Android

Xiaomi 13T i Xiaomi 13T Pro - Prvi dojmovi

Xiaomi je upravo u Berlinu predstavio svoja dva nova takozvana budget flagshipa. Riječ je dakako o njihovoj T seriji uređaja koja tradicionalno stiže otprilike pola godine iza njihove primarne flagship serije.

Iako se s ovim uređajima družimo već desetak dana, punu recenziju ostavit ćemo za sutra jer se dojmovi još nisu u potpunosti slegli. Puno je toga Xiaomi danas pokazao, između ostaloga i novi Cyberdog i inovacije vezane uz samu robotiku. Bilo je riječi i o partnerstvu s Googleom, pa je tako od sada novi Xiaomijev pametni sat Watch 2 Pro temeljen na WearOS-u i svim popratnim aplikacijama dostupnim putem Play trgovine za satove. Sigurno će mnoge zanimati nešto više o ovoj suradnji i kakvi će sada novi satovi biti i koliko će to utjecati na autonomiju. Mene iskreno više zanima kakva je točna uloga nove narukvice u slučaju kad se zavrže za vezice na tenisicama? Vjerojatno neko ultra precizno mjerenje koraka ili analiza kretanja. Nije to toliko bitno za ovaj tekst jer se ovom prilikom želim ukratko osvrnuti na prve dojmove o samim smartfonima.

 

Rekao bih da Xiaomi 13T nije nikad bio sličniji Pro modelu, a stoga me ne bi i čudilo da uz porast svih cijena na tržištu upravo taj model bude primamljiviji široj masi kupaca. Primarna razlika između ova dva uređaja je u samom procesoru koji je logično nešto snažniji u Pro modelu, ali izuzev par fps-a u igricama i dodatka 8K snimanja uz par posebnih LOG formata, iskreno ne vidim veliku razliku u njima. U svakodnevnici su se ponašali praktički identično.

 

Najveći razlog zbog kojeg sam osobno više koristio Pro model tijekom testiranja leži u njegovoj posebnoj kožnoj pozadini, a ukoliko pratite naš rad duže vrijeme, utoliko i znate da sam veliki ljubitelj kože na smartfonima, pa makar i ove veganske. No Pro model dolazi i bez nje, u nekoliko različitih "staklenih" klasičnih izvedbi, a u tom slučaju se praktički nimalo ne razlikuje od običnog modela.

Identičnih su dimenzija s jedinom očitom razlikom u par grama težine. Oba uređaja dolaze sa zaista vrhunskim 12-bitnim zaslonima sposobnim prikazati 68 milijardi boja. Ono što bi više moglo impresionirati širu publiku je dakako 2880 Hz PWM dimming kao i iznimno visoka svjetlina od 2600 nitsa!

Tim više što se to nudi u smartfonu od 650€ koliko je najavljena cijena običnog 13T modela. Ne mogu reći da ne bih volio vidjeti i 120W punjenje u tom običnom modelu, a koje je rezervirano samo za ovaj skuplji, pogotovo jer i dosta povoljniji Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ dolazi s takvom opcijom. Očito da je negdje morala biti podvučena crta i napravljena razlika između ova dva modela, ali gledajući generalno konkurentne uređaje, rijetko koji uopće dolazi i s punjačem u pakiranju, a kamoli još brzim 67W kao što je to slučaj s običnim 13T modelom.

Generalno su me najviše impresionirale kamere za ovaj cjenovni rang jer iako nisam direktno usporedio njih s nekim konkurentnim smartfonima iste startne cijene ove godine, smatram da su ili najbolje koje možete dobiti ili vrlo blizu tome u slučaju da mi je promaknuo neki model. Prenesene su iz Xiaomi 12 Pro modela i nešto su bolje od onih lanjskih u 12T Pro recimo. Bolja je i ultraširokokutna kamera iako bih volio da je još bolja nego što to jest, isto kao što bih volio vidjeti i barem 3x telefoto kameru umjesto ove od 2x.

Ipak, treba uzeti u obzir da su ovo budget flagship opcije kako ih Xiaomi naziva i sukladno tome je i Mediatek odabran kao proizvođač procesora što mnogi smatraju lošijim rješenjem od konkurentnog Qualcomma. Ne bih se pretjerano brinuo oko toga jer se novi Mediatekovi procesori po mom iskustvu ponašaju odlično.

U svakom slučaju Xiaomi je unaprijedio svoju T seriju i konačno po prvi put ih možemo preporučiti svima, ne samo onima kojima vodootpornost nije bitna.