Biznis

Uklanjanje Huawei 5G opreme Njemačku bi koštalo više od 3 milijarde eura. Hoće li to utjecati i na Hrvatsku?

Nakon što su SAD u svom pohodu na Huawei i druge kineske kompanije utjecale na svoje saveznike da slijede njihov primjer, vrlo se malo europskih država odazvalo ovom sirenskom zovu. Na starom kontinentu to je učinilo Ujedinjeno kraljevstvo, a unutar EU samo Švedska, koja ima i objektivne razloge, s obzirom da je njezin Ericsson izravna konkurencija Huaweiju.

I dok su Britanci dobili rok od pet godina da uklone svu Huaweijevu opremu iz svoje telekom infrastrukture, u Njemačkoj traje rasprava o tome treba li se isto dogoditi i u toj zemlji. Politički pritisci su sve veći, stoga je prilično izgledno da će u jednom trenutku kupnja opreme od Huaweija biti zaustavljena.

No što je s postojećom infrastrukturom, za koju Amerikanci tvrde da špijunira građane i podatke prosljeđuje kineskoj vladi? Prema procjenama samih operatera, Deutsche Telekom 5G signalom trenutno pokriva 94% njemačke populacije, i to s preko 80.000 antena instaliranih na oko 24.000 baznih stanica. Slijedi Vodadone s 36.000 antena na 12.000 baznih stanica, dok je na trećem mjestu Telefonica s 18.000 5G antena na nepoznatom broju baznih stanica.

Na dvije trećine navedenih lokacija instalirana je Huaweijeva oprema, dok točnih podataka o tome koliko je iste na 4G infrastrukturi za sada nema. Prema pisanju njemačkog časopisa Handelsblatt, vrijednost postavljene Huaweijeve opreme na njemačkoj 5G infrastrukturi iznosi oko 3 milijarde eura, a njezino uklanjanje i zamjena opremom drugog proizvođača (Nokia ili Ericsson), koštalo bi višestruko više. Istovremeno bi došlo i do vrlo negativnog trenda u razvoju 5G mreža, što bi cijelu zemlju prilično unazadilo.

Ukoliko Njemačka popusti američkim pritiscima, kao u nekim slučajevima ucjenama, sličnu situaciju možemo očekivati i u Hrvatskoj, budući da je DT većinski vlasnik Hrvatskog Telekoma, a nije tajna da se infrastruktura međusobno dijeli.

Nažalost, od Hrvatskog Telekoma još uvijek nismo dobili informaciju koliki je udio Huaweijeve opreme u njihovoj 4G i 5G infrastrukturi, tako da se za sada ne možemo baviti procjenama, ali svakako moramo izraziti zabrinutost.