Xiaomi će 2024. godine započeti sa serijskom proizvodnjom električnih automobila

Europski parlament nedavno je izglasao zakon o zabrani prodaje novih automobila s motorom s unutarnjim sagorijevanjem (benzince i dizelaše) od 2035. godine. Iako taj zakon mora ratificirati svaka zemlja članica, nije teško zaključiti u kojem smjeru politika starog kontinenta ide. Iako električni automobili svake godine dožive određeni napredak, upitan je smisao zabrane, koji je, usput rečeno, izglasan prilično tijesnom većinom. Usput rečeno, takve zabrane u SAD i azijskim zemljama nisu najavljene, barem ne na ovakav način.

Do 2035. tko živ, tko mrtav, a ako ova zabrana zaista zaživi, u vašem prelasku s benzinaca i dizelaša na elektro vozila svakako će vam pomoći i Xiaomi. Ukoliko ga ne sankcioniramo. Naime, ova kompanija je danas objavila da će serijska proizvodnja električnih automobila vrlo vjerojatno započeti sljedeće godine, što i nije neostvariv cilj s obzirom na dosadašnja ulaganja u ovu tehnologiju.

Za sada još nije poznato koji i kakav model će probiti led, odnosno hoće li to biti pristupačni gradski auto ili neki skuplji. U svakom slučaju, Xiaomi si je, zahvaljujući svom imidžu i sistematskom ulaganju u razvoj električnih vozila, unaprijed osigurao zvučno mjesto u ovoj brzorastućoj industrijskoj grani.

Ono što nas najviše zanima je podatak hoće li Xiaomijevim ulaskom tržište električnih automobila oni postati pristupačniji i hoće li im se povećati doseg, što predstavlja jedine preostale objektivne prepreke za masovniji prelazak na novu paradigmu.