Nove tehnologije Top teme

Što je Wi-Fi 7 i je li vam uopće potreban?

Wi-Fi 7 je nova generacija Wi-Fi standarda koja donosi veće brzine prijenosa podataka, ali i mnoge druge novosti koje će olakšati komunikaciju između različitih uređaja. Jednostavno rečeno, Wi-Fi 7 će biti bolji od trenutno najjačeg Wi-Fi 6E standarda. Ali što to konkretno znači?

Wi-Fi 7 donosi brzine prijenosa podataka do 5,8 Gbps, ali i širi bandwidth, odnosno propusnost. Frekvencijski pojas kojeg Wi-Fi 7 podržava je 320 MHz, što je dvostruko više od 160 MHz s koliko raspolažu Wi-Fi 6E. Drugim riječima u 5 Ghz spektru nema dovoljno mjesta za količinu podataka koje omogućuje Wi-Fi 7.

Još jedna prednost Wi-Fi 7 standarda je i to što podržava „grupiranje“ konekcija. Primjerice, u slučaju da nabavite ovakav router, moći ćete istodobno koristiti 2,4 GHz, 5 GHz i 6 GHz spektre kao na Wi-Fi 6E, ali zbog šire propusnosti, download će biti brži i manje zagušen. Ukoliko jedna od veza iz nekog razloga prestane raditi, vaš download će se nastaviti.

Neke marketinške kampanje spominju kako će Wi-Fi 7 omogućiti bolji streaming 8K videa, ali još uvijek živimo u dobu u kojem je 4K standard, a i 8K može vrlo kvalitetno biti streaman zbog napredne kompresije. Naravno, ukoliko posjedujete odgovarajući zaslon, jer su suprotnom od 8K rezolucije nemate nikakve koristi.

Isto tako treba istaknuti da Wi-Fi 7 podržava veći broj MU-MIMO streamova, odnosno 16x16, dakle dvostruko više od Wi-Fi 6E standarda koji raspolaže s 8x8. Ovo konkretno znači da 16 antena može istovremeno funkcionirati sa 16 povezanih uređaja. S druge strane, trenutno dostupni komercijalni  Wi-Fi6E routeri u principu nude tek 4x4 MU-MIMO, a većina mobitela i laptopa 2x2.

Naravno, ovo ne znači da je Wi-Fi 7 besmislen. Naprotiv, on je ulog u budućnost, pogotovo ako ju zamislimo u domeni povezanih uređaja unutar doma ili ureda, no zasigurno će proći još neko vrijeme dok se i oni prilagode novom standardu, odnosno dok se poveća broj onih koji će ga podržavati. Dakle, u ovom trenutku baš i nema smisla kupovati Wi-Fi 7 router i pitanje je koliko će vremena proći dok vam bude zaista potreban.