Windows Phone Top teme Windows

Windows Phone je mrtav, a zadnji čavao u lijes zabija mu sam Microsoft

Windows-Phone-Sanader2

Nakon što su danas objavljeni Microsoftovi poslovni rezultati za posljednji fiskalni kvartal, iz kojih je vidljiv pad prodaje Lumia uređaja od čak 49%, Internet se s pravom počeo propitkivati o sudbini mobilne verzije Windows platforme.

Kad je Windows Phone 7 prije pet godina započeo svoj pohod na tržište, u Microsoftu su bili uvjereni da su napravili odličnu alternativu Androidu i iOS-u. Potpuno drukčiji koncept sučelja odmah je privukao pažnju publike, jer je obećavao distanciranje od Appleovog i Googleovog operativnog sustava. Budimo fer i recimo da je koncept tada uistinu bio dobro zamišljen, no zbog mnogih restrikcija koje je Microsoft nametnuo proizvođačima, razvoj platforme je bio dosta usporen, a i samo upravljanje sučeljem i aplikacijama nije bilo najbolje razrađeno. Čak smo i mi tada konstatirali da takva Microsoftova politika nema smisla, jer je proizvođačima dala premalo slobode. Microsoft je iz nekog razloga htio biti veći Apple od Applea samog i time si u startu pucao u stopalo.

Quo vadis?

Već je tada bilo jasno da Windows Phone ne očekuje svijetla budućnost, barem ne u nekom razumnom roku od godinu, dvije, pa se Microsoft ponovo bacio na posao i lansirao Windows Phone 8. Činilo se da će Windows Phone napokon stati na noge, no kupci prijašnjih modela su ostali uskraćeni za nadogradnju, što je zadalo novi udarac cijeloj platformi. Prodaja je nakon toga uistinu povećana, ali je povjerenje dijela kupaca nepovratno izgubljeno. Uslijedilo je još nekoliko nadogradnji, da bi krajem prošle godine stigao Windows 10 i njegova Mobile verzija. Promijenjeno je ime platforme, jer je Microsoft naumio ujediniti sve Windowse pod jedan krov.

Sve je uloženo na ujedinjavanje računala, tableta i mobitela, ali i sami znamo da je to nemoguća misija. Microsoft je puno uložio u Continuum, no prema onome što smo do sada vidjeli, trebat će vremena da se usavrši, i što je još važnije, da ga korisnici prihvate. Ali vrijeme je upravo ono čega Microsoft nema, jer je pet godina potrošio na razvoj platforme koja je na kraju, uz manje uspone i padove, uspjela postići mizernih 1,7% udjela na tržištu.

Gorku sudbinu Windows Phone platforme pratile su i druge nedaće. Tako je Google uskratio podršku u vidu razvoja svojih aplikacija, a ni mnogi drugi developeri za nju nisu pokazivali preveliku zainteresiranost. Microsoft je ovome na kraju doskočio tzv. univerzalnim aplikacijama, no ni na tom polju ne ide onako kako je bilo zamišljeno. Jasno, i ovdje će trebati dosta vremena kojeg Microsoft jednostavno nema.

Možemo sada optuživati Google za podmuklu taktiku jer forsira samo Android i iOS, no zašto bi Google ulagao u nešto na čemu ni sam Microsoft ne radi? Ako ste pratili Microsoftove aktivnosti u zadnje vrijeme, mogli ste vidjeti masu novih izvrsnih aplikacija za Android i iOS, o čemu smo u nekoliko navrata pisali, pa se samo po sebi nametnulo pitanje zašto ne napravi isto i za svoju platformu? Priznaje li Microsoft ovime da je Windows Phone roba s greškom, kao što to inače velika većina korisnika misli?

auto-9gag-1823957

Možda najveće razočarenje stiglo je u obliku novih Lumija 950 i 950 XL, koje su u prodaju došle s nedovršenim operativnim sustavom prepunim bugova, a ukupna kvaliteta izrade je debelo ispod kriterija cjenovnog razreda. Vidjeli smo da i višestruko jeftiniji Kinezi sada imaju kućište od metala i djeluju čvršće, pa se nekako stječe dojam da je Microsoft ova dva modela odradio preko volje.

Nedugo nakon stupanja na dužnost izvršnog direktora, i sam Satya Nadella je najavio racionalizaciju u poslovanju sa smartfonima, jer taj dio jednostavno predstavlja prevelik teret inače vrlo stabilnoj kompaniji s dobrim renomeom. Treba li uopće spominjati koliko je uloženo u, najprije uništavanje, a potom akviziciju Nokije, što se u konačnici pokazalo kao najveći promašaj? Hladno su otpisane milijarde dolara uložene u nekadašnjeg finskog giganta, a posljedice ovog lošeg poteza osjećat će se još godinama.

Podatak o tržišnom udjelu od 1,7% udjela odnosi se na treći kvartal 2015. godine, a s obzirom da je u međuvremenu prodaja Lumia uređaja dodatno pala, za očekivati je da će i on uskoro dijeliti istu sudbinu.

I što sad?

U Microsoftu sasvim sigurno znaju da su ovu utakmicu izgubili i vrlo lako bi se moglo dogoditi da ove godine dokrajče proizvodnju Lumia uređaja, kao i samu Windows Mobile platformu. To sada predstavlja uteg kojeg više jednostavno ne mogu nositi i pred njima se nalazi novi zaokret. U međuvremenu se pokazalo da prodaja Surface uređaja polako, ali sigurno raste i to je smjer u kojem bi Microsoft trebao ići, naravno, uz sve ostale proizvode koje i sami svakodnevno koristimo.

Surface Phone

Ako na kraju dokine trakavicu s Lumijama i Windows Phoneom, Microsoft sigurno neće tek tako ostaviti projekt Continuum, već bi ga mogao i dalje razvijati. Prema nekim špekulacijama, u planu je tzv. Surface Phone, koji bi mogao zamijeniti Lumije, a to bi opet predstavljano novi početak. Ako se ovaj scenarij i ostvari, pitanje je koliko će taj Surface telefon uopće biti prihvaćen od šireg kruga kupaca, na koje je Microsoft do sada bezuspješno ciljao. Možda Surface Phone krene kao nekakav dodatak strogo poslovnim korisnicima, a u daljnjoj mu sudbini nema smisla nagađati.

Ako Windows 10 Mobile platforma za sada ostane, moguće je da će Microsoft proizvoditi uglavnom jeftinije uređaje i prodavati ih na slabije razvijenim tržištima, no i takav poduhvat je podložan zakonima ekonomije i kao takav ograničenog trajanja.

Bilo kako bilo, Microsoftu bi zaista bilo najbolje da se fokusira na inače izvrsne proizvode kao što su Windows 10, Office 365, OneDrive, Exchange, Azure itd., a da smartfone na neko vrijeme zaboravi. Uštedjet će mnogo novca, kojeg inače može puno pametnije uložiti.