Android

Snapdragon 8 Gen4 bi mogao potući Apple A18 u iPhoneu 16 Pro

Appleovi procesori koji pogone iPhone već dugi niz godina na benchmark testovima pokazuju bolje rezultate od konkurencije iz Android tabora, bilo da se radi o onima koje proizvodi Qualcomm, Samsung ili MediaTek. No to bi se uskoro moglo promijeniti, ako se najnovije glasine pokažu točnima.

Naime, Tom's Guide prenosi špekulacije koje se tiču sljedeće generacije Qualcommovih procesora, i to konkretno Snapdragona 8 Gen 4, koji bi službeno trebao biti predstavljen u listopadu. Prema rezultatima benchmark testa koji su navodno procurili, Snapdragon 8 Gen 4 bi mogao ponuditi bolje performanse od Appleovog A18 procesora koji će pokretati iPhone 16 Pro. Prema ovom izvoru, najjača jezgra Snapdragona 8 Gen 4 bi mogla kucati na čak 4,3 GHz, što je osjetno više od 3,39 GHz, koliko nudi Snapdragon 8 Gen 3.

Ovaj procesor bi također trebao biti izrađen u 3-nanometarskom procesu, čime bi uhvatio korak s Appleom, budući već sadašnji A17 koristi 3nm tehnologiju.

S druge strane, ovako drastičan skok radnog takta će nedvojbeno povećati zagrijavanja, stoga je upitno koliko ovakvo nadmetanje ima smisla. U tu svrhu bi proizvođači mobitela morali ugraditi osjetno veće rashladne sustave, budući da procesori s pasivnim hlađenjem nakon što dosegnu određenu temperaturu jednostavno počnu usporavati (throttling).

Bilo kako bilo, ako Qualcomm u suradnji s proizvođačima mobitela uspije riješit problem hlađenja, ovo će biti prvi put da jedan Android procesor po benchmark testovima nadmašuje Appleov.

Međutim, ne treba zaboraviti da ni benchmark testovi nisu savršeni, a pogotovo ne moraju nužno biti mjerilo performansi. Isto tako, izravna usporedba takvih rezultata na dva različita operativna sustava je u startu deplasirana, budući da nemamo mogućnosti isprobati kako bi se Appleovi procesori ponašali pri prekretanju Androida ili Qualcommovi iOS-a.