Apple

Što je Sideloading i što on znači za iOS i vaš iPhone

Izraz sideloading bi trebao biti poznat većini vlasnika Android mobitela, dok mnogi vlasnici iPhonea za njega vjerojatno nikad nisu čuli. Ovo je još jedan izraz kojeg ne želimo prevoditi na hrvatski jezik, no ne sumnjam da će se u skoroj budućnosti pojaviti sumanuti prijedlozi i nagradne igre za izmišljanje novih riječi koje će se okušati i s ovim terminom.

Što je sideloading?

Sideloading u suštini znači instaliranje aplikacija mimo standardnog protokola, kao što je npr. Google Play. Ukoliko posjedujete odgovarajuću (.apk) datoteku, željenu aplikaciju možete instalirati izravno, dakle zaobilazeći Play trgovinu.

U Appleovom slučaju ovo trenutno nije moguće, odnosno nije dozvoljeno. Prije pojavljivanja u App Storeu, aplikacije prolaze strogu kontrolu, kako bi se izbjegle sigurnosne prijetnje, kao što su zaraze malwareom, krađe identiteta i sl. Isto vrijedi i za iPadOS.

Donosi li iOS 17 sideloading na iPhone?

Dolaskom iOS-a 17, situacija bi se mogla promijeniti. EU je nedavno donijela regulativu da, zbog svoje tržišne veličine i sukladno tome dominacije, Apple mora dozvoliti pristup alternativnim trgovinama aplikacija, dakle otprilike kao što je slučaj na Androidu. S obzirom na veličinu, kupovnu moć i općenito potencijal EU tržišta, Apple se ovome navodno pokorio, a to znači da bismo uskoro mogli legalno sideloadati aplikacije na iPhone. Istini za volju, i do sada je postojalo rješenje nazvano Alt Store, no to nije ni približno slično onome što bi uskoro moglo uslijediti.

Kako će sideloading na iPhoneu funkcionirati?

Apple je svoju tezu zatvaranja eko-sustava oduvijek opravdavao sigurnosnim razlozima, i tu je realno u pravu. Prema nekim istraživanjima, Android eko-sustav trpi nekoliko desetaka puta više napada malicioznog softvera nego iOS.

Ipak, imajući u vidu Appleove vještine muljanja i zamagljivanja, moglo bi se dogoditi da se po ovom pitanju pokori EU regulativi, ali bi istovremeno mogao zakomplicirati omogućavanje sideladinga aplikacija na iPhone, i to na način da uključivanje takve mogućnosti sakrije duboko unutar izbornika postavki. dobije

Još je jedan razlog zašto Apple nevoljko dopušta sideloading

Uvođenje mogućnosti sideloadinga će otvoriti put mnogim alternativnim trgovinama aplikacija, u kojima Apple neće moći uzimati 30% od krajnje cijene, kao sada u App Storeu. Stoga svakako možemo očekivati razvoj događaja opisan u prethodnom paragrafu.

Što će sideloading značiti za iOS općenito?

Dakle, ovo je prilično velika novotarija koja bi mogla ući u iOS i iPad svijet, sa svim svojim prednostima i manama. S druge strane, macOS od samog starta ima mogućnost sideloadinga, i nismo vidjeli da je to stvorilo probleme s virusima, crvima i sličnom živinom kao na Windowsima. Ipak, s obzirom na neusporedivo veći broj korisnika iPhonea nego Maca, možda ne trena očekivati istovrstan ishod.