Zbog napetosti oko Tajvana, svijet bi mogla zadesiti još veća nestašica čipova

Posjet američke predsjednice zastupničkog doma američkog Kongresa Tajvanu Nancy Pelosi, izazvao je iznimno veliku zabrinutost u svijetu. Naime, Kina ovaj posjet vidi kao ozbiljno narušavanje njezina suvereniteta, budući da otočnu (de facto) državu smatra svojim odmetnutim teritorijem, te posjet Pelosi doživljava kao ozbiljnu provokaciju, izravno miješanje u svoje unutarnje poslove i odstupanje od otprije dogovorene politike „jedne Kine“.

Ovo bi inače bila samo još jedna vijest s naslovnica news portala, no zbog iznimne važnosti tajvanske elektroničke industrije, mnoge oči tehnološkog svijeta danas su uperene u ovaj dio svijeta. Naime, na Tajvanu se nalazi najveći svjetski proizvođač poluvodiča – TSMC, koji svojim proizvodima opskrbljuje ogroman dio svjetske elektroničke industrije, zbog čega se danas u ovim krugovima postavljaju mnoga pitanja.

Tako je predsjednik uprave TSMC-a Mark Liu za tamošnje medije izjavio da bi u slučaju kineske invazije, koja je sada vjerojatnija nego ikad, ova kompanija morala prekinuti poslovanje, što bi imalo izravan utjecaj na opskrbu poluvodičima, odnosno čipsetima za pametne telefone, računala, automobile i mnoge druge proizvode, te bi dodatno pogoršala aktualnu nestašicu čipova uzrokovanu pandemijom.

Iako se Kina i Tajvan već nekoliko desetljeća praktički gledaju preko nišana, liberalizacija poslovanja u Kini, koja je započela osamdesetih godina prošlog stoljeća, omogućila je međusobnu poslovnu suradnju te obostrana ulaganja u vrijednosti od nekoliko stotina milijardi dolara. Mnoge kineske tvrtke su ovisne o tajvanskim proizvodima i obrnuto, zbog čega Liu vjeruje da neće doći do dodatne eskalacije.

No ipak, s obzirom da jedino TSMC i korejski Samsung trenutno raspolažu mogućnostima proizvodnje najnaprednijih čipova, nameću se pitanja želi li Kina ovim dodatno zakomplicirati situaciju zapadnim zemljama, odnosno u nekom smislu odgovoriti na američke sankcije nametnute njihovim kompanijama. Bilo kako bilo, što više traju napetosti na relaciji Washington – Peking, raste i neizvjesnost stabilnosti distribucije prijeko potrebnih čipova.

Podsjetimo, kineski SMIC je sve do nedavno raspolagao opremom za proizvodnju 14-nanometarskih čipova, da bi prije nekoliko dana iznenadio s predstavljanjem 7-nanometarskih, namijenjenih prvenstveno rudarima kriptovaluta. Ovo je veliki pomak za kinesku industriju poluvodiča, no ona i dalje prilično zaostaje za tajvanskom i korejskom, koje su došle do razine od 3 nanometra.

Za tako preciznu izradu potrebni su posebni litografski strojevi, a jedan od glavnih aktera u ovoj priči je nizozemska tvrtka ASML, kojoj je američka administracija sada već uobičajenim metodama prijetnji sankcijama uspjela zabraniti isporuku SMIC-u, što je dodatno naljutilo kinesku stranu.

S obzirom da je Kina u znak odmazde zbog posjeta Pelosi najavila pomorske vojne vježbe i praktički već okružila otok svojom flotom, iz sata u sat raste napetost i neizvjesnost oko daljnjeg razvoja situacije, pa su u ovaj geopolitički problem uperene mnoge oči, kako zbog straha od rata, tako i zbog globalnih posljedica koje on može uzrokovati. Čak i ako ne dođe do izravnog sukoba, pomorska blokada otoka bi uzrokovala znatnu gospodarsku štetu i dodatno zakomplicirala lance dobave.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT