Biznis

Xiaomi objavio financijske rezultate za prvi kvartal 2023. Velik dio dobiti ide u razvoj električnih automobila

Xiaomi je danas objavio poslovne rezultate za prvi kvartal 2023. godine. Iz izvještaja je vidljivo da je kompanija ostvarila ukupne prihode u iznosu od 59,5 milijardi juana, što odgovara protuvrijednosti od 8,43 milijarde američkih dolara. Konsolidirana dobit je u istom razdoblju iznosila 3,2 milijarde juana, odnosno 450 milijuna dolara.

U istom izvještaju stoji da je u razdoblju od siječnja do ožujka 2023. godine Xiaomi imao 594,8 milijuna aktivnih korisnika, da bi ta brojka u vrijeme objave poslovnih rezultata premašila 600 milijuna.

U isto vrijeme Xiaomi je isporučio 30,4 milijuna uređaja, što je rezultiralo prihodom od 35 milijardi juana, odnosno oko 5 milijardi dolara. Prosječna prodajna cijena uređaja je iznosila 163 američka dolara, što predstavlja porast od 2,7% u odnosu prethodni kvartal.

Dodajmo da je Xiaomi u prvom kvartalu zauzeo treće mjesto po isporuci pametnih telefona u svijetu, s 11,3% udjela na tržištu, što je još uvijek vidljivo ispod Applea i Samsunga koji su rangirani iznad njega.

Na kineskom tržištu, Xiaomi je pak povećao udio za čak 22% u odnosu na prethodni kvartal, no to mu je osiguralo tek četvrto mjesto, budući da drugo i treće zauzimaju Oppo i Vivo, a prvo Apple.

Xiaomi se inače na veliko priprema za početak proizvodnje električnih automobila, te se u toj domeni navodno namjerava uhvatiti u koštac s najvećim igračima, poput američkog Tesle. Prema informacijama koje dolaze iz samog Xiaomija, velik dio gore navedene konsolidirane dobiti je investiran upravo u razvoj električnih automobila, čiji se početak proizvodnje očekuje početkom 2024. godine.