Snapdragon 8 Gen3 dolazi s novom arhitekturom, a kucat će i na višem taktu

Kako glasine o sljedećim generacijama mobitela kreću dosta ranije od njihovih službenih predstavljanja, slična situacija i s procesorima, posebice najjačima. Trenutno najjači procesor u Android svijetu je Snapdragon 8 Gen2, dizajniran od strane Qualcomma, a proizveden u tajvanskom TSMC-u, kao i većina ostalih.

I dok ovaj procesor već neko vrijeme ponosno kuca u ovogodišnjim top modelima kao što su npr. Xiaomi 13 Pro i Samsung Galaxy S23 Ultra, polako stižu preliminarne informacije o njegovom nasljedniku – Snapdragonu 8 Gen3.

Osim što se radi o redovitoj smjeni generacija, kod ovog procesora je već jasno da će raditi na 3-nanometarskom procesu, što je samo po sebi znakovit napredak u odnosu na aktualni 4nm, odnosno 5nm proces, a najnoviji izvještaji revnih insajdera govore da će donijeti i drukčiju arhitekturu, te da će kucati na višem taktu.

Umjesto 1+3+4 rasporeda kod Gen2 modela, Snapdragon 8 Gen3 dolazi u postavi 1+5+2. Tako bi najjača jezgra trebala biti Cortex-X4, te kucati na taktu od čak 3,75 Ghz, što je osjetno više od 3,36 GHz u Snapdragonu 8 Gen2. Sljedećih pet jezgri bi trebalo kucati na 3 GHz, a dvije slabije na 2 GHz.

Cijeli čipset bi trebao biti opremljen i moćnijim grafičkim koprocesorom, vjerojatno Adreno A720, pa tako neki izvori predviđaju da bi na AnTuTu benckmarku novi procesor mogao postići preko 1,5 milijuna bodova. Snapdragon 8 Gen3 bi trebao donijeti 35% bolje performanse od prethodnika, a istovremeno bi trebao biti i 40% štedljiviji.

Što se samog predstavljanja i početka proizvodnje tiče, vremenski okvir je posljednji kvartal ove godine, a prvi uređaji u koje će biti ugrađen, mogli bi se pojaviti početkom 2024. godine, i to ako trenutne poteškoće oko TSMC-ove proizvodnje budu prevladane. Naime, već smo pisali o tome kako je ova tajvanska kompanija pretrpana Appleovim narudžbama za Bionic A17 i M3, što znači da bi neki proizvođači Androida mogli kasniti s početkom isporuke sljedećih top modela.

Isto tako je moguće da Qualcomm dio proizvodnje prebaci na Samsung, koji bi trebao raspolagati dovoljnim kapacitetom, čak i ako se ostvare glasine o povratku masovne proizvodnje Exynosa, konkretno 2400, koji bi se mogao naći u Samsungu Galaxy S24.