Sony Xperia XZ3 – prvi dojmovi

Prije nekoliko dana Sony je na IFA sajmu u Berlinu predstavio novi top model Sony Xperia XZ3, a mi smo ga na licu mjesta imali priliku i isprobati. Istina, s obzirom na gužvu, uvjeta za to baš i nije bilo, a izložbeni primjerci su bili pričvršćeni sigurnosnim kabelom i bez mogućnosti povezivanja zna internet. Upravo zato od ovog isprobavanja nismo puno ni očekivali, niti možemo donijeti neki suvisli zaključak dok nam jedan primjerak ne stigne na test.

Ipak, već na prvi pogled je jasno da Sony s ovim uređajem postupno mijenja politiku. Iako je i Xperia XZ2 dizajnom donekle već odstupala od prijašnjih modela, XZ3 ide korak dalje i donosi za Sony netipične zaobljene kutove kućišta. Štoviše, vidljiv je i prilično zakrivljen zaslon, tako da Xperia XZ3 velikim dijelom nalikuje na novije Samsungove modele, kao npr. Galaxy Note 9. Dakle, ovo je „najzaobljeniji“ Sonyjev top model ikada.

Svakako se radi o vizualno atraktivnijem dizajnu, ali baš kao i u slučaju Samsunga, ergonomski lošijem rješenju, jer je zaobljenim zaslonom realno teže manipulirati, a i rizik od oštećenja je osjetno veći. No, ergonomskim problemima ovdje nije kraj. Naime, s obzirom na promjenu koncepcije kućišta,

Sony je čitač otisaka prstiju s boka preselio na poleđinu uređaja, što samo po sebi ne bi predstavljalo problem da je smješten na logičnom mjestu. Iako se nalazi ispod kamere, od nje je prilično odmaknut, tako da je uređaj otiskom prsta zapravo jako teško otključati bez gimnastike. Da biste sto postigli, morat ćete osjetno drukčije uređaj primiti u ruku nego bilo koji drugi s čitačem na poleđini.

Rekao bih da je ova pozicija čitača otiska prstiju čak i gora od one na Noteu 8 (pored dvostruke kamere), no jasno, vjerojatno će i ovdje trebati neko vrijeme prilagodbe pa kasnije možda i ne bude problema. Razlog tome je i u startu prenisko smještena kamera, koja bi možda trebala biti iznad bljeskalice, a ne obrnuto?

Ono što mi se svakako sviđa je promjena politike kad je u pitanju ugradnja zaslona. Sony se pridružio proizvođačima koji u svoje top modele ugrađuju OLED zaslone, a donekle je povećana i njegova dimenzija. Umjesto relativno mizernih 5,7 inča na Xperiji XZ2, ovdje imamo čitavih 6, što je na 18:9 omjeru sada na neki način standard ispod kojeg proizvođači ne bi trebali ići, osim ako u ponudi ne nude više modela, kao npr. Samsung s običnom i „Plus“ izvedbom.

Pohvalno je što Sony nije podlegao trendu ugradnje zuba, ali je vidljivo da ipak nije uspio dodatno smanjiti okvir zaslona, kao što je to slučaj kod mnogih drugih proizvođača Androida. Da je ovo 2016. godina, dizajn Xperije bi dobio čistu desetku, ali krajem 2018. ovolika količina „mesa“ jednostavno nije ono što će privući veći broj kupaca.

Kao što ste vjerojatno već vidjeli, XZ3 je pokretan Snapdragonom 845, ali zasad dolazi samo u verziji s 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije. Ovo prvo je možda i dovoljno, no svakako bismo voljeli vidjeti 6 GB, jer konkurencija nudi čak i više, a početni model sa 64 GB bi u startu mogao biti nedostatak. Naime, vidjeli smo da su se standardi promijenili, pa top modeli, barem ov iz višeg cjenovnog ranga, a Xperia XZ3 tu definitivno spada, počinju sa 128 GB.

Svakako treba pohvaliti novi Android 9 Pie, s kojim uređaj dolazi u startu. Povrh njega, naravno, nalazi se Xperia UI, koji je sada nešto „čišći“, ali i dalje ostavlja Sonyjev trag. Što se ostalih karakteristika tiče, kao što rekoh, teško je bilo što suvislo reći dok uređaj ne stigne na detaljno testiranje, odnosno svakodnevno korištenje, nakon čega se neki od ovih dijelom subjektivnih stavova možda i promijene. Do tada pogledajte ovu malenu galeriju fotografija i kratki video, gdje možete vidjeti i nove zanimljive boje kućišta. Osobno preferiram zelenu, koja uživo zaista izgleda izvrsno.

 

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT