Asus ZenFone Max – Recenzija

image_248

Asus je na našem području poznatiji po matičnim pločama i prijenosnim računalima nego po pametnim telefonima, no to nipošto ne znači da je na tom području novi igrač. Prvi Asusovi telefoni su se pojavili još prije desetak godina, no kod nas ih uopće nije bilo u prodaji. U zadnjih par godina se ovo veliko tajvansko ime pokušava probiti širom svijeta svojim serijama ZenFone za telefone i ZenPad (Memo Pad) za tablete te nezaobilaznim Zenwatch pametnim satovima.

ZenFone Max je pametni telefon najavljen prošle godine, no na tržištu se pojavio tek početkom ove. Max u nazivu na prvu zvuči kao da se odnosi na veliki zaslon, no Asus u ponudi ima više telefona s velikim zaslonima koji nemaju nikakav “max” u nazivu. Ovog puta je naglasak na velikoj bateriji i štedljivom procesoru i zaslonu koji svojim zajedničkim radom pružaju odličnu autonomiju baterije. U nastavku ćete saznati da to i nije jedini adut kojega Asus ZenFone Max skriva u rukavu.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
156 x 77,5 x 10,6 mm

Masa
202 grama

Zaslon
5,5″ IPS LCD, 1280 x 720, 267 ppi

SoC
Qualcomm Snapdragon 410

CPU
Četverojezgreni 1,2 GHz

RAM
2 GB

Interna memorija
16 GB

Micro SD
do 64 GB

Povezivanje
WiFi 802.11 b/g/n, DLNA, A-GPS, BDS, Bluetooth, 4.0, NFC, FM Radio

3G
HSPA+ 42,2/5,76 Mbps

4G
LTE Cat4 150/50 Mbps

OS
Android 5.0.2 Lollipop

Kamera
13 MP; 1080p

Prednja kamera
5 MP; 1080p

Baterija
5000 mAh

Cijena

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Izrazito izdržljiva baterija
Kapacitivne tipke nisu osvijetljene

Vrlo dobra kamera
Ne podržava brzo punjenje

Dobar zaslon i performanse sustava
Starija verzija Androida

Vrlo dobar omjer uloženo-dobiveno

Vrlo dobre priložene slušalice

DIZAJN I KUĆIŠTE

Bez sumnje, ima znatno kompaktnijih mobitela sa zaslonom dijagonale 5,5″, ali ZenFone Max ne spada u kategoriju gdje je svaki milimetar i gram važan. Kad smo već kod grama, masa mu iznosi 202 g i ako prelazite s uređaja koji na vagi pokazuje manje od 150 g svakako ćete osjetiti razliku. Nije možda zgodan za nošenje u prednjem džepu hlača, ali u torbici će se dobro snaći. S druge strane, u ruci leži odlično, uz onaj osjećaj “baš mi je taman” jer je masa lijepo raspoređena čitavom površinom.

Uređaj je u potpunosti izrađen od plastike, s izuzetkom prednje strane gdje imamo Gorilla Glass 4 kao zaštitu zaslona. Djeluje vrlo robusno, iako se tu i tamo pri jačem pritisku potkrade manje škripanje. Duž bočnih stranica se proteže zlatna traka koja malo razbija monotoniju i glumi da je metalna, no i ovdje se radi o plastičnom detalju. Ako se odlučite za crnu varijantu, opet ćete dobiti istu boju trake. Iznad zaslona se, nimalo iznenađujuće, nalaze senzori, zvučnik za pozive, LED-ica za obavijesti i kamera, a ispod njega tri kapacitivne tipke za navigaciju koje nisu osvijetljene, nažalost. Danju to nije ni najmanji problem, ali noću ćete često promašiti tipku, barem dok ne zapamtite njezin točan položaj.

S gornje strane se nalazi 3,5-mm ulaz za slušalice, s donje micro USB priključak, a s desne tipke za regulaciju glasnoće i uključivanje koje su malo nazubljene za bolji osjećaj pod prstima. Lijeva strana je u potpunosti čista. Na poleđini s jedne strane imamo kameru koja je malo ispupčena, dvostruku LED bljeskalicu i laserski autofokus, a na suprotnoj strani se nalazi glavni zvučnik. Stražnji poklopac se može ukloniti, no samo kako bi se umetnule micro SIM ili micro SD kartice. Bateriju možete samo gledati jer se ne može izvaditi, barem ne bez alata, no barem ne morate žrtvovati utor za micro SD karticu kako biste koristili oba SIM utora.

ZASLON

Zaslon je dijagonale 5,5 inča, što pri razoluciji od 1280 x 720 piksela daje gustoću od mršavih 267 ppi. U praksi to zvuči znatno manje strašno nego na papiru jer se taj nedostatak vidi tek kad oči približite na desetak cm od zaslona. IPS panel vrlo vjerno prikazuje boje, a u postavkama, tj. aplikaciji Asus Splendid možete podesiti temperaturu, zasićenost i nijansu. Vidljivost u otvorenom prostoru je prilično dobra, no ima dosta refleksije na staklenoj površini.

HARDVER, PERFORMANSE I POVEZIVANJE

Sa Snapdragonom 410, Asus ZenFone Max je po pitanju performansi pravi midranger. Četverojezgreni procesor takta 1,2 GHz i grafika Adreno 306 su dovoljno jaki za HD zaslon – većina 3D igara radi najnormalnije, uz izuzetak onih najzahtjevnijih gdje broj sličica u sekundi blago padne, no to ne znači da je igračko iskustvo narušeno. Rezultat AnTuTu benchmarka je skroman, no kod ovog uređaja su ti podaci ionako sporedna stvar. Zbog velikog je zaslona ZenFone Max dobar za multitasking, no nemojte se previše zanijeti jer bi velike aplikacije (pre)brzo mogle iskoristiti čitavih 2 GB RAM-a. Općenito gledajući, aplikacije se ne otvaraju trenutno kao kod puno jačih mobitela, ali nipošto ne možete reći da je Max trom.

Screenshot_2016-04-14-10-20-28 (Custom) Screenshot_2016-04-14-10-20-39 (Custom)

Na tržištu su dostupne dvije verzije prema kapacitetu interne memorije, od 8 i 16 GB. Naš testni primjerak je ovaj potonji i od maksimalno dostupnih 10,38 GB (ostatak je rezerviran za operativni sustav), prilikom prvog uključivanja na raspolaganju imate ravno 8 GB. Nabacite matematiku i shvatit ćete da je verzija sa 16 GB zapravo obavezna. Uvijek je možete proširiti micro SD karticom kapaciteta do 64 GB, a Asus daje i 5 GB WebStoragea (bez vremenskog ograničenja).

Ugrađeni zvučnik je svakako jedan od glasnijih na tržištu, a paralelno s time se može pohvaliti sjajnom čistoćom zvuka. Možda mislite da mu je položaj nepovoljan ako mobitel leži na stolu na poleđini, ali srećom je smješten dovoljno blizu zaobljenom dijelu da ga se u tom položaju ne priguši. Kvaliteta zvučnika za glasovne pozive ne zaostaje za zvučnikom za multimediju, jasno i glasno ćete čuti osobu s druge strane linije, a ni ona se neće žaliti na kvalitetu vašeg mikrofona. Zahvaljujući podršci za Cat.4 LTE, možete surfati brzinama do 150 Mbps, a od ostalih načina povezivanja na raspolaganju imate WiFi, A-GPS, GLONASS, BDS, FM radio, Bluetooth 4.0 i USB on-the-go.

SOFTVER I SUČELJE

Iako ZenFone Max dolazi s prilično starim Androidom 5.0.2, zahvaljujući vrlo popularnom korisničkom sučelju ZenUI (koje se može preuzeti s Trgovine Play i instalirati na bilo koji uređaj) i njegovim redovnim ažuriranjima, sa softverske strane izgleda prilično svježe. Sučelje je vrlo prilagodljivo, praktički u rangu najboljih launchera (npr. Nova). Sve kreće od zaključanog zaslona gdje možete smjestiti tri prečaca za brzo pokretanje aplikacija po želji pa sve do izgleda, veličina i rasporeda ikona na početnom zaslonu i izborniku aplikacija, efekata listanja zaslona, izgleda mapa aplikacija, tema i pozadina. Neke ikone aplikacija su aktivne, npr. ikona Kalendara prikazuje točan datum, Sat prikazuje točno vrijeme, Ušteda energije preostalo vrijeme rada baterije i Vremenske prilike prikazuju trenutnu temperaturu. Ovo je viđeno i na nekim drugim operativnim sustavima, ali na Androidu je prilično rijetko. Ako ste koristili npr. Meizu ili Xiaomi, znate da Flyme i MIUI nemaju klasični izbornik aplikacija nego se sve aplikacije nalaze na tzv. početnim zaslonima, često strpane u mape radi bolje preglednosti. ZenUI nudi oba načina rada, s time da je klasični s posebnim izbornikom za aplikacije postavljen kao zadani.

Asus je svoju Zen filozofiju usadio duboko u svoje mobitele, ali performanse nimalo nisu narušene, dapače. Sustav se brine za produženje (ionako dugačkog) trajanja baterije i fluidnost sustava te se bori protiv nedopuštenog rada aplikacija u pozadini. ZenUI vam jednostavno omogućuje da u svega par sekundi saznate sve što se događa s vašim uređajem i maksimalno ga kontrolirate.

Kao što je i uobičajeno za teško modificirana šučelja, imamo tvorničke Googleove aplikacije (Chrome, Gmail, Play glazba, Fotografije itd.) i Asusove ekvivalente. Kako su aplikacije koje dolaze kao sastavni dio ZenUI-a odlično razrađene i sve se redovno ažuriraju, postoji šansa da ćete preferirati upravo njih. Zanimljivo je da ZenFone Max dolazi s čak tri web preglednika, već spomenutim Chromeom, Asus Preglednikom i Puffinom. Kao što smo rekli, svakog od njih možete deinstalirati.

AudioWizard je zadani ekvilizator za zvuk i zaista odlično radi posao. Ne samo da prilagođava zvuk u aplikaciji Glazba, nego u cijelom sustavu pa tako možete uživati u vrhunskom zvuku i primjerice u aplikaciji YouTube. ZenEar slušalice koje dolaze u paketu su veliko iznenađenje, vrlo su glasne i imaju snažan (ali ne i preizražen) bas, čiste visoke i jasne srednje tonove. Mogu se kupiti i odvojeno po cijeni od 20 USD. Sustav nema posebnu aplikaciju za reprodukciju video zapisa nego ih otvarate iz Galerije ili File Managera, a nema ni nikakvih posebnih postavki, npr. za titlove i sl. Ako vam ovaj podatak od važnosti, znajte da tvornički player ne može reproducirati AC-3 audio zapis. Galerija ima mogućnost korištenja “instagramovskih” filtera i ostalih poboljšanja kojih u ovom slučaju ne nedostaje.

Kao jedini veći nedostatak možemo navesti to što izbornici nisu u potpunosti prevedeni na hrvatski jezik. I dok nekima to uopće neće smetati, ljudima koji ne govore strane jezike bi ovo mogla biti prepreka. Doduše, radi se o vrlo maloj količini neprevedenoga teksta, ali mjesta površnosti ne bi smjelo biti. Usto se željno očekuje ažuriranje na Android 6.0 Marshmallow koje bi prema Asusovom priopćenju trebalo stići najkasnije krajem svibnja.

KAMERA

Pomalo uobičajenih 13 MP za glavnu kameru i 5 MP za prednju je upravo ono što se očekuje na ovakvom uređaju, ali dodajte dvostruku LED bljeskalicu i laserski autofokus i igre mogu početi. Dok mobiteli sličnih specifikacija muku muče s fokusiranjem, ZenFone Max to radi kao od šale. Slika se izoštrava precizno i brzo kao na znatno skupljim konkurentima. Boje i kontrast su prilično dobri, u noćnim uvjetima ima šuma, ali ne pretjerano. Ako fotografirate scenu s velikom razlikom u osvjetljenju (primjerice jako Sunčevo svjetlo s jedne strane i sjena s druge), aplikacija kamere će vam ponuditi da se prebacite na HDR kako bi se slika ujednačila. Ručni način je za svaku pohvalu jer ćete zahvaljujući njemu izvući maksimum iz kamere. Ako slučajno trebate fotografije neobično velike rezolucije, u načinu rada Super razlučivost možete dobiti 50 MP. Za svaki slučaj.

Video snimanje ide maksimalno do 1080p i takve snimke su vrlo glatke s vrlo malo trzanja. Ako želite stabilizaciju videa, morat ćete se zadovoljiti rezolucijom 720p. Selfie kamera snima pod kutom od 85° kako bi po potrebi uhvatila čim više sudionika (potencijalno) povijesnog selfieja, a 5 MP je sasvim dovoljno za današnje potrebe.

Možda ste čuli za ZenFlash? Radi se o eksternoj Xenon bljeskalici koja se spaja putem micro USB priključka i koristi putem zasebne aplikacije ZenFlash Camera (na uređaju je tvornički instalirana). Naravno, ovaj dodatak ćete morati kupiti odvojeno – u Asusovom web shopu stoji 29 USD. Tko god se barem malo razumije u fotografiju, zna koliku prednost Xenon ima nad LED tehnologijom pa je ovo možda dobra investicija.

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

BATERIJA

Baterija je uvjerljivo najsvjetlija točka ZenFonea Max. U vremenima kad je svakodnevno punjenje najnormalnija stvar, baterija od 5000 mAh dolazi kao naručena. U našem slučaju je izdržala puna 3 dana (čak nešto više od 72 h) uz preko 8 sati uključenog zaslona, 2 sata reprodukcije u aplikaciji YouTube, oko 3 sata reprodukcije glazbe u mp3 formatu, igranje Angry Birds 2 i Asphalt 8 (zajedno oko pola sata), 2 sinkronizirana e-mail pretinca, WhatsApp, Viber, Hangouts i Facebook Messenger, često provjeravanje Facebooka, Instagrama i Twittera, sat vremena glasovnih poziva, okidanje oko 30 fotografija i nekoliko minuta videa te oko 50-ak screenshotova za recenziju. To se može zahvaliti štedljivom procesoru i zaslonu relativno male rezolucije, ali i sustavu koji se naprosto trudi uštedjeti svaki djelić baterije. Napomenimo da nije korišten nikakav režim štednje baterije i uređaj je konstantno bio povezan na internet.

Screenshot_2016-04-18-17-37-03 (Custom) Screenshot_2016-04-18-17-36-57 (Custom)

Ako nekome treba uskočiti u pomoć, ZenFone Max može poslužiti i kao prijenosna baterija. Vjerujte nam, i kad je razina baterije na 10%, ne mora vas hvatati panika. Ipak, računajte da će vam za punjenje 0-100% punjačem iz paketa trebati oko 5 sati pa je to najbolje ostaviti za preko noći.

ZAKLJUČAK

Asus ZenFone Max je zamišljen kao mobitel za ljude kojima je autonomija baterije na prvom mjestu, no ima i vrlo sposobnu kameru i više nego dobar zaslon. Krasi ga i odličan zvuk kroz ugrađeni zvučnik i slušalice te vrlo konkurentna cijena od 1899,00 kn. Ako vam performanse nisu baš na prvom mjestu kod kupnje novog mobitela, a treba vam izdržljiva baterija i ne smetaju vam poveće dimenzije i masa, možda je ZenFone Max upravo savršeni izbor za vas.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT