Biznis

TSMC navodno dobio dozvolu za isporuku čipseta starije generacije HuaweijuPrema informacija objavljenim na kineskom Sina.com portalu, američki Associated Press u petak je od povjerljivih izvora dobio dojavu da je američko ministarstvo trgovinu TSMC-u dalo licencu za poslovanje s Huaweijem, ali samo za određene proizvode.

Poprilično je čudno da je kineski medij upoznat s informacijama koje je dobio neki američki medij prije nego što je taj medij sam objavi vijest jer za sada AP to nije objavio. Moguće je da je razlog vremenska razlika ili AP čeka ponedjeljak ili potvrde američke strane, tako da u svakom slučaju vijest uzeti s rezervom.

Kakogod, američka administracija navodno je TSMC-u odobrila isporuku čipseta starije generacije Huaweiju, što uključuje poluvodičke proizvode izrađene u 28nm procesu i više. Isporuka tih proizvoda neće učiniti Huawei uređaje konkurentnima na mobilnom ili tržištu mrežne infrastrukture, jer konkurencija u smartfonima ima pristup čipsetima izrađenim u 5nm, 7nm, 12nm i 16nm procesima, a na mrežnom području Nokijin 5G Reefshark čipset izrađen je u 10nm procesu.

Ono što će omogućiti jest održavanje postojeće opreme, ali dugoročno će Huawei na domaćem terenu trebati pronaći rješenje za problem dobave procesora. Osim, ako SAD-a TSMC-u i ostalim tvrtkama ne da licencu za isporuku naprednijih proizovoda.

via