Xiaomi u lipnju postao najveći svjetski proizvođač smartfona; BBK ukupno i dalje vodeći u 2. kvartalu

Kineski Xiaomi odlično je ispunio vakum na tržištu smartfona koji je nastao nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Huaweiju i time uzrokovale pad prodaje i praktički nestanak tog proizvođača s tržišta smartfona, barem kad je u pitanju imalo značajan tržišni udio. Xiaomi je također dobro iskoristio trenutne poteškoće koje Samsung ima s komponentama te je, prema analitičarima iz Counterpointa, postao najveći svjetski proizvođač smartfona u lipnju ove godine.

U lipnju Xiaomi je ostvario tržišni udio od 17,1%, čime se pozicionirao na prvo mjesto taj mjesec, ispred Samsunga sa 15,7% udjela i Applea sa 14,3% udjela. Neki razlozi Xiaomijeva rasta su bolja tržišna situacija u Europi i Kini, gdje je Xiaomi preuzeo dobar dio tržišta od Huaweija, kao i Samsungovi logistički problemi zbog privremenog zatvaranja tvornice u Vijetnamu zbog širenja koronavirusa. Naravno, ne treba posebno naglašavati da Xiaomi nudi odlične proizvode po pitanju uloženog i dobivenog.

Na razini drugog kvartala ove godine, Samsung je ostao pojedinačno najveći proizvođač isporučivši 58 milijuna smartfona, dok je Xiaomi bio drugi s isporučenih 53 milijuna smartfona, što je dvostruko više nego u istom kvartalu prošle godine. Apple je na trećem mjestu s isporučenih 49 milijuna smartfona, dok je četvrti Oppo sa 34 milijuna i peti Vivo s 33 milijuna isporučenih smartfona. Dva brenda BBK grupacija zajedno su isporučili 67 milijuna smartfona, šta tehnički znači da je BBK zapravo najveći svjetski proizvođač smartfona u Q2 2021. Ova brojka je zasigurno još veća ako pribrojimo odlične rezultate koje ima Realme, za kojeg Counterpoint navodi rast od 135% na godišnjoj razini, kao i OnePlus čije su isporuke narasle 170% na godišnjoj razini.

Po pitanju ostvarenih prihoda, tu dominira Apple s 41% udjela u prihodima od prodaje smartfona u drugom kvartalu, a slijedi Samsung s 15%, Xiaomi, Oppo i Vivo sa po 9%. Ukupno je isporučeno 329 milijuna smartfona, a ukupni ostvareni prihodi u drugom kvartalu iznosili su više od 96 milijardi dolara.

izvor: 1, 2

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT