Apple

Zbogom uhođenju putem trackera. iOS 17.5 ih može detektirati i onemogućiti

Kad je Apple prije nekoliko godina lansirao AirTag trackere, a Samsung Smart Tag, dobili smo mogućnost jednostavnog praćenja doslovno svega i svačega. Paralelno su se pojavili slični uređaji mnogih drugih proizvođača.

Tako, primjerice, možete pratiti gdje se nalazi vaša prtljaga ako se izgubi po aerodromima ili kolodvorima, kućnih ljubimaca u slučaju da odlutaju, pa čak i poštanskih pošiljki.

Međutim, ova značajka nije prošla bez zloupotrebe. Pala je kao sjekira u med svima koji vas žele uhoditi. Jednostavnim umetanjem takve napravice u, recimo, vaš automobil ili čak torbu, imaju mogućnost otkrivanja vaše lokacije koristeći se Appleovom Find My mrežom. U igri su, naravno, i proizvodi ostalih brandova, no Apple je po ovom pitanju dominantan budući da njegov Find My sustav umreženih uređaja nadilazi sve ostale zajedno.

Kako bi ovome stao na kraj, Apple se prošle godine udružio s Googleom, s kojim je razvio zajednički tracking protokol. Njegova je svrha otkriti neželjene trackere koji se kreću s vama, a u najnovijem iOS-u 17.5 napokon je zaživio.

Kad sustav otkrije da se takav tracker kreće zajedno s vama ili u vašoj neposrednoj blizini, Find My aplikacija će vas o tome obavijestiti i ponuditi vam da ga onemogućite. Treba napomenuti da će iPhone, zahvaljujući novom cross-platform protokolu, otkriti sve neželjene trackere, a ne samo Air Tag, tj. neovisno o tome koji operativni sustav koristi.

Prema Appleovoj objavi, osim Googlea, inicijativi za korištenje zajedničkog tracking standarda su se pridružili Motorola, Eufy, Chipolo i PeebleBee.

iOS 17.5 je krenuo prema korisnicima te bi vam već sada trebao biti dostupan.