Windows Phone Top teme Biznis Windows

Terry Myerson: Windows Mobile trenutno nije u Microsoftovom fokusu

L 930

Microsoft je jučer održao svoju Build konferenciju namijenjenu developerima. Predstavljeni su mnogi novi proizvodi i rješenja za razvoj aplikacija, što je bilo i za očekivati. Naravno, Microsoftov core business je softver za računala, ali smo se ipak nadali da ćemo vidjeti i novitete vezane uz njihovu mobilnu platformu. Zašto se to nije dogodilo, teško je sa sigurnošću reći, no s obzirom na politiku prema vlastitoj mobilnoj platformi u zadnjih godinu dana, zapravo se nemamo čemu čuditi.

O situaciji s Windows Phone Mobile platformom već smo nekoliko puta pisali, a u zadnjem takvom tekstu usudili smo se prognozirati njen skori kraj. Ne, nisam zloguki prorok, jer je odavno postalo očito da je najveći neprijatelj ove platforme upravo Microsoft. Ovo možda zvuči pretenciozno, ali to je jednostavno ogoljena činjenica.

Svemu ovome u prilog govori jučerašnje izlaganje Terryja Myersona, koji se očito jedini usudio reći ono što svi već znaju, ali šute. Naime, u intervjuu za The Verge, rekao je da Windows Mobile platforma trenutno nije u Microsoftovom fokusu i da kompanija nije u stanju privući developere kako bi se ojačao ekosustav, prenosi NokiaMob.

[caption id="attachment_78487" align="aligncenter" width="674"]Terry Myerson, Microsoft Executive Vice President of the Windows and Devices Group, talks about an anniversary update to Windows 10 during the keynote address at the Microsoft Build Conference, Wednesday, March 30, 2016, in San Francisco. (AP Photo/Eric Risberg) CAER107  (Eric Risberg / The Associated Press) Terry Myerson, Microsoft Executive Vice President of the Windows and Devices Group, talks about an anniversary update to Windows 10 during the keynote address at the Microsoft Build Conference, Wednesday, March 30, 2016, in San Francisco. (AP Photo/Eric Risberg) CAER107 (Eric Risberg / The Associated Press)[/caption]

Myerson je otvoreno priznao da Microsoft trenutno nema sposobnost privlačenja novih korisnika prema svojoj mobilnoj platformi. Na kraju je ipak dodao da pripremaju mnogo zanimljivih stvari za smartfone, ali su trenutno fokusirani na računala, Xbox i Hololens. Ovo možemo shvatiti i u smislu dodatnog proširenja usluga za iOS i Android, na čemu Microsoft već dulje intenzivno radi.

Myerson je, doduše, rekao da im Windows Phone nije u fokusu ove godine, čime
Je dao naslutiti da bi se situacija mogla promijeniti. Ovo svakako protumačiti kao odustajanje, jer dok oni pauziraju, Google i Apple će galopirati. Samo po sebi se nameće pitanje čime ih najeravaju sustići sljedeće godine?

Iz ovoga je sada vidljivo je da su u Microsoftu napokon shvatili da je borba protiv Googlea i Applea Sizifov posao. Kompanija je za vladavine Stevea Balmera prilično duboko zaglibila u mobilnu kaljužu, a hoće li ju novi izvršni direktor Satya Nadella izvući, vidjet ćemo uskoro.

Ne možemo prognozirati Microsoftov sljedeći potez po pitanju mobilne platforme. Postoje indicije da bismo uskoro mogli ugledati Surface telefon, no s obzirom da se radi o glasinama, teško je reći hoće li on i u kojoj mjeri zamijeniti Windows Mobile.