Top teme

Samsung Galaxy Z Fold 5 i Galaxy Z Flip 5 - Prvi dojmovi

Samsung je upravo u Seoulu predstavio po dva nova preklopna smartfona, sata i tableta, odnosno ukupno čak šest novih uređaja. I vjerovali ili ne, pozdravljam vas iz Koreje gdje sam imao priliku doživjeti to pompoznoj predstavljanje I svu raskoš kakvu inače novinari uživaju na Samsungovim globalnim predstavljanjima. Službeno priopćenje sa svim detaljima, dakle specifikacijama i cijenama možete pronaći ovdje, a u nastavku ću se osvrnuti na ono što sam na samom predstavljanju u Seoulu vidio uživo.

Ovaj put nećemo pričati o samom putovanju, to ćemo ostaviti za poseban video kojeg pripremam, ali ćemo se zato osvrnuti na nove uređaje koji se na prvu ne doimaju kao velik korak unaprijed. Neki će čak reći da je ovo vrlo malen pomak u odnosu na prošlu godinu općenito, ali takav je bio i početkom godine sa S23 serijom pa sam unatoč tome zaključio i da je najznačajniji.

Krenimo nekim redom baš od najznačajnijeg uređaja, novog modela Samsung Galazy Z Fold 5, koji je gotovo identičan lanjskom Foldu 4. Potvrđuje to i činjenica da sam držeći u ruci svoj stari Fold 4 dobio dosta upita kolega novinara da ga fotografiraju misleći da je riječ o novoj petici. Ipak jedna je ključna razlika po kojoj ga se da razlikovati, a ta je naravno četvrti put za redom novi mehanizam preklapanja. Ovoga puta i Fold se kao i konkurentni preklopnih smartfoni sada sklapa potpuno bez onog čudnog proreza. Premda meni sam prorez i nije toliko smetao, kroz duže korištenje primijetio sam da kroz njega ulazi pristojna količina prašine na unutrašnji dio i samim tim svako novo otklapanje uređaja zahtjeva brisanje tog zaslona. Pretpostavljam da će to sada biti dosta bolje.

Osjetno je tanji i ima novi smještaj bljeskalice pokraj grbe kamere za razliku od starog koji ju je imao ispod kamera unutar grbe. Ona je sama po sebi ostala istog oblika, ali unutar nje pronaći ćemo kamere koje se naizgled čine identične kao i lanjske, no u napredak ćemo se tek uvjeriti kroz narednih desetak do petnaest dana koliko će biti potrebno da ga u potpunosti testiramo.

Premda je najviše pažnje usmjereno ka novom preklopu, mene zapravo više veseli novi procesor Snapdragon 8 Gen2, a u kojeg polažem nadu da će unatoč istom kapacitetu baterije 4400 mAh donijeti nešto bolju autonomiju. Tijekom posljednjih godinu dana korištenja Folda 4, autonomija mi je zapravo bila jedina prava zamjerka na cijeli uređaj. Nije ona toliko loša, ali definitivno je mogla biti i malo bolja. Vjerujem da će se isto tako to pozitivno odraziti i na Flip5 kojem kapacitet također nije porastao u odnosu na prošlu godinu.

Nažalost vanjski zaslon Folda nije proširen kao što su se neki nadali, ali to sam ionako očekivao tek od iduće generacije na koju ćemo vjerojatno morati pričekati još godinu dana. Ono čemu sam se nadao ove godine je implementaciji S-Pen olovke unutar kućišta uređaja, u stilu Note (a sad i S) serije. Ipak, promjene su došle na S-Pen koja je stanjena sa 7.7 mm na 4.35 mm. Možda se ovo ne čini kao značajno, ali uzmemo li u obzir i to da je i maskica za Fold, a koja drži S-Pen na poleđini mjerila do sad 28,37 mm, a sad s novom olovkom mjeri 20,63 mm, to je pomak nabolje od 27%. Vjerujte mi na riječ, to je baš ogromna razlika za sve one koji vole maskice na uređaju, a pogotovo one sa S-Pen olovkom! 

Zapravo su te neke sitnice ono na čemu je Samsung najviše poradio, rekao bih da se potrudio usavršiti ovaj oblik smartfona kojeg trenutno tržištu nudi. Da, moglo je to biti i bolje na drugu stranu, ali ne mogu reći da sve nove promjene nisu dobrodošle. U ruci ostavlja iznimno sličan dojam, ali opet, malo profinjeniji. U ponudi su i neke nove boje, drukčije, ali o tome ne bih previše riječi trošio.

Osvrnuo bih se ipak na manji Galaxy z Flip 5 i pomno odabranu pozadinu vanjskog zaslona koja sugerira da je on razvučen od ruba do ruba, s rupama za dvije kamere naravno. Ipak slučaj je malo drukčiji što ste vjerojatno i sami shvatili i iako se neki žale što vanjski zaslon nije potpuno funkcionalan kao i onaj unutrašnji, za sad mi se ovo rješenje čini pristojno. Tako ćete si odabrati neke naprednije widgete za taj zaslon, a za sve duže svakodnevne zadaće ćete i dalje otkloniti uređaj. Ne treba zanemariti činjenicu da je vanjski zaslon narastao više od 3 puta površinom i da će sad puno lakše biti uhvatiti sve selfije u zaklopljenom načinu rada. Ovo je inače dosta specifična prednost ovakvih preklopnih uređaja i meni osobno najdražih za snimanje sekcija.

Zanimljiva je i ponuda poleđina za stražnju stranu Flipa koje se magnetno zalijepe na nju i po mom shvaćanju trebate ih preklopiti još prozirnom maskicom da ne ispadnu? Bilo kako bilo, u trenutku kad na poleđinu stavite Spiderman magnetni poklopac, nazovimo ga tako, promijeni se i pozadina na vanjskom zaslonu u Spidermana. Nadam se da ste shvatili ovaj opis? Fora mi se čini, pitanje je koliko će takvi dodatci koštati logično.

O samim satovima ne bih previše riječi trošio iako ne sumnjam da su vrhunski. Razlog u tome leži jer sam ih tek vidio uživo, ali ne i nešto specijalno isprobao. No volio bih samo kratko prokomentirati smjer u kojem je Samsung odlučio ići s tabletima pozicioniravši ih ka "profesionalcima" i onima koji traže kompletnu zamjenu za laptop ili pak dodatak za isti. Do sad bih tablete vjerojatno preporučio onima koji traže uređaj za konzumaciju medijskog sadržaja i eventualno lagani gaming no u današnje vrijeme snažnijih mobilnih procesora vidim kako bi nekima mogli potpuno promijeniti način na koji su do sad obavljali svoj posao.

Vrlo je zgodno iskoristiti tako veliku zaslonski površinu za dodatni zaslon pokraj vašeg laptopa. Koliko će ovo biti ugodno koristiti, u to bih se tek trebao uvjeriti, ali definitivno vidim veliki potencijal. Definitivno nisu to igračke kao što su nekad bile ili samo sredstvo na kojem marketingaši drže prezentaciju.

Samsung je evolucijski napravio logičan korak unaprijed sa svim predstavljenim uređajima. Predstavljanje je bilo pompozno u njihovom stilu i ne mogu vam opisati koliko mi je bilo drago sudjelovati na njemu i konačno nakon toliko godina doživjeti to iz prve ruke. Nisu uređaji nikakva revolucija već evolucija i to je tako. Možda ćemo dogodine dobiti širi zaslon, a godinu iza i S-Pen u kućištu novog Folda, a moguće je i da će Flip sa softverskim nadogradnjama dobiti i više mogućnosti korištenja vanjskog zaslona, a dok se to ne dogodi, bacite oko i na službenu objavu za predstavljanje.