Vivo NEX – korak bliže uređaju čiju će kompletnu prednju površinu pokriti zaslon

Kineska kompanija Vivo, ne toliko poznata na zapadu koliko u Aziji, jučer je napokon službeno predstavila svoj najnoviji model – Vivo NEX. Radi se zapravo o konačnoj verziji Vivo Apex koncepta, predstavljenog prije nekoliko mjeseci. Cilj je bio razviti uređaj sa zaslonom od ruba do ruba u punom smislu riječi, dakle bez zuba i ostalih detalja koji bodu oči.

Vivo NEX tako dolazi sa zaista impresivnim dizajnom, no prema onome što na fotografijama možemo vidjeti, ipak je ostao dio „brade“ na dnu kućišta. Vidljivo je da je brada osjetno manja od one na Xiaomiju Mi Mix 2 ili Mi Mix 2s, ali je i dalje vidljiva, što će naravno, zametati svima nama koji težimo savršenstvu, tj. picajzlama, dok će razuman čovjek ovakvim uratkom biti više nego oduševljen.

Za razliku od Xiaomija, koji je prednju kameru smjestio na dno kućišta, pa ako želite opaliti selfie, uređaj morate okrenuti, Vivo je pribjegao rješenju pop-up kamere, dakle one koja iskače iz kućišta. Radi se o mehaničkoj napravi s elektromotorom, što je podložno kvarovima, no u Vivu kažu da je testirana na 50.000 iskakanja.

Senzor blizine je ugrađen ispod zaslona, isto kao i čitač otisaka prstiju. U Vivu kažu da se radi (već?) o trećoj generaciji in-display čitača, koji je sada precizniji, zauzima veću površinu, a i 10% je brži od onog kojeg smo vidjeli početkom godine.

U sam zaslon je ugrađen i zvučnik, koji će poslužiti kao telefonska slušalica, ali navodno sadrži napredniju tehnologiju nego što je to slučaj bio na prvom Xiaomiju Mi Mix.

Od ostalih detalja treba reći da se radi o pravom top modelu, pokretanom Snapdragonom 845, opremljenom s 8 GB RAM-a, 256 GB interne memorije, dvostrukom kamerom na poleđini i baterijom kapaciteta 4000 mAh. Operativni sustav je naravno, Android 8.1, a ono što mu nedostaje je vodootpornost.

Vivo NEX vrlo vjerojatno nećemo vidjeti na zapadnim tržištima jer je kompanija još uvijek fokusirana na azijsko, no u zadnje vrijeme se pokazala kao jedan od najvećih inovatora, a inače drži vrlo visok postotak udjela na svjetskom tržištu, zajedno s ostalim brandovima iz BBK Electronics koncerna – Oppo i OnePlus.

Bilo kako bilo, Vivo NEX je još jedan korak bliže smartfonu kojem će doslovno cijelu prednju površinu pokriti zaslon. Hoće li taj uređaj doći iz ove kompanije ili možda iz Samsunga, koji također radi na sličnom rješenju teško je reći. Možda to učini netko treći, no prilično smo uvjereni da će 2019. godina biti obilježena upravo ovakvim modelima.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije

Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]