iPhone 5: pogled iza zavjese

Apple je prije mjesec dana izdao svoj najnoviji iPhone, kojega već tradicionalno sami nazivaju najboljim mobitelom na tržištu. Nakon početnih testova na Internetu te stišavanja kritika na račun grebanja kućišta i loših mapa u novom iOS-u donosimo osvrt na hardveraj koji se nalazi u novom iPhoneu.

iPhone 5 predstavlja šestu iteraciju ovog popularnog smartphonea. Odlikuje se 4 inčnim ekranom punog wide omjera (16:9) i ARMv7 procesorom kojeg je Apple sam razvio i nazvao ga Apple A6. iPhone 5 dolazi sa iOS-om u 6. verziji, podrškom za LTE, Bluetoothom v4.0 i neizostavnim GPS-om.

U slučaju da želite saznati više tehnikalija o novom iPhoneu 5, nastavite čitati….

Procesor

Prvi puta od predstavljanja originalnog iPhonea 2007. godine, Apple ugrađuje procesor koji ima brzinu veću od 1 GHz – iPhone 3GS je imao Cortex A8 procesor clockan na 600MHz, iPhone 4 je podigao frekvenciju na 800MHz, dok je u 4S bio ugrađen dvojezgreni Cortex A9 čip koji je također radio na 800MHz.

Novi iPhone ima procesor koji radi na 1.3GHz, a Apple ga je nazvao A6. On je ujedno i prvi procesor kojega je Apple sam dizajnirao. A6 koristi ARMv7 dvojezgreni CPU i prema Appleu nudi dvostruko bolje performanse od svog prethodnika. Ovo je donekle i logično, jer s obzirom na tempo izdavanja iPhonea koji prate jednogodišnje cikluse, procesor u svakom od njih se mora (barem pokušati) ravnopravno nositi s konkurencijom tijekom tog perioda.

No, s obzirom da konkurencija već i sada prijeti (Krait, Cortex A15) – ostaje nam vidjeti kako će se novi iPhone nositi s budućim smartphone uređajima.

Sudeći prema prvim dijagramima i fotografijama unutrašnjosti posljednjeg iPhonea, novi čip je otprilike dvostruko veći od svog prethodnika. Sadrži 2×32 kB L1 cachea i 1 MB L2 cachea.

Kako to sve radi u stvarnosti, ostavljamo prvom benchmarku – Geekbench 2.

U lijevoj koloni se nalaze rezultati prethodnog iPhonea, dok su u desnoj novi. Prvi test je Blowfish koji implementira algoritme enkripcije/dekripcije. Posebno je zanimljiv test kompresije/dekompresije fotografija zbog toga što oni prikazuju performanse u brojnim aplikacijama (web preglednik, preglednik slika, kamera,…).

Sljedeći test prikazuje koliko novi iPhone može izvršiti operacija u sekundi.

Sudeći prema prvim benchmark testovima, novi iPhone uistinu ima poboljšane performanse u odnosu na svog prethodnika za prosječno dva puta.

Za poboljšanje performansi nije hardver jedini koji je zaslužan, već velike zasluge pripadaju i softveru. Apple već tradicionalno do maksimuma optimizira softver kako bi se uređaj činio što je moguće bržim.

U nastavku prikazujemo nekoliko benchmark testova koji prikazuju usporedbu novog iPhonea s dva popularna Android smartphonea.

Prvi je test preglednika, u kojem je jedino Motorolin Razr i bolji od novog iPhonea, a o arhitekturi RAZR-a i smo ponešto pisali na ovom linku.

Sljedeći je također test preglednika kojeg je izradila Mozilla.

Kao i u prethodnom testu, Intelov Z2460 je odnio pobjedu, no obzirom na to koliko je Intel posvetio pažnje upravo ovom segmentu u razvoju svog SoC-a, rezultati nas ne trebaju čuditi.

Sljedeći test koji nam dolazi je BrowserMark. Iz tablice možemo zaključiti da je A6 uistinu bolji od ARM procesora koje danas ugrađuju Android proizvođači mobitela.

GPU

Uz glavni procesor, Apple je u sklopu SoC-a ugradio PowerVR SGX 543MP3 grafički koprocesor (GPU) koji se sastoji od tri jezgre i radi na 266 MHz.

Ovaj GPU je već svoje mjesto pronašao u trećoj generaciji iPada pa sudeći prema iskustava s njega, niti na iPhoneu neće razočarati.

Sudeći prema rezultatima GLBenchmark testa, GPU u iPhoneu 5 je postiže najbolje rezultate na tržištu.

Kamera

Kamera je područje u kojem se sve više proizvođača otvoreno natječe. Nokia je i dalje nedodirnuti kralj u ovom dijelu mobitela (N8, 808, Lumia 920), ali i iz Applea tvrde da imaju svoje adute.

No, sudeći prema prvim fotografijama koje su snimljene s iPhoneom 5, dramatičnog napretka kvalitete slike u odnosu na prethodnika, nema.

Ipak, zbog toga i moramo odati priznanje Appleu. Naime, novi iPhone je podosta tanji od “četvorke”, a samim time je i bilo izazovno ugraditi manji senzor koji će dati jednaku kvalitetu fotografija kao i njegov veći prethodnik.

Kamera na iPhoneu 5 ima iste specifikacije kao i na 4S – pikseli od 1.4 mikrona, otvor blende od 2.4 i senzor koji može snimiti fotografije od 8 megapiksela.

Osim specifikacija, u Appleu tvrde da su poboljšali kvalitetu slika koje se snimaju po mraku i to čak sličnom metodom kojom se koristi Nokia u svojoj 808-ci.

Naime, u slučaju slabijeg osvjetljenja novi iPhone kombinira 2 piksela u jedan i time pokušava imitirati Nokijin subsampling mod, ali s obzirom da fotografije i dalje ostaju u istoj rezoluciji od 8 megapiksela, iPhone u stvari samo pokušava ispraviti nesavršenosti u pikselima, a ne napraviti jedan “super” piksel, kao što to radi Nokia PureView. Više o PureView tehnologiji možete pročitati ovdje.

A potrošnja?

Hardverske komponente koje se ugrađuju u mobitele svakim danom sve više napreduju. Frekvencije procesora postaju veće, povećava se broj jezgri, ekrani postaju veći, kao i rezolucija, a jedina stvar koja u svom razvoju već dulje vrijeme stagnira su baterije.

Baterija je ipak (po mnogima) ključan dio mobitela, a siguran sam da će se većina čitatelja složiti da je potpuno svejedno dali se neka aplikacija pokreće 0.5 sekundi ili 0.8. Posebno ako ćemo zbog kraćeg pokretanja morati puniti mobitel koji sat ranije.

U slučaju novog iPhonea 5, on ima marginalno poboljšanu bateriju u odnosu na svog prethodnika. Riječ je o bateriji od 1440 mAh uz deklarirano vrijeme razgovora od 8 sati u 3G načinu rada. Ovo su naravno tvornički podaci koji se sigurno razlikuju od normalne (idealne) uporabe. A obzirom na povećani ekran i jači procesor pod punim opterećenjem može trošiti i do 33% više energije od svog prethodnika.

No, sudeći prema dostupnim podacima o A6 procesoru, on ponešto agresivnije pristupa sleep modu u kojem procesor troši najmanje energije. Tako dosta intenzivno gasi nepotrebnu jezgru i smanjuje brzinu procesora, zbog svega toga, rezultati će biti slični onima u iPhoneu 4S.

Usporedba vremena telefoniranja:

Zaključak

iPhone 5, trenutno ima hardver koji je među najboljima na tržištu. Kao što smo u tekstu i napomenuli, to se i očekuje s obzirom na ritam kojim Apple izdaje nove verzije uređaja. iPhone 5 predstavlja dosta velik napredak u odnosu na svog prethodnika, ali i ostale konkurente na tržištu.

No, ostali su proizvođači već krenuli sa ugradnjom četverojezgrenih procesora izrađenih u 28nm tehnologiji, koji će zasigurno imati puno bolje performanse od trenutnog A6 procesora koji se nalazi u novom iPhoneu. Osim poboljšanja performansi, koja su u današnje vrijeme postala u potpunosti zanemariva (izvan benchmark testova) ono bitnije je da će donijeti smanjenu potrošnju energije s obzirom na tehnologiju izrade (28 nm). No, o tome ćemo pisati neki drugi put….

Benchmark testovi preuzeti sa stranice.

 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT