Aplikacije

TikTok uvodi ograničenje vremena provedenog u aplikaciji za mlađe od 18 godina

TikTok, najpopularnija društvena mreža na svijetu, u svom najnovijem priopćenju navodi da ograničava vrijeme upotrebe za mlađe od 18 godina. Tako će dnevno ograničenje za maloljetne iznositi 60 minuta, koje će se primijeniti automatski, no svatko može nastaviti ukoliko to želi, ali ponovnim logiranjem. Oni mlađi od 13 godina, za nastavak korištenja će se morati obratiti roditeljima za dozvolu.

Kako se navodi u službenom priopćenju, ograničenje vremena provedeno na aplikaciji je uvedeno kako bi se mlađe potaklo da svoje vrijeme provedu kvalitetnije. Vodstvo TikToka ovakvu odluku temelji na istraživanju i konzultacijama sa stručnjacima u Digital Western Labu, pri bostonskoj dječjoj bolnici.

TikTok, inače kineska tvrtka, već se neko vrijeme nalazi pod političkim pritiscima američkih vlasti, a odnedavno i EU institucija, stoga bi netko ovu odluku mogao protumačiti kako dodvoravanje. S druge strane, moglo bi se reći da je ovo zapravo samo pretakanje prakse iz Kine, s obzirom da tamo već dulje vladaju nešto stroža ograničenja korištenja mobitela i video igara za djecu.