TSMC ulaže velike svote u proizvodnju čipova u Njemačkoj

Sukladno eskalaciji trgovinskih ratova među svjetskim silama, neminovno dolazi i do novog preslagivanja na svjetskoj tehnološkoj sceni. Tako je tajvanski TSMC najavio poveća ulaganja u tvornice u Arizoni, a najnovija informacija dolazi iz Njemačke, gdje ova kompanija ima namjeru uložiti desetke milijardi dolara u novu tvornicu mikročipova u Dresdenu.

Njemačka je odabrana zbog koncentracije tamošnje automobilske industrije, koja zadnjih nekoliko godina pati zbog nestašice čipova. TSMC trenutno pregovara s njemačkom Vladom o subvencioniranju, odnosno poticajima koje će iskoristiti za izgradnju tvornice, a s obzirom da će proizvodnja biti namijenjena mahom automobilskoj industriji, u Njemačkoj će se proizvoditi 22 i 28-nanometarski čipovi za potrebe tog industrijskog segmenta.

Pored TSMC-a, i američki Intel je već krenuo s ulaganjima proizvodnju čipova u Njemačkoj, što će na koncu imati pozitivne rezultate na automobilsku industriju, koja zbog nestašice zadnjih nekoliko godina muku muči s proizvodnjom i rokovima isporuke.

Osim na Tajvanu, TSMC posjeduje tvornice u mnogim azijskim zemljama, uključujući konitinentalnu Kinu, no zbgo sve učestalijih tenzija s SAD-om, već neko vrijeme nastoji što više kapaciteta izmjestiti u druge države, a sada i na druge kontinente.