Društvene mreže Aplikacije

Threads napokon dostupan u Europskoj uniji

Threads, relativno nova društvena mreža lansirana prije nekoliko mjeseci od strane Mete, krovne kompanije Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, od danas je dostupna i u zemljama članicama Europske unije. Štoviše, Threads je moguće koristiti i bez Instagram računa, barem djelomično, odnosno ako želite pregledavati objave. Za objave vlastitih, morat ćete otvoriti i Instagram. Zasluge za ovakvo razdvajanje možemo pripisati nastojanjima Zuckerbergove kompanije da u startu ne stane na žulj EU regulatornim tijelima.

Podsjetimo, Threads je bio lansiran u vrijeme najvećih neizvjesnosti oko nekadašnjeg Twittera, koji je pod palicom Elona Muska promijenio ime u X, s funkcionalnošću i dizajnom koji uvelike podsjećaju na upravo na njega.

Meta je očito iskoristila pogodan trenutak, želeći primiti što više izbjeglica s Twittera, no uskoro se pokazalo da je inicijalni priljev korisnika bio prenapuhan, odnosno da je većina njih otvarala račune iz znatiželje. Sada, kad  je Threads moguće koristiti bez Instagram računa, vidjet će se koliko će interes zaista privući. S druge strane, početak rada platforme u EU znači osjetno povećanje korisničke baze s potencijalom od nekoliko stotina milijuna novih računa.