar samog kućišta nije pronašlo. Vjerujemo da većini kupaca ovo neće smetati, ali isto tako tu ima nekih detalja koji su mogli biti bolje riješeni.

I dok je Flip preklopna serija koju je najlakše preporučiti, uzevši u obzir znatno nižu cijenu u odnosu na Fold, potonji je ipak model kojeg će gledati svi oni koji traže najbolji preklopni smartfon koji se nudi na našem tržištu. Je li on stvarno takav, saznat ćete u nastavku ove recenzije koju pišemo nakon puna dva mjeseca druženj s njime.Za sad ćemo samo reći da donosi širi zaslon u odnosu na prethodnika, kojeg je lakše koristiti u svakodnevnim zadaćama, a tu je i novi dizajn, ili bolje rečeno redizajn, s oštrijim rubovima zbog kojeg novi Fold izgleda konkretnije. Novi je i procesor, Snapdragon 8+ Gen 1, a zbog kojeg je ovo ujedno i najsnažniji Samsung na tržištu trenutno. Imamo i nove kamere, ozbiljnije nego na prošloj generaciji i naizgled direktno prenesene iz S22 serije što toplo pozdravljamo.

Ovo je ujedno i prvi uređaj s novim Androidom 12L kojeg smo isprobali, namijenjen preklopnim smartfonima poput ovoga Folda tako da smo se pozabavili i softverskim promjenama premda će one vjerojatno ubrzo doći i na lanjski Fold 3, a lako moguće i na Fold 2. Pretpostavljamo da je prvi Fold došao do kraja podrške jer je sad već četiri godine od kad je došao na tržište iako ima u startu više interne memorije i RAM-a čak i od posljednje generacije.

Glavne karakteristike


Dimenzije 155.1 x 130.1 x 6.3 mm (rasklopljen) 155.1 x 67.1 x 14.2-15.8 (sklopljen)
Masa 263 grama
Zaslon Savitljivi Dynamic AMOLED 2x 7,6″ 1812 x 2176 (373 ppi). Vanjski 6,2″ Dynamic AMOLED 2x 904 x 2316
SoC Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 (4nm)
CPU 1x3.19 GHz Cortex-X2 & 3x2.75 GHz Cortex-A710 & 4x1.80 GHz Cortex-A510
GPU Adreno 730
RAM 12 GB
Interna memorija 256GB/512GB/1TB
Micro SD Ne
Povezivanje WiFi 6E, 5G
Otpornost na vodu Da, IPX8 (ne i na prašinu)
Brzo/bežično/reverzibilno punjenje Da(25W)/Da/Da
OS Android 12L
Kamere 12 MP f/1.8 26 mm, 12 MP f/2.4 52 mm (2X zoom), 12 MP f/2.2 12 mm
Prednje kamere 10 MP f/2.2 26mm, 10 MP f/2.2 26mm
Baterija 4400 mAh
Cijena 15.500 kuna
Ustupio Samsung Hrvatska

Prednosti


Unaprijeđen dizajn
Unaprijeđene kamere
Najsnažniji dostupan hardver
Fantastični zasloni
Odlični stereo zvučnici
Vodootporan
Dobra autonomija za preklopnjaka
Softverske mogućnosti
Podrška za S-Pen

Nedostaci


Relativno sporo punjenje
Vanjski zaslon je i dalje uzak
Pregib zaslona je i dalje vidljiv
Visoka cijena

Dizajn, kućište i ergonomija


Samsung je odlučio ove godine malo sniziti Folda, odnosno skratiti ga za 3mm, ali i za otprilike isto toliko proširiti prednji zaslon. Rezultat je, usporedno gledajući dvije generacije, vidljiv, osjetan i dobrodošao. Na prošlom Foldu baš je teško bilo tipkati s dvije ruke na vanjskom zaslonu, toliko da bih ga gotovo uvijek otvarao kad god bi trebalo tipkati duže od 5-6 sekundi.

S novim Foldom to bih učinio tek kad bih trebao tipkati duže od 10-ak sekundi, a s čime se funkcionalnost uvelike poboljšala. Da se razumijemo, i dalje smatram ovaj zaslon preuskim za ugodno duže tipkanje jer kad ga širinom usporedite, najbliži mu je Samsung Galaxy SII ili u modernije doba iPhone 13 - Mini. Istina je da je razvučen na 6,2” i da je omjer stranica smanjen s 25:9 na 23.1:9 i da se to osjeti, ali je i dalje to premalo čak i nakon dva mjeseca privikavanja. Ruku na srce nisam niti ja pretjerano dobar primjer privikavanja jer mi je kroz posljednjih dva mjeseca prošlo 10-ak različitih uređaja kroz svakodnevno korištenje…Da bi došao do šireg zaslona Samsung je po prvi put promijenio šarke. Točnije rečeno, kompletno ih je redizajnirao jer promjene u šarkama su bile u vidu zaštite još prošle godine kad je Fold postao otporan na vodu. Ista je situacija s IPX8 certifikatom i ove godine, ali sad su šarke tanje s čime se oslobodio prostor prema lijevom rubu uređaja za dodatnih par milimetara zaslona. U svakom slučaju hvale vrijedan potez Samsunga.

Isto tako je porađeno i na unutrašnjem zaslonu koji je sada tanji i otporniji na padove jer su određene slojeve zamijenili novim otpornijim i istovremeno podlogu ispod samog zaslona dodatno ojačali i učinili otpornijom na udarce. Tako bi novi Fold trebao biti tanji, čvršći i izdržljiviji od prethodnika, ali isto tako i lakši. Svega nekoliko grama da, ali opet je pomak na bolje.

S težinom ovoga puta nisam imao problema premda je ovo jedan od najtežih smartfona koje danas možete kupiti, izuzev onih iznimno robusnih ili s ogromnim baterijama. Ipak je to velik smartfon, pogotovo kad ga jednom otklopite i težine mora biti s obzirom na svu ugrađenu tehnologiju u njega. Realno je inženjersko čudo napraviti ovakav uređaj.Tipke su ostale na desnom boku povrh fantastičnog čitača otiska prstiju što je odličan smještaj tako da i tipke i čitač možete koristiti dok je uređaj zaklopljen i otklopljen. A s unutrašnje strane tek rijetki će primijetiti neke promjene. Zaslon je sada nešto niži i širi u odnosu na prethodnika, s tanjim obrubima. Tako ćete koristeći ga “normalno” dok je uređaj uspravljen imati nešto više prostora za multitasking, odnosno dvije otvorene aplikacije svaka na svojoj strani zaslona lijevo i desno će biti nešto ugodnije za rad. Istovremeno smo izgubili nešto sitno na površini dok gledamo videe pod uvjetom da okrenete uređaj tako da vam položaj stereo zvučnika odgovara.

Nisam siguran jesu li bolji u odnosu na prošlu godinu ili mi se to samo čini, ali u svakom slučaju ovo su jedni od najboljih zvučnika u svim smartfonima općenito. Takav je gušt bio gledati videe posljednjih dva mjeseca na njemu i takvo iskustvo nećete dobiti niti s jednim klasičnim smartfonom na tržištu. Doslovno sam gledajući posljednju sezonu Stranger Thingsa znao pauzirati video jer sam mislio da netko hoda po kući. Toliko su zvučnici kvalitetni.Ergonomski ga je zaklopljenog vrlo lako držati u ruci, dapače, čak i odlično. Ono što je mana tako užeg dizajna je to što nemate baš toliku iskoristivu površinu prednjeg zaslona, a što sam već i objasnio. No isto tako mogu reći da su razgovori zahvaljujući tom dizajnu bili vrlo ugodni. Otklopljenog ga ipak trebate držati s dvije ruke i uostalom, uređaj je u takvom načinu rada i namijenjen baš za dvije ruke.

Novi kockasti dizajn izgleda ozbiljnije, ali je istovremeno i ergonomski nešto lošiji jer ga je teže otklopiti u odnosu na lanjski model. Prostor između dva dijela uređaja je smanjen baš na dijelu gdje ga trebate otklopiti tako da nećete tako lako zarinuti prst između dva dijela kao na lanjskom modelu. Ovdje možda to i nije toliki problem jer kao što sam rekao, koristit ćete ga s dvije ruke, ali mogao bi biti na Flipu što je opet neka druga priča.

Zaslon(i)


Samsungovi zasloni su najbolji na tržištu i pomalo je neobično da je najviše prigovora na jedan njihov smartfon upućeno upravo ka zaslonima, točnije jednom od dva, onom vanjskom. Tako je zaslon Folda 3, iako fantastičan u svakom pogledu, dobio prigovor na njegovu širinu i vrlo izdužen omjer stranica 25:9. Bio je jednostavno preuzak za ugodno tipkanje i kroz posljednjih godinu dana prebacujući se između Folda i svih ostalih testnih uređaja, nikako se nisam mogao naviknuti na njegovu širinu.

Konačno, Fold 4 donosi širi vanjski zaslon na kojem je osjetno ugodnije tipkati u odnosu na lanjski model. Proširen je za nekoliko milimetara i omjer stranica je unatoč zadržanoj dijagonali od 6,2” nešto “kockastiji” i sad iznosi 23,1:9. Svejedno, moram napomenuti da je širinom zaslona novi Galaxy Z Fold 4 najbliži Galaxyju S druge generacije. Tko bi rekao da ćemo podržati promjenu gdje se širinom zaslona vraćamo na Galaxy SII u 2022. godini?

I dalje nije to najugodnije iskustvo, ali i tih par milimetara širine se lijepo osjeti. Što se same kvalitete zaslona tiče vidi se mala promjena na bolje, ali to je otprilike to. Nije da prigovaramo jer i lanjski zasloni su kvalitetom bili fantastični, a ništa manje nismo očekivali niti ove godine.

Promjenu omjera stranica doživio je i unutrašnji zaslon jer cijeli Fold 4 je nešto niži u odnosu na prethodnika. Tako je unutrašnji veliki zaslon sada omjera stranica 5:6 u odnosu na 4:5 kao na lanjskom modelu. Dakle i on je nešto “kockastiji”, a što je donijelo više prostora za multitasking pri korištenju dvije ili više aplikacija istovremeno dok je uređaj uspravljen. Istovremeno je to rezultiralo s tek nešto malo manjom površinom za gledanje videa kad uređaj zarotirate. Svejedno, iskustvo gledanja videa je i dalje jedno od najboljih među svim smartfonima na tržištu, ako ne i najbolje zahvaljujući fantastičnom prikazu i zbilja vrhunskim zvučnicima.

Voljeli bismo da je Samsung poradio na samom pregibu zaslona kao što je to recimo Huawei napravio, ali to se nažalost nije dogodilo. Prošle godine na to nismo imali većeg prigovora jer za bolje nismo znali. Ali sad kad već znamo da se može bolje, postavlja se pitanje zašto Samsung koji postavlja standarde kad su zasloni u pitanju, nije to učinio? Nedostaje li mu konkurencije ili postojeću ne smatra kao takvu?

Podrška za S-Pen je tu i ove godine, na unutrašnjem zaslonu samo, ali to je i logično. Nažalost u kućištu nije bilo mjesta za olovčicu ni ove godine.

Bilo kako bilo, Fold 4 donosi dva prekrasna zaslona koji su ugodniji za rad u odnosu na prošlu godinu, a za nešto širi prednji zaslon i skok možda na širinu Galaxyja S3 ćemo ipak pričekati još neko vrijeme.

Hardver i performanse


Vjerovali ili ne, Galaxy Z Fold 4 najsnažniji je Samsungov smartfon na tržištu trenutno. Tu titulu dobio je zahvaljujući posljednjoj generaciji Qualcommovog procesora Snapdragona 8+ Gen 1. Razlika je u tom plusiću pokraj osmice, a ova posljednja generacija donosi promjene na po pitanju ne samo procesorske snage već i termalne efikasnosti. Nisam u startu bio potpuno siguran u to, ali s vremenom su nam počeli pristizati i neki drugi uređaji s ovim procesorom tako da izgleda da je Qualcomm konačno nešto dobro napravio po tom pitanju.

Fold 4 će na svim tržištima doći s ovim procesorom tako da nema podjele kao s Galaxy S serijom koja na našem tržištu koristi Exynos. Za sve gamere koji žele Samsung, ovo je naravno prednost jer se igrice većinom optimiziraju primarno za Snapdragone, a tek onda i ako za Exynose.

Snapdragon 8+ Gen 1 koristi iste jezgre kao i njegov stariji brat Snapdragon 8 Gen 1, ali s nešto višim taktom snažnijih jezgri. Tako sada Cortex-X2 jezgra kuca na 3,19 GHz u odnosu na 2,8 na prethodniku. Tri Cortex-A710 jezgre umjesto na 2,5 GHz kucaju na 2,75, a posljednje četiri štedljivije Cortex-A510 su ostale na 1,8 GHz. Za grafički dio posla i dalje se brine Adreno 730, a kojeg god Folda 4 odabrali dobit ćete 12 GB RAM-a. Kažemo kojeg god jer i ove godine interna memorija starta s 256 GB umjesto 512 kao što je to bilo na prvom Foldu, ali dostupne su još i verzije s 512GB i 1TB, s tim da ova posljednja vjerojatno neće doći na naše tržište iz nama nepoznatog razloga. Šteta jer proširive memorije nemamo, a sudeći po anketi koju smo proveli prije par mjeseci, 5% ljudi se izjasnilo da im treba 512 GB ili više interne memorije. Uzevši u obzir nišni proizvod kakav je ovaj Fold 4, vjerujemo da je taj postotak i veći. S pozitivne strane, bit će sigurno dostupna i ta verzija u nekim zemljama EU pa će ti kupci ipak imati barem neki izbor.

Već smo spomenuli da su zvučnici na ovom Foldu fantastični i iako nisu najglasniji koje smo čuli u jednom smartfonu, vjerojatno su najbolji za gledanje filmova i serija koje ćete čuti na jednom ovakvom uređaju. Rekao bih da su više u sferi tableta nego smartfona po pitanju reprodukcije. Samsung je ovdje napravio odličan posao.

Nažalost isto to ne možemo reći i za vibraciju koja je baš kao i na S22 Ultri, mliječna. Osim ako ga ne držite u ruci, nećete niti osjetiti da vibrira. Držeći ga u restoranu na stolu na kojem je stolnjak, ne možete ju osjetiti niti kad stavite ruku pokraj njega direktno, a tek direktno na drvenom stolu ćete nešto kao osjetiti ako se baš skoncentrirate na nju. U džepu je gotovo nemoguće osjetiti, a sve ovo sam testirao bez dodatne maskice za koju ćete naravno morati izdvojiti još novca jer Samsung u pakiranju isporučuje samo smartfon. Iskreno me zanima osjeti li se vibracija kroz maskicu i dok ga držite u ruci.

Problem je u drukčijem smjeru po kojem motor vibrira. Gledajući ga položenog na stolu, vibracija se događa duž uređaja zbog koje on ne “skače” po stolu. Usporedbe radi, S21 Ultra je imala vibraciju posloženu na Z os tako da prilikom vibracije ona trese i stol i sebe. Prilikom igranja igrica novi vibro motori daju nešto profinjeniji osjećaj, ali su isto tako praktički beskorisni u svim ostalim situacijama. Mala utjeha za sve one poslovnjake koji drže smartfon na vibraciji 99% vremena.

S pozitivne strane, prijam signala je poboljšan s novim Snapdragonom ili Foldom, nisam siguran koja firma je zaslužena za to u ovoj kombinaciji, ali s tim ne biste smjeli imati nikakvih problema. Razgovori su ugodni s vrlo glasnom slušalicom i za bučnija okruženja, a baš kao i na prethodnim Foldovima, logično ga morate zaklopiti da biste koristili slušalicu. U protivnom ćete morati pričati na razglasu.

Softver i sučelje


Android 12L, po prvi puta na našem testu, doduše prekriven Samsungovim OneUI 4.1.1 sučeljem. Riječ je o posebnoj verziji Androida koja ima određene dodatke kako bi multitasking na tabletima i ovakvim preklopnim smartfonima učinio boljim. Samsung je odličan posao napravio i s prošlim Foldovima po pitanju multitaskinga i bez pomoći Googlea, ali nove promjene koje je donio Fold 4 su pomak na bolje.

Za početak, sučelje je praktički identično lanjskom modelu, ali s taman dovoljno promjena i to bome na bolje. Vanjski i unutrašnji zaslon mogu se ponašati kao jedno ili potpuno odvojeno, ovisno što želite. Primjera radi, aplikacije se mogu izvoditi na vanjskom zaslonu dok god ga ne otvorite i onda će se prebaciti na unutrašnji s tim da će se mnoge morati ponovno pokrenuti (to se izvodi samo od sebe praktički instantno). Ali set ikona, prečaca, widgeta ili što god već držite na početnim zaslonima može biti potpuno različit na unutrašnjem i vanjskom zaslonu, a i ne mora. Primjerice na vanjskom zaslonu imate samo aplikacije za pozive, poruke i slično, a na unutrašnjem tek imate još dodatno igrice ili Microsoft Office. A možete imati identičan set ikona na vanjskom i unutrašnjem zaslonu i to ne morate ručno postavljati već imate unutar izbornika opciju da se zasloni zrcale.

columns="4"

Da se sve aplikacije ne ponašaju najbolje van standardnog 16:9 omjera stranica, to znamo svi koji koristimo iole novije smartfone. Prvi Instagram se ne skalira najbolje čim se maknete od standardnog omjera, a i mnoge igrice ne vole kad ih se drukčije tretira. E sad svi ti problemi sa skaliranjem se još više očituju na Foldu koji ima dva potpuno netipična zaslona, jedan s iznimno izduženim omjerom 23.1:9, a drugi s iznimno “kockastim” omjerom 5:6.

Samsung je toj borbi uskočio davno i ponudio korisnicima u postavkama uređaja da sami postave kako će se koja aplikacija izvesti u kojem omjeru stranica. Primjera radi, Instagram ćete morati forsirati u 16:9 omjeru čak i na velikom zaslonu, a u tom slučaju ćete na izbor imati gdje će se aplikacija prikazati. Hoćete li ju ostaviti na sredini zaslona ili ćete ju pomaknuti lijevo ili desno tako da ju je lakše koristiti s jednom rukom. No za razliku od Instagrama, TikTok se puno bolje prilagođava zahtjevima tržišta i nije ni čudo da je u tako kratkom roku postao najpopularnija aplikacija na smartfonima. On će se tako potpuno prirodno prikazati preko cijelog zaslona, a čak će vam i ponuditi da s desne strane imate odmah prikaz komentara, a s lijeve da uživate u video sadržaju.

YouTube se recimo izvodi slično kao na tabletima, baš kao što je to radio i na prethodnim generacijama. No veći problem su igrice koje iako možete razvući preko cijelog zaslona i igrati ih na taj način, većina će maksimalnu rezoluciju izvući tek kad ih forsirate na 16:9 omjeru. U slučaju igrica je vjerojatno i najzgodnije iskoristiti onu opciju da ih pomaknete u određeni dio zaslona, pa tako recimo COD koji se može vrtjeti u FullScreen načinu rada, kad ga postavite na 16:9 omjer i zakrenete smartfon, možete ga spustiti u donji dio zaslona tako da su vam kontrole bliže palčevima.

columns="4"

Nije ovo do Samsunga jer realno je učinio što je mogao da korisnicima omogući najbolje moguće iskustvo- Problem je u developerima kojima se vjerojatno ne isplati prilagoditi igricu za bilo što drugo osim za najpopularnije zaslone na tržištu. No za razliku od COD-a ili PUBG-a, Asphalt 9 se savršeno izvodi i preko cijelog zaslona.

Samsung je više napora uložio prema poslovnim korisnicima i svima onima koji koriste recimo Microsoftove alate. Oni će se savršeno izvoditi preko cijelog zaslona ili iskoristiti samo dio u slučaju da istovremeno želite koristiti Word i Excell. U tom slučaju ćete moći kopirati podatke iz Worda u Excel i obrnuto kao da je riječ o istoj aplikaciji, a primjera radi da želite ubaciti još i fotografiju, možete otvoriti i galeriju i doslovno drag-and-drop načinom prebaciti fotografiju iz galerije u Word ili Excel. Ovo radi i u slučaju mailova i mnogih drugih aplikacija, a što Fold 4 čini najboljim uređajem za multitasking na tržištu.

Kad god otvorite neku aplikaciju, osim ako je namijenjena za izvođenje preko cijelog zaslona, na dnu ćete imati i mali taskbar na kojem će vam biti ikonice posljednje korištenih aplikacija. Zadržavanjem prsta na jednoj od njih i povlačenjem na zaslon, direktno pokrećete multitasking način rada. Aplikacije koje nisu prikazane odmah na taskbaru su skrivene u malom “izborniku s aplikacijama”, a uz malu prisilu, možete istovremeno igrati neku igricu i dopisivati se na WhatsAppu recimo. Vjerojatno glup primjer kojeg nećete tako često koristiti, ali samo pokušavamo dočarati koliko mogućnosti zapravo imate.

columns="4"

Sve ostalo je otprilike već viđeno na Samsungovim smartfonima, bilo na Foldu 3 ili S22 Ultri, a osobno upravo ovo sučelje Folda 4 smatram najrazvijenijim sučeljem u jednom smartfonu općenito. Nije bez mana i voljeli bismo kad bi Samsung uskočio toj tromosti developera i nekako došao do rješenja za izvođenje igrica u punoj rezoluciji preko cijelog zaslona, ali očito da ne možemo imati baš sve savršeno.

Ono što još moram napomenuti je premda multitasking opcije poput ovih na Foldu imamo i na mnogim drugim smartfonima, pa i na prijašnjim Foldovima, toliko je intuitivno koristiti ga da je teško zapravo opisati u kojem smislu se razlikuje. U svakom slučaju vrlo pozitivno iskustvo čak i od nekog tko nije veliki ljubitelj korištenja multitaskinga ovog oblika na smartfonu.

Kamere


Jedna od nadogradnji koju smo željno iščekivali s novim Foldom je upravo na području kamera. No kao što sam više puta napomenuo za Fold 3, moj najveći problem kod fotografiranja s njim nije toliko lošija kvaliteta kamera već to što me kao uređaj ne vuče ka fotografiranju. Vanjski zaslon mi ima neobično tražilo, a onaj unutrašnji koliko god je predivan, toliko vidim previše toga u kadru što me zamara. No i dalje smatram da su kamere u Foldu 3 sasvim pristojne bile, no ruku na srce daleko od kamera kakve se očekuju od uređaja tog cjenovnog ranga.

Fold 4 uskače tu s novim setom kamera koje su naizgled prenesene iz S22 serije (obične, ne Ultre). Ipak, naknadnom detaljnom inspekcijom hardvera čini se da minimalne razlike postoje jer Fold 4 koristi tek zanemarivo lošije senzore, barem kad su u pitanju primarna i telefoto kamera. Razlika je u načinu na koji kamere fokusiraju sliku i S22(+) je tu nešto bolji, no to je toliko teško i za pokazati da se ne trebate s tim niti najmanje zamarati.Primarna kamera tako broji 50 MP i ima f/1,8 otvor blende. Optički je stabilizirana što ponovno u recenzijama moramo napominjati jer se ove godine pojavilo već nekoliko modela koji optičku stabilizaciju nemaju na primarnoj kameri. Isto vrijedi i za telefoto kameru koja ovoga puta broji tek 10 MP, ali i u mogućnosti je optički uvećati fotografiju 3 puta što je osjetno više od lanjskog modela koji je zapeo na tek 2 puta uvećanja. Donosi f/2,4 otvor blende što sugerira da neće biti baš toliko dobro iskoristiva u noćnim uvjetima, ali prevarili biste se.

Posljednja je 12 MP ultraširokokutna s f/2.2 otvorom blende. To je ona koja me najviše zavarala tijekom testiranja pa ćemo odmah krenuti i od nje. Fotografije uhvaćene s njom su različite od onih uhvaćenih s Foldom 3. Brže radi, bolju reprodukciju boja ima, veći dinamički raspon i bolja je po noći… Sve to je ujedno istina i nije jer senzor je izgleda direktno prenesen iz Folda 3, ali zahvaljujući poboljšanim algoritmima i snažnijem hardveru u vidu samog procesora, fotografije nerijetko ispadaju bolje nego na Foldu 3. Tako da u konačnici iako nemamo napredniji senzor, imamo moguće i bolje leće, ali i definitivno bolji ISP što je doprinijelo boljem korisničkom iskustvu.

U svakom slučaju, da ne bi bilo nesporazuma, ultraširokokutna kamera je vrlo dobra. Otprilike onakva kakvu smo i očekivali. Hvata iznimno širok kut po danu s finom dozom atraktivnosti u fotografijama, a da se upotrijebiti i po noći, no samo uz noćni način koji se ove godine automatski uključi u takvoj situaciji. Na lanjskom modelu bih morao ručno potegnuti za takvim načinom.Primarna kamera se ponaša vrlo slično kao na S22 seriji s tek malom razlikom u načinu na koji Snapdragon u odnosu na Exynos hvata fotografije. Zadano se spremaju u 12,5 MP rezoluciji i količina detalja je otprilike onakva kakvu možete očekivati od jednog smartfona. Ništa spektakularno, ali opet sasvim dovoljno da nemamo prigovora na nju. Klasika, tek malo previše izoštravanja za naše gušte, dobar dinamički raspon i tek blago presaturirane boje tako da fotke izgledaju atraktivno prosječnom gledatelju.

U noćnim uvjetima je nešto bolja po pitanju reprodukcije boja u odnosu na lanjski model i premda se vidi razlika u količini detalja koje hvata u takvim uvjetima, ali i lakoći s kojom hvata tu fotografiju, nije to sad toliko velika razlika kao između najboljih kamera u smartfonima i Folda. No bez obzira što postoje i dosta bolji smartfoni po pitanju kamera, vjerujem da ćete biti zadovoljni s njom u potpunosti.

E što se telefoto kamere tiče, tu je pomak na bolje najveći zapravo. Dok je Fold 3 imao tek 2 puta optičko uvećanje koje bih koristi gotovo nikad jer i nije baš toliko veliko, na Foldu 4 sam ga čak i rado koristio za razne situacije. Moram odmah napomenuti da ova telefoto kamera nije toliko spektakularna, ali je razlika u odnosu na Fold 3 osjetna i tu leži razlog mom veselju. I tih 3 puta uvećanja nije baš baš 3 puta već približno 3 puta. Rekao bih da joj nedostaje tek malo za to. No svejedno, poboljšanje je tu čak i u krajnjem digitalnom uvećanju. Već se na 10 puta digitalnog uvećanja vidi baš lijepa razlika u odnosu na Fold 3 koji je tu bio relativno loš, a Fold 4 je sasvim pristojan. Krajnje digitalno uvećanje je stalo na 30 puta, no to ćete vjerojatno koristiti iznimno rijetko. Na Foldu 3 ono je stalo na svega 10 puta.Novost je i mogućnost snimanja 8k videa što Fold 3 nije bio u stanju snimiti, no nema pretjeranog razloga veselju jer taj 8k je više tu fore radi. Da, u nekim posebnim scenarijima će poslužiti svrsi i dobit ćete više detalja u odnosu na 4k, ali u većini slučajeva savjetujem da se zadržite na vrlo dobrom 4k. Dapače, stabilizacija slike je poboljšana, pogotovo u noćnim uvjetima. Tada će pripomoći i novi “auto-fps” kojeg je Samsung predstavio na S22 seriji početkom godine. Riječ je o tehnologiji koja će dopustiti kameri da umjesto klasičnih 30 sličica u sekundi snimi tek 15, a ostatak nadoda uz pomoć umjetne inteligencije. I vjerovali ili ne, razlika se vidi jer u tom slučaju je senzor u stanju primiti duplo više svjetla. Zgodno, iznenađujuće dobro riješeno, mada nemojte očekivati čudesne rezultate.

Vanjska selfie kamera mi se čini identična lanjskoj, mada se možda i varam. Svejedno, koristit ćete ju vjerojatno samo za video pozive tako da njena kvaliteta je sasvim zadovoljavajuća takva kakva je. Isto vrijedi i za unutrašnju kameru koju ćete također koristiti samo za video pozive jer ona je najniže kvalitete od cijelog seta kamera. Ipak, Samsung je osjetno poboljšao. Ne samo mrežu koja ju skriva ispod samog zaslona već i njenu kvalitetu. I dok je prošla kamera bila baš loše kvalitete gdje bih se za video pozive radije prebacio na vanjsku kameru i gledao sugovornike na vrlo uskom zaslonu, ovdje nisam imao takvu potrebu jer je za taj scenarij sasvim pristojna.

I sad za kraj ono glavno pitanje, barem moje, ima li razlike u fotkanju s Foldom 4 u odnosu na Fold 3? Ima i mogu reći da sam češće posegnuo u džep s Foldom 4 nego s prethodnikom. I dalje je malo čudno i definitivno fotografije ispadaju lošije nego na S21 Ultri recimo i definitivno bih nju izabrao za putovanje gdje ću dosta fotografirati, ali bome ne bih imao problema ni da se na tom putu u džepu našao Fold 4.


Baterija


Nakon najave novog Flipa i većeg kapaciteta baterije sve oči bile su usmjerene u novi Fold i tu najavu o većoj bateriji i u njemu, ali ona nažalost nije došla. Tako je kapacitet ovakvog smartfona ostao na skromnih 4400 mAh. Nije to tako malo, ali definitivno bi mu dobro došlo par stotina mAh više. Svejedno, mojim načinom korištenja rekao bih da Foldu 4 unatoč tom istom kapacitetu baterije, ona ipak traje duže.

Je li to zbog toga što je baterija mog Folda 3 izgubila kapacitet u posljednjih godinu dana ili je to zbog štedljivijeg procesora, nisam siguran. U svakom slučaju čini mi se kao da su novi procesor i novi zasloni ipak urodili nekim plodom i da je autonomija novog Folda nešto bolja.

To što je bolja, ne znači nužno i da je ona fantastična. Rekao bih da je ok. Ništa spektakularno dobra i uvelike ovisi o tome na koji način koristite Fold. Jer jedan dan sam ga gotovo cijeli dan koristio za gledanje filmova i serija, uživao sam u samom zaslonu i tek povremeno odgovorio na koji mail, poruku i slično. Gotovo cijeli dan spojen na kućni internet i takvim načinom mi je bez problema izdržao cijeli dan uz vjerojatno 7-8 sati uključenog zaslona i preostalih 30-ak posto baterije.

Opet, drugi dan sam izašao van, fotografirao s njim i vozio se dosta po gradu mijenjajući pritom tko zna koliko baznih stanica u potrazi za dobrim 5G signalom i izdržao mi je cijeli dan s neusporedivo manje uključenih sati zaslona, ali izdržao je. Nije to bio pretjerano zahtjevan dan i ako se malo potrudim, mogu ga isprazniti prije večeri.

Ovime dolazimo do najvećeg problema, a to je Samsungova brzina punjenja. Svi znamo da je to nešto najsporije na tržištu i uzevši u obzir da niti Apple s novim iPhoneima nije napravio nikakav pomak po tom pitanju, ne treba očekivati niti od Samsunga to.

Ta brzina punjenja je ujedno i glavni razlog zašto nema potrebe za punjačem u pakiranju jer su velike šanse da doma imate bilo kakav stari punjač koji će Samsung gotovo jednako brzo napuniti kao i njihov “super brzi” 45W. Usputno, Fold 4 podržava samo 25W punjač, ali ne treba žaliti za tim jer se S22 Ultra s 45W punjačem puni tek 2 minute brže nego na 25W punjaču. Vjerojatno bi ista situacija bila i s Foldom.

Od 0-100% mu je na našem testu trebalo 83 minute. Danas smo na internetu pronašli i neke koji su isto to uspjeli i za 78 minuta, ali i one kojima je trebalo čak i 90. U svakom slučaju domena je to trajanja jednog filma. Tim više što za 30 minuta na punjaču neće doći niti do 50% (trebat će mu još koja minuta više). Usporedbe radi, na tržištu imamo 3-4 puta povoljnije smartfone koji se brže pune od 0-100% nego ovaj Fold od 85-100%.

Autonomija je pristojna, bolja nego lani i to toplo pozdravljamo, ali natpis “Super Fast Charging” prilikom spajanja na punjač nema veze s vezom.

Zaključak


Samsung je zapravo ispunio većinu očekivanja. Htjeli smo širi zaslon, lakši i tanji uređaj, snažniji, bolje kamere i bolje zaslone, i sve to smo i dobili. Fold je sam po sebi premija, uređaj s kojim ćete ostati prepoznatljivi gdje god da dođete. Doslovno su me stranci opisivali kao “onog dečka što ima onaj preklopni mobitel”. Kakav iPhone 14 Pro Max ili S22 Ultra. Ovo je ono što privlači pozornost i to s razlogom.

Posljednjih dva mjeseca sam toliko guštao s ovim uređajem i vratio se u one sretne dane koje sam provodio s mojim Foldom 3 dok se nije dogodio taj incident zbog kojeg je u defektu posljednjih gotovo pola godine i nema mu pomoći još uvijek.

Gledao sam filmove i serije, YouTube, uživao čitajući članke. Doslovno sam konstantno nešto htio pogledati, pročitati ili bilo što drugo raditi na njemu. Čak sam imao i poriv zavaliti se cijeli dan u kauč i igrati igrice na njemu što sam zadnji put napravio vjerojatno prilikom posljednjeg testiranja gamerskog laptopa.Ne traje tako dugo taj medeni mjesec i s vremenom vam postane normalno da imate takvu privilegiju u džepu. Štoviše, čudno je primiti klasičan smartfon i gledati video na njemu nakon Folda.

I da, Samsung je isporučio sve ono što sam naveo, ali isto tako je to učinio više kao maćeha, a manje kao majka. Kao dijete koje se želi igrati u parku pa ga maćeha pusti na pola sata ili kad želi gledati crtiće pa mu uključi jednu epizodu ili kad želi igrati igrice pa mu stavi timer na televizor na pola sata. Ne možete reći da mu nije sve omogućila, a opet vidite da je dijete željno.

Tako nekako su i kupci bili željni svega, ali Samsung isporučuje taman toliko da se ne može reći da nije ništa napravio.

Da je samo odlučio proširiti uređaj za 10%. Samo toliko. Stao bi zaslon normalne širine na vanjsku stranu tako da ga je lako koristiti kao i klasične smartfone. Dobili bi tanji uređaj i mjesta za veću bateriju, ali i mjesta za S-Pen. A istovremeno bi dobili i veći unutrašnji zaslon. Znam, bilo bi tu problema jer bi onda vjerojatno morao smjestiti i zvučnike na bok i poboljšati taj unutrašnji pregib da se ne vidi kao što je to Huawei učinio. Bilo bi tu posla, ali bilo bi i Folda za kojeg bih mogao reći da je Fold - Fold, a sve ostalo samo smartfoni.

Vjerujem da ćemo i to doživjeti jednog dana, samo nisam siguran hoće li prije doći brzo punjenje na Samsung ili to. Tijesna je utrka. Do tad za većinu kupaca Fold 4 ostaje vjerojatno najbolji preklopni smartfon kojeg možete kupiti, samo je pitanje prihvaćate li ga i u ovom obliku ili čekate tu neku novu generaciju. Samo oprezno, jer jednom ako se navučete na preklopne smartfone, teško se vratiti nazad.

Video recenzija