Apple Biznis

TSMC pokreće probnu proizvodnju 2nm čipova. iPhone 17 prvi na redu

Sudbina početka proizvodnje 2-nanometarskih čipova u TSMC-u bila je prilično neizvjesna, a posljedično tome i sudbina procesora koji bi trebao biti ugrađen u iPhone 17 sljedeće godine. Međutim, najnovije informacije koje stižu iz ove tajvanske tvornice, a putem korejskog ETNews medija, čini se da pokusna proizvodnja ipak kreće ranije nego se mislilo. To bi u konačnici moglo značiti da bi Apple A19 procesor mogao biti izrađen u 2nm tehnologiji, što potom odgovara vremenskom okviru lansiranja iPhonea 17.

Aktualni A17 procesor u iPhone 15 Pro seriji koristi 3-nanometarsku tehnologiju, a njegov nasljednik A18, koji će biti ugrađen u iPhone 16, donijet će njezinu napredniju instancu. Prelazak na proizvodni proces od 2 nanometra znatno će poboljšati performanse uređaja koji ih budu koristili, uz istu ili čak manju potrošnju energije. Ovo će biti osjetan skok, otprilike kao i prelazak s 5nm na 3nm.

S druge strane, u Android taboru tek trebamo dočekati 3nm procesore, budući da aktualni najjači – Snapdragon 8 Gen 3 radi na 4 nanometra. Tek ove jeseni će Qualcomm predstaviti 3-nanometarski Snapdragon 8 Gen 4, što nam govori da je Apple zapravo cijelu generaciju ispred proizvođača Androida po ovom pitanju.

Ukoliko se ove glasine pokažu istinitima, iPhone 17 će biti prvi uređaj općenito, koji će biti pokretan nekim 2nm procesorom, nakon čega će uslijediti i njihova ugradnja u Appleova Mac računala i iPade, u vidu procesora iz serije M.