BIS – BlackBerry Internet service u Hrvatskoj

BlackBerry Internet Service je usluga kanadske kompanije RIM (Research In Motion) koja je ujedno i proizvođač sveprisutnih i nadaleko poznatih BlackBerry mobitela.

Ono što BlackBerry-je čini drukčijima od ostalih je kombinacija samog mobitela sa BIS uslugom koja je u Hrvatskoj poznatija pod nazivima My BlackBerry,BlackBerry instat e-mail.

U poslovnom svijetu ovo je prilično cijenjen način komunikacije i praktički ne postoji ozbiljnija velika tvrtka koja u svom poslovanju ne koristi BlackBerry rješenja.

I dok „veliki“, tj. one tvrtke koje posjeduju vlastite e-mail servere koriste tzv. BES (BlackBerry Enterprise Server), manjim tvrtkama bez vlastitog servera i pojedincima ponuđen je BIS, uz istu funkcionalnost ali s nešto nižim stupnjem sigurnosti. Osovna razlika između BES i BIS usluge je što kod BES-a firma upravlja svim podacima, mailovima, aplikacijama na mobitelu i sl., dok kod BIS usluge to čini operater.

BIS u prvom redu nudi tzv. Instant e-mail uslugu, jednostavnim rječnikom rečeno, uslugu trenutnog primanja/slanja e-mail poruka na/s mobitela. U onom trenutku kada e-mail poruka stigne na server  trenutno biva „pogurana“ na vaš mobitel. To naravno vrijedi za one mailbox-ove koji podržavaju Push tehnologiju, npr. Gmail i Yahoo!, dok za ostale vrijedi pravilo da se mail-ovi isporučuju svakih 15 minuta. Može se definirati do 10 mailbox-ova, a podržani su uglavnom svi provideri koji imaju POP i IMAP servere uključujući i naše domaće providere.

Uz već navedenu instant e-mail uslugu, ovisno o državi i operateru, BIS nudi još neke blagodati mobilnog interneta kao što su flat-rate surfanje putem BlackBerry Internet Browsera, komunikaciju putem IM programa (ICQ, MSN, Google Talk, Yahoo! ….), kao i raznorazne RSS čitače, programe za vremensku prognozu, navigacijske servise i sl. Svi BlackBerry mobiteli su opremljeni i BlackBerry Messenger-om, Instant Messaging klijentom koji služi za komunikaciju među svim BES i BIS korisnicima.

Kao što smo već naveli, u Hrvatskoj dva operatera nude spomenutu uslugu i to VIPnet i T-mobile. Tele2 trenutno ne nudi BlackBerry uslugu, a kako stvari stoje u drugim zemljama u kojima posluje, teško je očekivati da je u budućnosti ponuditi.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT