Top teme

Zabranjeno korištenje mobitela u splitskim osnovnim školama. Koliko ima smisla i kako će se provoditi?

Splitski „Aktiv ravnatelja“ osnovnih škola donio je odluku o zabrani korištenja mobitela djeci u 28 osnovnih škola na području Grada Splita, javila je Hina. Prema ovom izvješću, djeca će i dalje moći nositi mobitele u školu, ali ih neće smjeti koristiti tijekom nastave. Ovo je bilo aktualno i do sada, no po novom, neće ih smjeti koristiti ni za vrijeme malih i velikih odmora.

“Reakcija učenika u školama u kojima se odluka počela provoditi je dobra, kao i reakcije roditelja. Roditelj mora doći u školu po uređaj ako ga dijete neovlašteno koristi tijekom nastave i školskog odmora. Za sada nema nikakvih problema”, kazao je Davor Šimić, predsjednik spomenutog aktiva, dodaje Hina.

Iako se, prvenstveno kao roditelj, načelno ne protivim ovakvoj odluci, moram primijetiti da je zabrana, barem prema Hininom izvješću, upitne provedivosti. Naime, i do sada je bilo zabranjeno mobitele koristiti tijekom nastave, a jedino što se ovom odlukom mijenja jest zabrana korištenja tijekom odmora. Kako prenosi Hina, mobiteli će i za vrijeme ovelikog odmora biti – u školskoj torbi.

Kako će se provoditi odluka o zabrani korištenja mobitela u školama?

Ovdje se sada nameće cijeli niz pitanja. Ako su učenici za vrijeme odmora u školskom dvorištu, tko će paziti da njihovi mobiteli ne budu ukradeni? Nemojmo se zavaravati da razne šifre i lozinke mogu zaštititi mobitel od krađa, a isto tako treba imati na umu da nemaju svi učenici suvremenije uređaje koji nude biometrijsku zaštitu, koja statistički smanjuje broj krađa.

Dakle, tko će biti odgovoran ako nekom djetetu mobitel iz školske torbe za vrijeme odmora nestane, odnosno ako ga netko ukrade? Bilo bi dobro da spomenuti „Aktiv“ odgovori i na ovakva pitanja.

S obzirom da živimo u društvu koje se umjesto edukacije, radije koristi zabranama, nije uopće čudno da je ovakva odluka donesena. Najlakše je odluku donijeti, opaliti pečat, a kako ćemo ju provoditi, e to nije briga Aktiva, već će se u unakrsnoj vatri naći netko sasvim drugi. U ovom slučaju vjerojatno nastavnici. Oni su ti koji će morati dodatno vrijeme provoditi kontrolirajući učenike, a ako nekom djetetu mobitel bude ukraden, kome će se roditelji obratiti? Aktivu ravnatelja sigurno neće, jer, Bože moj, ne mogu se ti ljudi baviti svakim pojedinačnim slučajem.

Nadalje, zamislite veliki odmor. Djeca u stampedu istrčavaju u školsko dvorište. Tko će kontrolirati jesu li mobitele ponijeli sa sobom? Hoće li nastavnik/razrednik stajati na vratima učionice i vršiti pretres? Hoće li učenici prilikom ulaska u školu morati umetati mobitele u kutiju, što je inače već dulje vrijeme praksa u nekim školama za vrijeme ispita. Ali zar zaista mislite da oni koji na ispitima varaju nemaju rezervni mobitel, a u kutiju ubace starudiju koja uopće ne radi?

Druga mogućnost je video nadzor. Škole ga imaju, zar ne? Uposliti podvornika ili dežurnog nastavnika da sjedne ispred 10-ak monitora i nadgleda igra li netko u školskom dvorištu krišom igricu. Ako uoči takvu aktivnost, brzom vezom javlja čistačici da uhiti onog malog u plavoj jakni koji sjedi na klupi u delta kvadrantu dvorišta i u rukama drži zabranjeno voće.

Možemo organizirati i špijune po uzoru na KGB. Zamislite tu sreću kad cinkate nekog kolegu kojeg baš i ne volite, a kad malo razmislite, zašto ne biste nekad i izmislili da ste ga vidjeli kako koristi mobitel?

Ovakve primjere bismo sad mogli nabrajati u nedogled. Aktiv očito ne shvaća da su djeca, čak i ona osnovnoškolske dobi, u stanju nadmudriti njihov sustav pa je vrlo izgledno da će i ova odluka zapravo ostati mrtvo slovo na papiru.

I koje je onda rješenje?

Osobno smatram da bi umjesto zabrane, trebala biti organizirana edukacija. Ako djeca u školama već toliko vremena troše na predmete kao što je informatika, čiji je kurikulum inače zastario već onog trenutka kad je izašao iz tiska, zašto ne bi Aktiv za roditelje organizirao edukaciju kako djetetu ograničiti korištenje mobitela?

Oni malčice tehnološki pismeniji roditelji, a prije svega odgovorni, redovno koriste aplikacije putem kojih kontroliraju djetetovu aktivnost na mobitelu na daljinu. Onima manje upućenima bi svakako pomogao jedan roditeljski sastanak na kojem bi bili educirani o mogućnosti kontrole pomoću aplikacija čije korištenje nije nuklearna fizika. Iz osobnog iskustva s vlastitom djecom znam da ovakva rješenja u praksi izvrsno funkcioniraju. 

OK, možda Aktiv nije u stanju niti ima mogućnosti organizirati ovakve aktivnosti, ali bi se svakako moglo provesti na državnoj ili barem županijskoj razini. Dakle, dragi Aktiv (ili se drukčije kaže u vokativu?), aktivirajte se malo temeljitije.