Operateri Biznis

Vipnet u prvih 9 mjeseci s manjim prihodima i manjim brojem mobilnih korisnika

Vip

Vipnet je danas objavio poslovne rezultate za prvih devet mjeseci 2014. godine u kojima je iskazan ukupni prihod od 282,3 milijuna eura, što je za 3,9% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te je slijedom toga smanjena i konsolidirana dobit za 22,9%.

Za 6,5% je smanjen i ukupan broj korisnika Vipnetove mobilne mreže te sada iznos 1,82 milijuna. S druge strane, za 12,5% porastao je broj kućanstava koje koriste Vipnetove fiksne usluge i sada iznosi oko 212 tisuća.

Detaljnije u objavi za medije koja slijedi u nastavku:
U izazovnoj ekonomskoj situaciji u prvih devet mjeseci ove godine Vipnet je investirao 44,2 milijuna eura u nove tehnologije, prvenstveno u mobilni i fiksni boroadband, što je porast od 7,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Zagreb, 23. listopada 2014. – Zbog promjene regulatornog okvira koji je rezultirao manjim roaming prihodom kao i manjim prihodima od interkonencije, te zbog smanjenja ukupne vrijednosti mobilnog tržišta, Vipnet je ostvario 282,3 milijuna eura ukupnih prihoda. To je 3,9 posto manje u odnosu na prvih devet mjeseci 2013., ali je trend pada prihoda usporen u odnosu na prvo polugodište 2014. Kao rezultat toga, EBITDA u prvih devet mjeseci 2014. iznosi 74 milijuna eura i smanjena je za 22,9 posto, najviše zbog regulatornog povećanja naknada za uporabu frekvencijskog spektra te većih investicija u tržište i korisnike uslijed čega su porasli operativni troškovi.

- Nastavak loše gospodarske situacije i prekomjerna regulatorna opterećenja telekom tržišta utječu na Vipnetove poslovne rezultate. Fiksni segment nastavlja s rastom, ali još uvijek ne u dovoljnoj mjeri da bi kompenzirao pad mobilnog segmenta koji i dalje u padu na razini tržišta. Također, makroekonomske prognoze za 2015. godinu ne pokazuju znakove oporavka. Moramo zaustaviti neodrživi trend erozije vrijednosti i to povećanjem učinkovitosti i revizijom naše strategije ulaganja na tržištu – rekao je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta.

Ukupan broj korisnika u mobilnoj mreži smanjen je za 6,5 posto te iznosi 1,82 milijuna, prvenstveno zbog smanjenja broja prepaid korisnika. Prosječni mjesečni prihod po korisniku (APRU) u prvih devet mjeseci ove godine smanjen je za 6 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosi 11 eura, što je posljedica nižih cijena, rominga i regulatornog smanjenja cijene terminacije poziva.

Broj kućanstva koja koriste Vipnetove fiksne komunikacijske i tv usluge u prvih devet mjeseci ove godine porastao je na 212,3 tisuća, što je za 12,5 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Istovremeno, zbog promotivnih pogodnosti za nove korisnike multiplay usluga, prosječni prihod po liniji (ARPL) smanjen je za 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2013. te iznosi 21,4 eura. Broj fiksnih broadband linija u odnosu na prvih devet mjeseci 2013. porastao je za 22,9 posto, dok je broj fiksnih glasovnih usluga u istom razdoblju porasto za 18,5 posto. Na području usluge kabelske televizije, IPTV-a i satelitske televizije Vipnet je ostvario rast od 3,4 posto u prvih devet mjeseci 2014. Sveukupno, u prvih devet mjeseci Vipnet bilježi porast prihoda u fiksnom segmentu za 8,8 posto.

Konsolidirane financijske rezultate Vipneta objavila je danas Telekom Austria Grupa u Beču.