Aplikacije

Waze od sada upozorava na „ležeće policajce“

Razlog zašto je Waze toliko popularna aplikacija za vozače leži u činjenici što posjeduje ogromnu korisničku bazu. Zajednica je vrlo aktivna, što se manifestira u redovitim i ažurnim dodavanjem podataka o situaciji na cestama. U to najčešće spada prijava zastoja, radova, sudara i kontrolnih kamera, kako bi vozači na vrijeme bili upozoreni na ono što ih čeka na ruti.

Najnovija značajka koju Waze upravo dodaje je upozorenje na ležeće policajce, u hrvatskom književnom jeziku vrlo maštovito nazvane – uspornicima.

Iako su ove izbočine na cestama u pravilu uredno označene prometnim znakovima, dosta vozača ih jednostavno previdi i na njih naleti brzinom većom od primjerene. U takvim slučajevima najviše stradaju niskoprofilne gume i aluminijske felge, a kod onih malo vatrenijih, i spojleri. Naravno, govorimo o situacijama kad se uspornici nalaze izvan obilježenog pješačkog prelaza.

Waze je ovu značajku (na engleskom jeziku „Speed Bump“) najavio još prošle godine, no čini se da će u najnovijem ažuriranju stići i na vaš mobitel, odnosno Android auto ili Car Play. Naravno, neće svi uspornici biti odmah mapirani, ali zbog već spomenute odanosti zajednice koja će ih prijaviti, vjerojatno neće trebati dugo čekati.