Recenzije

Tablet ili laptop, što odabrati? | Xiaomi Pad 6 vs. Acer Ezel 3 ConceptD

U vrijeme kad tableti dolaze s tipkovnicama, a laptopi sa zaslonima osjetljivim na dodir, kad su procesori u tabletima sve snažniji, a oni u laptopima sve efikasniji i kad imamo sve manju potrebu za korištenjem osobnih računala, više nego ikad postavlja se pitanje treba li vam laptop uopće?

Naravno da dobar dio kupaca odmah u startu zna svoj odgovor, ali svi oni koji ne koriste profesionalne alate na računalima, mogli bi se pozitivno iznenaditi koliko su tableti napredovali kroz posljednje godine. I dok smo ih nekad koristili isključivo za konzumaciju sadržaja, danas su oni postali ozbiljan alat i za rad.

Na test nam je nedavno pristigao Xiaomi Pad 6 koji se izdvaja vrlo agresivnom cijenom i odličnim hardverom za jedan tablet. Uz njega nam je pristigla tipkovnica kao i olovčica, a tu kombinaciju pokušali smo koristiti neko vrijeme umjesto laptopa, gdje god i kad god je to bilo moguće.

Za početak ukratko o naša dva natjecatelja. S jedne strane imamo Acerov ConceptD, laptop kojeg koristim već godinama i s kojim sam proputovao pola svijeta. Vrhunski i vrlo specifičan komad tehnologije koji je u stanju pretvoriti se i u tablet rotacijom zaslona koji dolazi s posebno dizajniranom šarkom po sredini istog. Time se zaslon preklapa povrh tipkovnice, a uz to, unutar kućišta pronaći ćemo i olovku. Istina, hardverski nije najnoviji i najsnažniji model laptopa definitivno, ali je sasvim solidan primjerak i više nego dovoljno sposoban za ovu svrhu. Štoviše, ako ga profesionalno koristim i dan danas, imajući pritom u vidu da imam pristup realno bilo kojem laptopu na svijetu u poziv-dva zahvaljujući poslu kojeg radim, tim više znate da je riječ o nečem stvarno odličnom.

S druge strane je Xiaomi Pad 6, 11” tablet koji tržište napada cijenom ispod 400€, a u određenim akcijama da se pronaći i uz besplatnu tipkovnicu i olovku, a koju van akcije možete kupiti i zasebno za ne pretjerano visoku doplatu. U svakom slučaju namjeravate li koristiti jedno od toga, možete biti sigurni da su dodatci vrlo kvalitetni. Pokreće ga Snapdragon 870, sad već pomalo vremešni Qualcommov procesor, ali i dalje vrlo sposoban. Tu je i 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije jer negdje se moralo uštedjeti kako bi se kupcima ponudio ovakav uređaj za ovaj iznos novca.

Mogli smo uzeti i snažniji tablet za usporedbu, ali smatramo da nema velike potrebe za tim što ćemo objasniti i malo kasnije u ovom osvrtu.

Dizajn, kućište i ergonomija

Po ovom pitanju situacija je vrlo jasna. Tableti su neusporedivo lakše prenosivi i dok ćete tablet strpati pod ruku i vjerojatno baciti samo na stražnji sic automobila ili spremiti u neki fascikl s ostalim papirima, za laptop su velike šanse da ćete imati torbu ili ruksak u kojem ćete ga morati prenijeti jer su kudikamo krhkiji.

Tako je Xiaomi Pad 6 izrađen od vrlo kvalitetnog aluminija i doima se čvrstim i robusnim. Pogotovo kad ga uparite s dodatnom tipkovnicom koja služi i kao zaštitna maskica. Nije baš savršena zaštita od padova, ali je definitivno dobra zaštita od grebanja. Ona se magnetno prislanja na stražnju stranu kao što je to i inače slučaj s tipkovnicama za tablete i tako fiksno stoji bez straha da će se jedno od drugog lako odvojiti.

Acerov ConceptD je s druge strane izrađen od određene magnezij-aluminijske legure koja je teoretski dosta čvršća od klasičnih aluminijskih legura i istovremeno dosta lakša. Velika prednost ovakve legure je što nije hladna na dodir i daje ovom laptopu jedan poseban izgled kakvog ćete pronaći u rijetko kojem drugom primjerku. Premda je teoretski on čvršći, u slučaju nesretnog pada na pod, nisam siguran koliko bi se dobro snašao, a dok s druge strane vjerujem da tabletu s tipkovnicom ne bi bilo baš ništa. Eventualno pokoja ogrebotina.

Veliku ulogu ovdje igra i težina jer nerijetko želite putovati lagano. ConceptD je lagani prijenosnik, lakši od 2 kg, ali Pad 6 na vagi broji manje od pola kilograma, s tipkovnicom manje od 800 grama. Uzmemo li u obzir i punjač, nema usporedbe koliko je lakše na put ponijeti tablet u odnosu na sam laptop.

S druge strane ako vam uvjeti zahtijevaju rad u autobusu ili avionu, iznenadit će vas što se i ovaj laptop da odlično koristiti u takvim skučenim prostorima zahvaljujući toj posebnoj šarki, no opet, tablet i tu ima prednost jer jednostavno zauzima još manje mjesta. S tim što moram napomenuti da je ovakav slučaj korištenja vjerojatno moguć s vrlo malim brojem laptopa zbog prirode otklapanja samog zaslona, a gdje je ovaj ConceptD iznimno specifičan.

Ono gdje laptop općenito ima prednost je u slučaju da ga morate koristiti u krilu jer je ipak cijelo težište laptopa u donjem dijelu gdje je i tipkovnica, a u slučaju tableta u gornjem dijelu gdje je tipkovnica sama po sebi neusporedivo lakša.

Zaslon

Ovime dolazimo i do samih zaslona gdje laptopi imaju prednost u iskoristivoj radnoj površini. Najmanji laptopi su u pravilu zaslonom jednako veliki kao i najveći tableti. Sigurno da ima par izuzetaka, ali one ne čine pravilo. Tako dok Xiaomi Pad 6 dolazi s 11” zaslonom, ovaj Acer dolazi s 3” više i to je realno velika razlika u iskoristivosti radne površine. Pa i za gledanje filmova i serija, uvijek je ugodnije gledati nešto na većem zaslonu nego na manjem.

No tableti imaju jednu prednost i dok ćete članke čitati isključivo u horizontalnom načinu rada na laptopu, na tabletu zaslon, odnosno cijeli uređaj, možete rotirati. Time ćete više površine teksta dobiti na tabletu. Postoji ovakvih još dosta situacija, a iako u slučaju ovog Acera mogu rotirati cijeli laptop i preklopiti zaslon i isto tako iskoristiti ga za čitanje, to sam u pravilu u posljednjih nekoliko godina napravio samo jednom.

Isto tako postoje i velike razlike u samom prikazu zaslona. Acer se diči s vrhunskim i iznimno preciznim prikazom boja jer je laptop namijenjen kreatorima prvenstveno, ali isto tako Xiaomijev Pad 6 se diči jednako preciznim prikazom boja na svom IPS LCD zaslonu, s tim što kao prednost ima i višu rezoluciju od 1800 x 2880 piksela dok je laptop zapeo na FullHD-u. Postoje laptopi s 4k monitorima, pa i ovog Acera možete nabaviti u takvoj jednoj varijanti, ali šanse su da će vaš budući laptop imati FullHD prije nego 4k rezoluciju.

Da ne pričamo o HDR-u, Dolby Visionu i maksimalnoj svjetlini koja je na tabletu redovno viša nego na laptopu. Tako ćete laptop najviše koristiti u unutrašnjem prostoru, iznimno u hladu negdje, a s tabletom nećete imati problema prilikom korištenja i na suncu. Istina, nije vidljivost jednako dobra kao i na smartfonima, ali je svejedno dosta viša nego na laptopima. S tim što se zaslon tableta usputno i automatski prilagođava svjetlinom ovisno o ambijentu.

Rekao sam da filmove i serije možete ugodnije gledati na laptopu i to vrijedi samo kad je u pitanju veličina prikaza. Teoretski, volite li gledati filmove i serije navečer zavaljeni u krevet, to će biti vjerojatno pametnije učiniti na tabletu jer laptopi imaju ventilatore i usis zraka koji je najčešće na dnu. Položite li laptop na deku i tako gledate filmove i serije, šanse su da će se kroz par mjeseci ventilatori začepiti od prašine i imat ćete mali problem. S tabletima to nije slučaj.

Hardver

Nažalost, Appleovo predstavljanje procesora na ARM arhitekturi još uvijek nije urodilo plodom u svijetu osobnih računala koja je zapela na prastaroj x86 arhitekturi. Daleko od toga da su procesori koje klasično koristimo u računalima loši ili slabi, ali su realno neefikasni. Tako i7-ica 10-te generacije koju imam u ovom Aceru je vrhunski procesor, ali ne nužno i pretjerano štedljiv.
Zahtjeva dosta energije pogotovo u kombinaciji s Nvidia 1650 GTX grafičkom karticom.

S druge strane, iako pomalo vremešni Snapdragon 870 je odličan mobilni procesor na modernijoj ARM-ovoj arhitekturi uparen s Adreno 650 grafičkim čipom. I gledajte, realno nema usporedbe koliko je i7-ica snažnija, a da ne pričamo o grafičkoj kartici koja usputno ima i ventilatore i komociju većeg kućišta u kojem se lakše može ohladiti.

No opet, postoji i softverski dio koji je posebno optimiziran za hardver. Dok je u slučaju Windowsa to otprilike sklepano samo da sve funkcionira zajedno, u slučaju Androida je to obično sklepano tako da bude što bolje optimizirano i da se iz tog procesora izvuče maksimum.

Tako se u mnogim slučajevima tablet ponaša jednako dobro kao i neusporedivo snažniji laptop. Primjerice otvarate li web stranice ili gledate YouTube videe, šanse su da će tablet to brže i efikasnije otvoriti. Uređujete li fotografije u Lightroomu, promjene na fotografiji ćete na tabletu vidjeti praktički instantno, a na laptopu redovno s minimalnim zakašnjenjem. Tako da iako laptopi imaju viška snage, ona se nužno ne vidi u svakodnevnoj upotrebi.

Ono gdje se vidi je dakako u slučaju bilo kakvog ozbiljnijeg rada. One iste promjene u Lightroomu koje ste napravili na jednom i na drugom uređaju, u konačnici kad trebate izbaciti cijelu galeriju obrađenih fotografija, laptop će to progutati uz pomoć ventilatora i ohladiti se u roku od minute, a tablet će se bome namučiti na dužem periodu. Da ne pričamo o obradi videa i koliko god su moderni alati efikasniji za tablete, toliko su i ograničeni s predefiniranim zadaćama.

E sad, ima tu i dio s internom memorijom koja je na tabletu ograničena na 128 GB, a laptopima nerijetko možete samo ugraditi veći disk, vrlo lako spojiti eksterni disk ili slično. O radnoj memoriji da ne pričam, jer zatreba li vam više od recimo početnih 16 GB s koliko ovaj laptop raspolaže, dovoljno je ubaciti još jedan “keks” od 16 GB i imat ćete 32. S tabletima je situacija fiksna, kakvog kupite, takvog ćete i imati.

O povezivanju s drugim uređajima da ne pričam. Optimizacije za bežičan prijenos slike, videa, zvuka ili čega god na tabletu su hvale vrijedni, ali laptope možete isto tako bežično povezati, istina vjerojatno s malo više truda, ali i žično. Trebate priključiti USB stick, drugi ili treći monitor, internet, ubaciti memorijsku karticu, šanse su da imate utor na laptopu za sve. Za tablete će vam trebati razni adapteri.

Što se same tipkovnice tiče, realno mi je bilo ugodnije tipkati na klasičnom laptopu, pogotovo ovom Acerovom koji ima fantastičnu tipkovnicu. No ruku na srce, tipkovnice za tablete su s godinama dosta napredovale i ova koja dolazi uz Xiaomi Pad 6 je iznenađujuće dobra. Najveća mana su slova s dijakritičkim znakovima specifična za naše govorno područje, a koja su površinom osjetno manja pa traže dozu privikavanja. Mimo toga, smatram da ćete s vremenom jednakom brzinom tipkati i na takvoj tipkovnici.

Vrlo važan hardverski dio je svakako i zvuk, a tableti tu općenito imaju prednost. Mana ovog Acera su mu svakako relativno slabašni zvučnici što nije rijedak slučaj na laptopima. U ovom slučaju nema usporedbe koliko je Xiaomi Pad 6 bolji sa svoja četiri vrlo snažna zvučnika koji vam pružaju stereo efekt bez obzira kako ga rotirali. Toliko su snažniji da to nije za uspoređivati uopće. Ono gdje laptop opet ima prednost je to što na moje neugodno iznenađenje, Xiaomi Pad 6 nema 3,5 mm audio izlaz. Zbilja mi nije jasan ovakav izostanak koji uz izostanak proširive memorije baca lošu sliku na ovako fantastičan uređaj općenito.

Softver

A ovime dolazimo i do softvera koji je kao što smo već rekli, na tabletima neusporedivo optimiziraniji za hardver kojeg koristi. Windowsi k'o Windowsi su iznimno moćan operativni sustav, ali definitivno ga ne bismo okarakterizirali kao pretjerano optimiziranog.

Acer nema mogućnost prilagoditi određenu verziju Windowsa specifično za hardver ovog laptopa jer čak i svaki model laptopa dolazi s nekoliko različitih hardverskih kombinacija pa je dovoljno u slučaju da imate na izbor 3 procesora i 3 različite grafičke da dobijete 9 različitih laptopa koji su naizgled potpuno identični.

Aplikacije za tablete su dosta lakše, brže se izvode i optimizirane su za dodir, a one za Windowse su nerijetko napisane davno i nadograđivane s vremenom. Tako je usporedbe radi spomenuti Lightroom za Windows težak gotovo 3 GB, a za tablet svega 100 MB. Nema govora da je riječ o dva različita proizvoda jer onaj na Windowsima ima kudikamo više opcija, ali osnovna funkcija i najčešće opcije su dostupne na oba uređaja.

Ista priča je i za Microsoftov Office i mnoge druge alate koje koristite svakodnevno. Pa čak i Chrome kojeg najčešće koristimo za surfanje po netu. I tako dok će tablet nerijetko i brže obaviti određene osnovne radnje u svim tim alatima, na laptopu jednostavno imate puno više slobode.

Pitanje je samo koji nivo profesionalnosti vam treba i koliko često vam treba, pogotovo ako imate još i stolno računalo. Jer na tabletu ćete uz eksternu tipkovnicu bez problema napisati i esej, složiti prezentaciju, pregledati Excel tablicu i urediti je, brzinski obraditi neke fotografije ili složiti video na plaži što bi se reklo. Šanse su da vam je za sve ovo dovoljan tablet.

A uzmemo li u priču i olovčicu, tu tek dolazimo do onog gdje tableti praktički nemaju konkurencije. Istina, spomenuo sam u uvodu da se ConceptD može pretvoriti u tablet i teoretski jednako efikasno možete iskoristiti njegov stylus u Microsoftovom OneNoteu recimo, ali za tablete postoji takva paleta aplikacija za pisanje bilješki i sama veličina tableta je puno bolja za pisanje. Dok će zaslon laptopa stršati dva centimetra i bit će to kao da pišete po knjizi, pisanje na tabletu će biti kao pisanje po bilježnici

Ovaj dio će vjerojatno biti najkorisniji studentima jer uz pomoć jedne ovakve olovčice možete zaista puno urednije voditi sve bilješke nego u bilo kojoj klasičnoj bilježnici. To što vam aplikacije dopuštaju da vrlo lako pišete i brišete je samo po sebi prednost, a kad tu ubrojimo široku paletu raznih olovki, markera i sličnog, lagano shvaćamo koliko je moderna tehnologija naprednija od one klasične. Uzmite u obzir i da se vaše bilješke mogu instantno spremati online tako da nema straha da iz izgubite. A i sve one situacije u kojima se profesor naknadno sjetio dodati nešto u lekciju prije, na tabletu ćete vrlo lako označiti sve što želite premjestiti bilo gdje.

Kažem, ključno je pitanje koliko vam više mogućnosti koje laptopi nude zapravo i treba.

Moje najveće zamjerke su na svakodnevno korištenje i kombinaciju tipkanja na tipkovnici i dizanja ruke da bih kliknuo nešto na zaslonu. Primjerice otvorite li Chrome i pregledavate web, ruka će vam biti u zraku za razliku od laptopa gdje se ispod tipkovnice nalazi i touchpad. Isto tako poželim li otvoriti dva Chrome prozora i staviti ih jedan pokraj drugog, na laptopu ću to napraviti bez problema, a na tabletu baš nikako. Možete vi koristiti i MultiWindow opciju na tabletu, ali ona je relativno ograničena na dvije različite aplikacije istovremeno. Nedostatak ekstenzija za mobilne Chrome aplikacije nije toliko izražen na smartfonima koliko je na tabletima jer pokušavate koristiti ga kao laptop, a to baš i ne ide.

Nije to mana Xiaomija već općenito mobilnog operativnog sustava koji u startu nije namijenjen za takvo korištenje.

Moramo se dotaknuti i svih ostalih stvari koje na laptopu možete raditi, a na tabletu i ne baš, barem ne tako lako. Počevši od programiranja, 3D modeliranja pa sve do igranja PC igrica. Da, možda je ovo posljednje malo specifično i dok postoje igrice za Androide koje su vrhunske i koje teoretski možete igrati na laptopu, obratno to baš i neće biti slučaj. Sve zavisi opet imate li stolno računalo i kakve igrice volite igrati.

Baterija

Vjerojatno mnogima presudan faktor zbog kojeg bi mogli poželjeti tablet umjesto laptopa je upravo baterija. I dok će rijetko koji laptop dogurati do 10 sati reprodukcije videa ili surfanja na bateriji, na tabletima je to generalno pravilo. Tako ovaj Xiaomi Pad 6 bez problema može 10-ak sati vrtjeti zapravo što god. Eventualno ga igrice mogu brže iscrpiti brže, ali općenito što god da radili na njemu, baš su male šanse da u jednom danu potrošite bateriju. Koristite li ga za predavanja, možete bez brige ujutro izaći s njim iz kuće i vratiti se na kraju dana s još preostale baterije za odgledati epizodu omiljene serije.

Pa i u slučaju da vam se baterija potroši, velike su šanse da bilo tko od kolega ima punjač za smartfon kojim ga možete u roku od 99 minuta napuniti od 0-99%, tako to Xiaomi kaže.

S laptopima je situacija nešto drukčija i dok neki poput ovog Acera s eksternim grafičkim karticama i H procesorima traju osjetno kraće od onih s integriranim grafičkim karticama i U procesorima, opet baš rijetko koji će izdržati cijeli dan tipkanja, a o ozbiljnijem radu nećemo ni pričati.

Na Windowsima morate voditi brigu i koji browser koristite, koji programi su vam otvoreni u pozadini, na kojem režimu rada baterije ste i još puno toga da biste produljili autonomiju. Tako će ovaj ConceptD već nakon 4-5 sati tipkanja ostati potpuno bez baterije, a krenem li uređivati fotografije ili slično, mogao bih ju isprazniti već nakon 2 sata. Da ne pričam o tome koliko se laptopi različito ponašaju kad su na bateriji ili na punjaču.

Tabletima to ne predstavlja baš nikakav problem i dapače, namijenjeni su da se koriste bez punjača uvijek. I imaju neusporedivo manje punjače od laptopa većinom.

Opet, postoje i neki laptopi koji se mogu puniti putem USB-C priključka, ali redovno zahtijevaju snažnije punjače zbog već spomenute starije arhitekture procesora i veće rastrošnosti. Dok ćete tablet napuniti čak i s 10W punjačem, čak i ako vam se laptop može puniti putem USB-C utora, na takvom jednom punjaču će mu vjerojatno trebati 10-ak sati da se napuni do vrha pod uvjetom da je potpuno isključen.

Zaključak

Cijela ova priča svodi se zapravo na to što točno radite na vašem laptopu. Ako ga imate do sad i ostario je, u velikoj ste prednosti jer vjerojatno točno znate koje alate koristite i imate li iste te dostupne i za vaš smartfon. Jer ako su dostupni za smartfon, dostupni su i za tablete.

Xiaomi Pad 6 je vrhunski proizvod za zbilja smiješan iznos novca jer za manje od 400€ možete dobiti vrhunski 11” zaslon, odlične stereo zvučnike, vrlo sposoban procesor upakiran u kvalitetno aluminijsko kućište. Šanse su i da ga uberete u akciji s tipkovnicom i olovčicom, a čak i ako niste te sreće, doplate nisu toliko visoke.

Definitivno ima mana jer 128 GB interne memorije koju ne možete proširiti nije baš zavidno, baš kao i izostanak 3,5 mm izlaza za slušalice.

Istina, s druge strane vjerojatno za iste pare možete kupiti neki laptop “za početnike” što bi se reklo, a koji definitivno ima neusporedivo više softverskih mogućnosti. Pitanje je samo treba li vam sve to ili ne jer tablet je puno lakše nositi uz sebe gdje god da pošli.

Ako ste navikli koristiti i miš, znajte da bluetooth miševe možete upariti i s tabletima bez problema, baš kao i bluetooth slušalice i još mnogo toga. Uz adaptere možete na njih spojiti i prijenosne diskove, memorijske kartice i još svašta.

U slučaju da ste student koji doma još ima i osobno računalo, nema govora koliko je tablet praktičan za koristiti na nastavi, ali čak i na poslovnim sastancima jer su male šanse da ćete na jednog doći prazne baterije na tabletu, što s laptopom i nije nepoznat slučaj.

Video recenzija