Nove tehnologije MWC 2013

Tegra 4 benchmark rezultati: 36,000+ AnTuTu i 16,000+ Quadrant v2

 

tegra4a

Prije nego što počnemo s ovim impresivnim podacima moramo napomenuti da benchmark rezultati ne prikazuju nužno realno stanje stvari, ali nam daju neku predodžbu performansi nekog tableta ili telefona. Dakle, dok pojedini uređaj ne stigne na tržište i dok se u praksi ne uvjerimo u njegove performanse, benchmark nam ostaje jedino mjerilo.

Ekipa iz Engadeta je dobila pristup najnovijoj Nvidia procesorskoj perjanici Tegra 4 i prema onome što vidimo rezultati su zbilja impresivni. Tegra 4 temeljena je na ARM arhitekturi s četiri Cortex-A15  jezgre i na već viđenoj tehnologiji u Tegra 3 procesorima gdje postoje 4+1 jezgre. Grafički koprocesor se sastoji od 72 jezgre.

Tegra 4 je na tabletu i Quadrant v2 benchmarku postigla rezultat od 16,436 bodova. Za usporedbu, najnoviji HTC One sa Snapdragon 600 procesorom je postigao rezultat od 12,417, dok Nexus 4 postiže otprilike oko 5,000.

AnTuTu benchmark je također dao izvrsne podatke. Tegra 4 je dosegla rezultat od 36,305 bodova što je gotovo tri puta više od Asus Transformer Pad Infinityja pogonjenog Tegra 3 procesorom.

Sunspider nam je da brojku od 499ms (manje je bolje) dok na istom testu recimo iPad 4 postiže 865ms. Napominjemo da su i drugi blogovi koji su testirali Tegru 4 postigli slične rezultate.

Jedina tužna strana u ovoj cijeloj impresivnoj priči je podatak da Nvidia ovo čudo može isporučiti tek krajem ljeta. Naime, dobro znamo da će se u ovu priču uplesti Qualcomm sa svojim Snapdragon 800 procesorom te Adreno 330 GPU-om, kao i Samsung sa svojim big.LITTLE Exynos Octa procesorom s PowerVR/T-Mali grafičkim koprocesorima.

Naravno da se u ovu utrku mogu uključiti i neki drugi proizvođači poput Renesasa koji je danas predstavio svog konja za utrku . Sve u svemu, očekujemo vrlo uzbudljivu utrku u procesorima u drugoj polovici godine.

Tegra4