Android

Xiaomi 14 - Prvi dojmovi

Xiaomi je upravo u Barceloni predstavio svoju novu 14 seriju, a mi smo se imali sreće duže vrijeme poigrati s manjim Xiaomijem 14, ali i kratko s novom 14 Ultrom koja će na naše tržište doći ipak nešto kasnije nego što smo očekivali.

Recenzija Xiaomija 14 već je u pripremi, a po našem skromnom mišljenju, riječ je o najboljem manjem smartfonu kojeg smo isprobali do sad! Nevjerojatno je da je uređaj sa 6,36” dijagonalom zaslona danas okarakteriziran kao manji, ali realno svega je nekoliko aktualnih smartfona na tržištu koji su manji od njega. Prošlo je doba ultra malih telefona jer se sva moguća tehnologija teško može smjestiti u manje kućište. Eventualne promjene po pitanju veličine možemo očekivati tek ako dođe neka nova tehnologija baterija.

No geralno sam ostao baš ugodno iznenađen s ovom 14-kom, a posebno s novim Leica kamerama. Najveći problem s recenzijom mi je bio naći poštenu manu jer što god da smo prethodno Xiaomiju prigovarali, to su i popravili.

Možda se jedna stvar ističe i koju je dosta kolega navelo, a ta je da je uređaj dosadno dobar. Dizajnom ne odskače previše, sve je nekako suzdržano. Ne sumnjam da će se mnogima upravo zbog toga i svidjeti, ali navikli smo na hrabrije poteze Xiaomija pa nam je to bilo neobično za vidjeti. Čini se kao da su htjeli cijelu pažnju usmjeriti prema 14 Ultri, a što i ne čudi jer se tek ona ima čime pohvaliti.

U kratko vrijeme koliko sam ju uspio isprobati, u ruci ostavlja baš impozantan dojam, ali uzmite u obzir da sam ljubitelj veganske kože kakva je na poleđini i zakrivljenih zaslona. Štos je što zaslon sam po sebi nije zakrivljen već je zaštitno staklo koje ga prekriva tako suptilno zaobljeno preko rubova. Odlično je za korištenje gesti i za svaki put kad prstom prelazite preko ruba općenito.

O samim specifikacijama i kamerama nove Ultre ne bih previše jer ono na papiru obećava, a sudeći po ovoj 14-ki i koliko je ona dobra po tom pitanju, očekivanja su velika i jedva čekam isprobati ju!

Ta manja 14-ka je došla na novom HyperOS-u koji je već dostupan i na nekim drugim modelima samo što se mi prvi put susrećemo s njim. Samo ukratko, Xiaomi kaže da je ovo potpuno novi operativni sustav, odnosno tako ga reklamira, a ja bih više rekao da je to isti onaj MIUI samo temeljito prerađen. U svakom slučaju se ponaša odlično, ali i dalje imamo par sitnih zamjerki koje će se vjerojatno vrlo brzo popeglati. Najzanimljivija stavka u priči mi je to što i mala 14-ka dolazi s 512 GB interne memorije u startu na našem tržištu, ali i što na tih 512 dodaju još 16 GB nekom magijom. Puna recenzija je u pripremi, a do tada slobodno bacite oko na video osvrt.