Nokia E5 – recenzija

Nokia E5 još je jedan u nizu mobitela jednostavnog „monoblock“ oblika kućišta s potpunom QWERTZ tipkovnicom. S obzirom da na tržištu već postoji izvrstan model Nokia E72 mogli bismo se s pravom zapitati čemu sada ovaj model s praktički potpuno istim specifikacijama. E5 nikako nije nasljednik modela E72 jer ne donosi nikakve bitne novosti osim izmijenjenog dizajna i S60 3.2 korisničkog sučelja. Prije bismo mogli reći da se radi o nasljedniku modela E63, jer bi trebala pripadati tom cjenovnom razredu. Poučena uspjehom Blackberryja, Nokia je izbacivanjem na tržište modela E61 2006. godine započela sa serijom uspješnih monoblock modela s QWERTY/QWERTZ tipkovnicama, a model E71 je zasigurno najuspješniji od njih. Izlaskom modela E63 započelo je i razvrstavanje ovih uređaja u različite cjenovne razrede. Nokia E5 sa sličnim  specifikacijama, čak štoviše, s više radne memorije od modela E72, svrstava se u nešto niži cjenovni rang, dostupan širem krugu korisnika. Usput rečeno, uskoro izlazi još jedan monoblock model s QWERTY tipkovnicom C3 koji će cijenom biti još pristupačniji.

Podsjetimo da su iz Nokije nedavno najavili QWERTY tipkovnicu kao standard za većinu uređaja.

Kućište i konstrukcija

Nokia E5 već na prvi pogled ostavlja dojam robusnog i čvrstog uređaja. Ovdje dolazi do izražaja jedna od najvećih prednosti o odnosu na model E72. Naime, Nokia E5 puno bolje leži u ruci i nemate osjećaj da će svaki čas iskliznuti kao što je slučaj sa E72, koja je izrađena od prilično klizavog aluminija. Kućište je izrađeno od kvalitetne plastike, a poklopac baterije od aluminija koji dominira i sredinom prednjeg dijela, u čijem se sklopu nalaze se sve navigacijske i funkcijske tipke. Jedan od bitnih detalja je sama navigacijska tipka, koja je kud i kamo bolje izvedena od one na modelu E72 i bez nepotrebnog trackpada. Pomalo je neobično da uređaj ima dvije tipke na donjem bočnom dijelu, koje služe – za pokretanje otvaranja poklopca baterije. Isto tako, (moram ovo jednom izreći) naprosto je fascinantno kako proizvođači izmišljaju sve neobičnije i sve bizarnije načine za umetanje SIM kartice u uređaj. Došli smo do situacije kada je bez upute karticu praktički nemoguće umetnuti, a ni tada nije na odmet veća doza opreza. Konkretno, kod ovog modela smo se vratili u prošlo stoljeće i mehanizam je sličan onome koji su imali modeli iz kasnih devedesetih, s tom razlikom što su ondašnji mehanizmi bili logičniji i intuitivniji. Naravno, ova priča nije karakteristična samo za Nokiju i može se  primijeniti na sve proizvođače odreda. Kao da imaju neki interni dogovor ili su možda razvili kolektivnu svijest?

Smještaj kamere na stražnjoj strani estetski je mogao biti i bolje izveden, dok je prednja  kamera u ovom modelu izostavljena.

Kao što je već rečeno, uređaj se odlikuje iznimnom čvrstoćom, a aluminijske funkcijske tipke su prilično kvalitetne i imaju odličan odaziv. Mogli bismo bez rezerve reći da je Nokia E5 najčvršći uređaj E serije ikad izrađen.

Dostupna je u 5 različitih boja kućišta i to u crnoj, kakve je boje i naš testni primjerak, a u ponudi je još u smeđoj, bijeloj, plavoj i sivoj boji.

Dimenzije uređaja su 115×58,9×13 mm, a masa 126 grama, što otprilike odgovara dimenzijama svih uređaja u „užoj obitelji“.

Što se zaslona tiče ni tu nema novosti. Provjereni 2,4“ TFT zaslon rezolucije 320×240 točaka ugrađen je i u ovaj model. Na vanjskom svjetlu vidljivost je nešto lošija, no još uvijek bolja od  najnovijih AMOLED zaslona.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT