Android Recenzije

Zopo ZP530 - Recenzija

Zopo ZP530 recenzija

Još jedan Zopo na našem testu. Ovoga puta smo se poigrali modelom ZP530, koji neodoljivo podsjeća na iPhone 6, a time i na, jel... Samsung Galaxy S6. Uz ovaj prilično zanimljiv dizajn, ZP530 donosi novi 64-bitni procesor, podršku za LTE, tradicionalni Dual SIM sustav i 8 MP kameru. Kako se pokazao na testu i kakve je dojmove na nas ostavio, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKEDimenzije

145 x 71,2 x 8,8 mmMasa

145 gramaZaslon

5,0″ IPS LCD 1280 x 720, 294 ppiSoC

MediaTek MT6732CPU

4x Cortex-A53 na taktu 1,5 GHzRAM

1 GBInterna memorija

8 GB (dostupno 5,5 GB)Micro SD

do 32 GBPovezivanje

WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth3G

HSPA+4G

LTEOS

Android 4.4 KitKatKamera

8 MP/1080pPrednja kamera

5 MPBaterija

2100 mAhCijena
Ustupio


PREDNOSTI

NEDOSTACI


Metalni okvir i kvaliteta izrade

Starija verzija AndroidaDual SIM

Zaštita zaslona riješena folijomOmjer uloženo/dobiveno

Dizajn, kućište i zaslon


Kao što je u uvodu rečeno, Zopo ZP530 će vas u startu omađijati svojim dizajnom kojeg je posudio od Appleovog iPhonea 6, a sukladno tome i od Samsungovog Galaxyja S6. Ovdje podrazumijevam prednju stranu i bokove, dok je sa stražnje strane vidljiv plastični poklopac koji je odvojiv i ispod kojeg nalazimo izmjenjivu bateriju te microSD i SIM utore.

Vraćajući pogled na prednju stranu, moramo primijetiti kao je odnos zaslona i “mesa” ovdje manji, dakle povoljniji nego na iPhoneu 6, što samo po sebi govori dovoljno. Iznad zaslona nalazimo prednju kameru, zvučnik slušalice i senzore, ispod njega tri kapacitivne tipke koje svijetle crvenom bojom, isto kao na modelu ZP720. Uz uobičajene funkcije Home tipke, središnja kapacitivna tipka ima i funkciju obavijesti za poruke, propuštene pozive i sl., a može svijetliti i kad je uređaj priključen na punjač.Okvir, tj. osnova kućišta izrađena je iz metala, a prednji i stražnji dio od plastike koja je na dodir ugodna i nije klizava. Na lijevoj i desnoj strani okvira smjestile su se fizičke tipke, a na gornjoj micro USB i 3,5 mm audio utor. Kamera  s bljeskalicom i vanjski zvučnik nalaze se sa stražnje strane, što je uobičajeno. Uređaj općenito fino leži u ruci i ugodan je za držanje, za što je zaslužan sam oblik, ali i materijali od kojih je kućište izrađeno.

5,0-inčni zaslon je izrađen u IPS tehnologiji koja osigurava izvrsne kutove vidljivosti, a HD rezolucija sa svojih 1280 x 720 točaka vrlo dobru oštrinu od 294 ppi. Odaziv i preciznost su na visokoj razini, a digresija je zaštita u vidu folije koja dolazi zalijepljena na zaslon. Naravno, uvijek ju možete odstraniti, a prodajni paket sadrži i dodatnu.

Hardver, performanse i povezivanje


Zopo ZP530 za pokretački stroj koristi novi MediaTekov 64-bitni procesor MT6732 u kojem na taktu od 1,5 GHz kucaju četiri Cortex-A53 jezgre. Tu je još i Mali-760 MP2 GPU i 1 GB RAM-a. Svakako treba istaknuti da ovaj čipset podržava i spajanje na LTE mreže, što je sada sve češći slučaj i u nižem cjenovnom rangu. Od povezivanja spomenimo još WiFi s Direct i HotSpot izvedenicama, potom A-GPS i bluetooth, te USB on-the-go kojeg na drugim uređajima ne nalazimo tako često.

size="medium"

Kad govorimo o konfiguraciji, iz benchmark testa, ali i neposrednim opažanjem dade se zaključiti da omogućuje vrlo dobre performanse, čak i kod igranja nešto zahtjevnijih igara. Mnogima će za oko zapeti relativno mala količina RAM-a, no ukoliko nemate potrebu za čestim izmjenjivanjem težih aplikacija, odnosno njihovim kombiniranjem, taj “nedostatak” nećete ni primijetiti.

Interna memorija sadrži 8 GB prostora, od čega je slobodno, tj, korisniku dostupno oko 5,5 GB. Pohvalno je to što se ukupna memorija nalazi na jednoj particiji, što je sada sve češći slučaj kod Zopovih modela.

Softver i sučelje


Ovdje nema puno mudrosti. Imamo uobičajeni Android 4.4 KitKat bez posebne nadogradnje sučelja, isto kao i kod većine drugih Zopovih uređaja novije generacije. Dorađene su ikonice i donekle ušminkan izbornik s postavkama, no sve skupa i dalje izgleda otprilike kao goli Googleov AOSP.

Zanimljivo je da Zopo na ovom modelu donosi dodatne mogućnosti upravljanja uređajem u vidu gesti, kao i buđenje zaslona dvostrukim dodirom.

size="medium"

Od dodatnih aplikacija treba istaknuti Flash Player, koji radi isključivo u Android Internet pregledniku (ne i u Chromeu). Tu su još i razne druge aplikacije za organizaciju, kao i Documents To Go za uređivanje i pregled Office dokumenata.

Sučelje svojim fluidnim radom ostavlja izvrstan dojam. Nema zastajkivanja ni zapinjanja kao kod nekih starijih modela. Najveću zaslugu za ovo odnosi brz procesor, ali ne treba zanemariti ni optimizaciju softvera koja je očito izvrsno izvedena.

Kamera


Zopo ZP530 dolazi s 8 MP stražnjom i 5 MP prednjom kamerom. O sučelju kamere ne treba posebno mudrovati jer je poznato s mnogih sličnih modela, a donosi i uobičajene načine snimanja, podešavanja i sl., kao npr.

Ono što treba pohvaliti je brzina okidanja, čak i s uključenom bljeskalicom, dok je za samo izvršenje okidanja dodirom na tipku na zaslonu potrebna nešto veća preciznost, na što ćete se vremenom priviknuti.

Što se kvalitete fotografija tiče, ona je na visokoj razini ako u obzir uzmemo cijenu uređaja, što je posebice vidljivo na danjem svjetlu. Smanjena oštrina i manja doza šuma vidljivi su u slabijim uvjetima, kao što je npr. zatvoreni prostor ili oblačno vrijeme. Također, dinamički raspon bi mogao biti i bolji, no u ovom cjenovnom razredu ga ne treba očekivati.

Za razliku od mnogih drugih kineskih uređaja koje smo nedavno testirali, na ovom je vidljiv napredak u kvaliteti videa, koji sada dolazi s nešto manjim stupnjem kompresije, što automatski osigurava veću količinu detalja. Ako uređaj mirno držite u ruci, možete računati na sasvim solidne snimke za ovaj cjenovni razred. Primjeri slijede u nastavku:Fotogradije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Primejri 1080p videa:[responsive_youtube rV1On0LEjxE]

Baterija


Kao što je u prethodnoj recenziji bilo najavljeno, od ove pa nadalje, neizmjenjiva baterija više ne ide pod nedostatke, već ćemo onu koja jest, navesti kao prednost. Upravo tako je sa Zopom ZP530 koji dolazi s izmjenjivom baterijom kapaciteta 2100 mAH.

Iako sama ova brojka od ne djeluje impresivno, krajnji rezultat je vrlo dobar. Relativno štedljiv procesor i zaslon normalne rezolucije utjecali su na umjerenu potrošnju energije.

Tako je u jednom scenariju prosječno zahtjevnog korisnika, baterija izdržala oko 35 sati, što je za današnje pojmove i više nego dobar rezultat. Dakle, dan i pol. Ovdje podrazumijevam stalnu internetsku vezu, automatsku sinkronizaciju dvaju e-mail pretinaca, aktivne Hangouts i WhatsApp servise, 30 minuta razgovora, sat vremena surfanja, 45 minuta YouTubea, pola sata video reprodukcije, povremeno odgovaranje na mailove i chat poruke, te okidanje dvadesetak fotografija.

Pod uvjetom da vam stalno aktivna podatkovna veza nije potrebna, autonomija se može produljiti i na dva dana, što će opet ovisiti i o vašim navikama.

Zaključak


Zopo ZP530 je solidan uređaj nižeg cjenovnog ranga, s naglaskom na eleganciju, metalni okvir kućišta, LTE povezivost, solidne performanse i pristupačnu cijenu. Ni kamera nije ništa lošija, a dobrom se pokazala i baterija, tj. autonomija.

Objektivna zamjerka ide na račun starije verzije Androida, ali vjerujemo da će nadogradnja na Lollipop ipak stići u nekom razumnom roku. Također, folija kao vid zaštite inače vrlo dobrog zaslona možda nije najsretnije rješenje, s obzriom da može smanjiti preciznost, no kad navika jednom učini svoje, možda vam se svidi i više od Gorilla stakla jer ju je moguće jednostavno zamijeniti.

Svim ovim karakteristikama i cijenom od 1600 kuna, Zopo ZP530 će u prvom redu zadovoljiti manje i srednje zahtjevne korisnike neopterećene specifikacijama, ali koji isto tako ne žele oskudijevati u performansama.