Sljedeći iPhone stiže s USB-C utorom, ali pričekajte s veseljem

Nakon što je EU donijela regulativu zbog koje svi mobiteli moraju imati USB-C utor za punjenje i povezivanje, Apple je napokon prisiljen odbaciti vlastiti Lightning standard, kojeg iPhone koristi godinama. No, s obzirom da se radi o vrlo specifičnoj kompaniji, za očekivati je da će još jednom pokušati namagarčiti, kako regulatore, tako i kupce.

Naime, ako je vjerovati glasinama koje dolaze iz Kine, USB-C port na iPhoneu bi mogao sadržavati vlastito dizajnirani sklop, koji može onemogućiti rad opreme koja nije izvorno Appleova. To bi značilo da kablovi i adapteri drugih proizvođača, odnosno onih koje Apple nije licencirao, neće raditi ispravno ili neće raditi uopće.

Što se samog punjenja tiče, ovakav scenarij je malo vjerojatan, jer bi to dovelo u pitanje cijeli posao Europske komisije i značilo bi doslovno ruganje na koje bi EU svakako reagirala drakonskim kažnjavanjem. Ono što bi pak moglo proći ispod radara, a korisnicima zakomplicirati život je izostanak ostvarivanja prava na jamstvo ukoliko se utvrdi da je koristio neoriginalnu opremu. Dobro znamo kako to u servisima ide.

S obzirom da proizvođači ovdje imaju dovoljno manevarskog prostora za manipulaciju, nije nerealno očekivati i probleme s povezivanjem. Ako ugradi vlastito dizajnirani USB sklop, Apple vrlo lako može onemogućiti ili usporiti prijenos podataka, te ne dopustiti veće brzine punjenja koje navodno ima u planu omogućiti u sljedećim generacijama iPhonea. Doduše, situacija s brzim punjenjem ni sada nije bolja, jer je i kod drugih proizvođača slučaj da uređaji koriste zasebne protokole, dakle s neoriginalnim punjačem se pune sporije.

Treba reći da Apple u svojim drugim proizvodima do sada nije koristio vlastito dizajnirani USB sklop, no kod iPhonea je situacija drukčija s obzirom na tržišni udio. U svakom slučaju, za sada se radi samo o glasinama, a hoće li Apple zaista iskoristiti svoj položaj i kupce pokušati dodatno ograničiti, vjerojatno ćemo vidjeti već na jesen, kad bude lansiran iPhone 15.

Via