Apple Android Top teme

Usporedni test kamera: iPhone 6s vs. Samsung Galaxy Note 5

iPhone 6s Samsung Galaxy note 5 usporedba kamera

Iako su kamere na mobilnim uređajima već odavno u stanju zamijeniti mnoge kompaktne fotoaparate, mjesta za poboljšanja uvijek ima. Svake godine svjedočimo novom napretku tehnologije fotografiranja, pa makar se radilo o minornim pomacima. Apple je ove godine popustio i napokon povećao broj megapiksela na svojim smartfonima, pa smo tako dobili 12 MP primarnu kameru.

Mjesec dana prije nego što je Apple predstavio iPhone 6s i 6s Plus, Samsung je najavio svoje nove perjanice u kategoriji velikih smartfona, Galaxy S6 Edge Plus i Galaxy Note 5. Ova dva uređaja sadrže istu kameru, koja predstavlja najnovija Samsungova dostignuća na ovom području i zato će u ovom usporednom testu snage odmjeriti s Appleovim iPhoneom 6s.

Naravno, ova dva uređaja zbog različitih dimenzija nisu izravno usporediva, ali s s obzirom da sadrže zadnji krik tehnolgije iz oba tabora, izravna usporedba kamera je logična.

Dakle, s jedne strane imamo iPhoneovu kameru sa senzorom od 12 i Samsungovu od 16 megapiksela. Valja napomenuti kako Note 5 koristi optičku, a iPhone 6s softversku stabilizaciju za snimanje videa. iPhone 6s Plus koristi također optičku, no njega ćemo usporediti kad nam stigne na test.

Softver, odnosno sučelja ovih dviju kamera se također prilično razlikuju. I dok Samsung nudi cijeli spektar mogućnosti, podešavanja i načina snimanja, Apple na iPhoneu ostaje vjeran automatici, a od mogućnosti podešavanja nudi samo različite načine snimanja kao npr. Video, Fotografija, HDR, filteri te upravljanje bljeskalicom. Čak je i uključivanje snimanja 4K videa do bola zakomplicirano, o čemu je više riječi bilo u samoj recenziji.

Samsung, s druge strane, nudi zaista širok spektar mogućnosti. Pored automatskog, nudi i ručni način, u kojem je moguće podešavati cijeli niz parametara kamere (ISO, balans bijele boje, ekspoziciju i sl.). Pored ovog, nudi još snimanje usporenog i ubrzanog videa, panoramu, virtualnu šetnju oko objekta, pa čak i prijenos uživo na YouTubeu.

Detaljnu recenziju iPhonea 6s možete pročitati ovdje, a Notea 5 za koji dan.

Sunčano jutro


U idealnim uvjetima, vidimo da iPhone ima malo veći dinamički raspon nego što to Samsung nudi u automatskim postavkama. S druge strane, iPhoneove boje su zasićenije. Njegova fotografija ovdje izgleda ljepše, što je rezultat korištenog algoritma, ali Samsungove boje su realnije.

iPhone:

iP

Samsung:

N5

Kišni dan


U nešto manje idealnim uvjetima situacija je još sličnija. Razlika u dinamičkom rasponu sada više nije toliko vidljiva, a obje kamere daju realne boje. iPhone nudi nešto veći kontrast, dok se Samsungova fotografija doima malo oštrijom.

iPhone:

ip

Samsung:

Sam

Zatvoreni prostor


U slabijim svjetlosnim uvjetima do izražaja dolazi Samsungov veći otvor blende (f/1,9 naspram iPhoneovih f/2,2), što senzoru u startu osigurava više svjetla. U ovakvim uvjetima Samsung odnosi pobjedu. Štoviše, zahvaljujući ručnim postavkama, njegove fotografije je moguće dodatno posvijetliti, povećati ISO vrijednost ili produljiti ekspoziciju, što iPhoneova automatika ne može pratiti.

iPhone:

iP knj

Samsung:

Samsung knj

Noć


Još jedna kategorija gdje Samsung odnosi prevagu zahvaljujući većem otvoru blende, iako razlika u kvaliteti nije drastična. Kao i u prethodnom slučaju, Samsung u ovdje može postići i bolje rezultate zahvaljujući ručnom načinu u kojem možete dodatno podešavati parametre. S druge strane, bit će situacija u kojma Samsung u automatskom načinu iz nekog razloga dodatno podigne ISO vrijednost, zbog čega se na noćnim fotografijama povećava šum. Rješenje je ponovo u ručnom načinu gdje sami smanjite ISO vrijednost i šum dolazi na prihvatljivu razinu.

iPhone:

ip brod

Samsung:

s brod

Mrak - bljeskalica


iPhone očito ima jaču bljeskalicu, jer su fotografije vidno svjetlije i bistrije. Iako Samsung ostvaruje relativno visoku razinu oštrine i solidan kontrast, iPhone u ovoj kategoriji ipak odnosi pobjedu.

iPhone:

IMG_0085

Samsung:

20151030_105017

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje:

iPhone

Samsung

Video


Kod videa ne vidimo većih razlika u kvaliteti, neovisno o uvjetima. Samsung koristi optičku stabilizaciju, dok iPhone ima softversku koja je podjednako dobra. Kod noćnog snimanja ponovo je vidljiva razlika u prikazu boja, gdje su iPhoneove opet malo zasićenije, dok Samsungove izgledaju pomalo isprano.

Ova situacija nije izravno usporediva s prvim primjerom fotografija, jer je u noćnim uvjetima teško tražiti nekakvu realnost boja, zato je ovakvo softversko poboljšanje svakako dobrodošlo.

Objektivan nedostatak iPhonea u odnosu na Samsung je to što u videu snima mono zvuk.

1080p video


iPhone:Samsung:

[responsive_youtube a2WOD3Z1Tp4]

Noćni video


iPhone:

[responsive_youtube TSnaBxhrNKo]

Samsung:

[responsive_youtube bwSmDrwbfTw]

4K video


iPhone:

[responsive_youtube Nx4lm7YspPI]

Samsung:

[responsive_youtube Gd3M4HNK4fc]