Nove tehnologije

Zaboravite eSIM. Qualcomm nudi bolje rješenje - iSIM

eSIM pojam je već neko vrijeme prisutan u tehnološkim krugovima. U početku su ovu tehnologiju podržavali neki pametni satovi, no široj populaciji je postao poznat tek kad ga je Apple predstavio u iPhoneu. No ipak, ova tehnologija „ugrađene“ SIM kartice nije zaživjela, iz jednostavnog razloga što nije naišla na širu podršku operatera.

Novo rješenje možda se krije u novoj iSIM tehnologiji koju je na MWC-u u Barceloni predstavio Qualcomm.

Podsjetimo, fizička SIM kartica iziskuje određeno mjesto za njezino ležište u mobitelu (ili bilo kojem drugom uređaju), dok eSIM (embedded SIM) predstavlja čip koji ju zamjenjuje. Prednost se očituje u manjim dimenzijama i oslobađanju mjesta za druge prijeko potrebne komponente. Sada, iSIM (integrated SIM) izbacuje potrebu i za tim posebnim čipom, budući da virtualnu SIM karticu integrira već na čipsetu, čime štedi dodatni prostor. Trenutno je podržana na najnovijem Snapdragon 8 Gen 2 procesoru, a uskoro bi mogla zaživjeti i na drugim procesorima ovog proizvođača.

Jasno, da bi se proširila, i ova tehnologija mora dobiti snažnu podršku, kako od strane operatera, tako i od ostalih proizvođača procesora.