Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 – Recenzija

Idemo dalje s osvrtima na Prestigiovu Quantum seriju tableta. Nakon 7,85 i 9,7-inčnog modela, na red je stigao 10,1-ični, koji se od ovog prethodnog već na prvi pogled razlikuje u odnosu stranica. Razlika je u rezoluciji zaslona i količini radne memorije, ali se zato prodaje po nižoj cijeni.

Čime se Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 može pohvaliti i kako nas se dojmio, pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 260 x 170 x 9×5 mm

Masa: 612 grama

Zaslon: 10.1“ IPS LCD 1280 x 800

SoC: Rockchip RK3188

CPU: 4x Cortex-A9 1,6 GHz

GPU: Mali-400 MP

RAM: 1 GB

Interna memorija: 8 GB (dostupno 6,5 GB)

Utor za microSD memorijske kartice

SIM: –

Povezivanje: WiFi, micro USB, USB on the go

3G: – Putem USB modema

4G: –

OS: Android 4.2 Jelly Bean

Kamera: – 2 MP

Prednja kamera: 2 MP/480p

Baterija: 7000 mAh

Prednosti

Aluminijsko kućište i kvaliteta izrade

Hardver i performanse

Puna verzija Officesuite aplikacije

Podržava spajanje USB modema

Cijena (omjer uloženo/dobiveno)

Kožna futrola u prodajnom paketu

Nedostaci 

Nema GPS

Neupotrebljiva kamera

Dizajn, kućište i zaslon

IMG_4790 IMG_4791 IMG_4793 IMG_4794 IMG_4797 IMG_4799 IMG_4803 IMG_4804 IMG_4805 IMG_4806 IMG_4807 IMG_4808

Kao što je u uvodu rečeno, Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1 dolazi u kućištu sa 16:10 omjerom stranica, kojeg uz 16:9, inače poznajemo u Android eko-sustavu, za razliku od 9,7-inčnog modela koji se odnosom 4:3 ugledao na iPad. Samo kućište je i ovdje izrađeno od aluminija, zbog čega je uređaj dobio na masi, ali je i dalje lakši od npr. četvrte generacije iPada. Ono što je bitno istaknuti je kvaliteta izrade. Aluminij djeluje profinjeno, a završna obrada je izvrsna, tako da je u odnosu na prethodne generacije Prestigiovih tableta napredak više nego vidljiv.

Utori (mikrofon, 3.5mm audio utor, microSD, microUSB, HDMi i utor za priključivanje punjača) nalaze se na lijevom boku kućišta. Na suprotnoj, tj. desnoj strani (ovisno o načinu držanja) nalaze se dva prosječno jaka vanjska zvučnika, dok su se na vrhu uređaja smjestile tipka za uključivanje i dvodjelna tipka za podešavanje glasnoće. Tipke imaju ugodan pritisak i dobar odaziv, premda je potreban za dlaku jači pritisak nego što je uobičajeno.

Treba reći da se uređaj puni posebnim punjačem, vjerojatno zbog prilagođenog napona, ali je USB punjenje također moguće, ali će biti sporije.

Zaslon je izrađen u IPS tehnologiji, s odličnim kutovima vidljivosti i kontrastom. Vidljivost na dnevnom svjetlu je zadovoljavajuća, a isto vrijedi za preciznost i odaziv. Mali prigovor ide na jakost osvjetljenja koje bi na 100% jakosti moglo biti i jače.

Rezolucija od 1280 x 800 točaka odgovara HD standardu, a na dijagonali od 10 inča daje gustoću od cca. 150 ppi. Ovo je, naravno, manje nego kod 9,7” modela koji ima gustoću od 264 ppi, ali smo vidjeli da mu velika rezolucija stvara probleme kod renderiranja sučelja. Na ovom modelu to nije slučaj i ako pitate nas, radije bismo izabrali ovaj model.

Ovaj model će izabrati i svi oni koji preferiraju 16:10 odnos stranica jer je prikladniji za gledanje filmova, a 9.7-inčni oni kojima je draži format iPada (4:3).

Hardver i povezivanje

Glavni pogonski stroj ovog uređaja je Rockchip RK3188 SoC u kojem kucaju četiri Cortex-A9 jezgre na taktu 1,6 GHz i Mali-400MP grafički procesor. Pomaže im 1 GB RAM-a što je dvostruko manje nego na 9.7-inčnom modelu, ali će biti dovoljno za većinu svakodnevnih radnji i za igranje igara. Interna memorija ima kapacitet od 8 GB, ali je i ovdje razdijeljena na dvije particije. Prva, zadužena za instalaciju aplikacija sadrži oko 1 GB slobodnog prostora, a druga (za pohranu) 5,5 GB. Umetanjem memorijske kartice možete povećati dio memorije za pohranu, a ovaj prvi možete osloboditi prebacivanjem preuzetih aplikacija na drugu particiju ili memorijsku karticu. Ovdje treba napomenuti da se ne mogu sve aplikacije prebaciti, već samo one kojima je proizvođač dozvolio tu mogućnost.

Prestigio MultiPad 4 Quantum 10.1, kao i ostali uređaji iz Quantum serije, dolazi s mnogim mogućnostima povezivanja među kojima treba istaknuti HDMI i USB on the go. Prodajni paket sadrži i adapter za umetanje USB memorijskih stickova i modema za povezivanje na internet. Kao što smo mogli vidjeti u prethodna dva modela, spajanje na Internet putem njih je je vrlo jednostavno. Nakon umetanja modema, softver ga u manje od minute prepozna i poveže s internetom. Ono što vi morate učiniti je omogućavanje mobilnih podataka u postavkama mreža. Od bežičnih načina povezivanja spomenimo WiFi koji normalno radi i u prostoriji odvojenoj s dva zida od routera, te Bluetooth, dok GPS modul nije prisutan.

Softver i performanse

Operativni sustav Android 4.2 na MultiPadu 4 Quantum predstavlja softverski temelj. I ovdje je moguće kreirati višestruke korisničke račune i time uređaj dijeliti između više korisnika. Ponuđena su standardna tri početna zaslona s uobičajenim mogućnostima jednostavnog dodavanja sadržaja (aplikacije, mape, widgeti…). Ostali detalji vezani uz sučelje su poznati i nije ih potrebno posebno opisivati. Ako trebate dodatne informacije, pročitajte jednu od naših prethodnih recenzija Prestigio tableta.

Kretanje kroz izbornike odvija se fluidno i bez zastoja i u tom području nadmašuje 9,7-inčni model koji inače ima 2 GB RAM-a. Razlog tome je manja rezolucija zaslona, koja za razliku od ovog prvog, odgovara mogućnostima ugrađenog osnovnog i grafičkog procesora.

Za surfanje internetom imamo standardni Android web preglednik s podrškom za Flash i Googleov Chrome. O dokumentima se brine puna verzija OfficeSuite aplikacija s podrškom za Excel, Word i PowerPoint datoteke.

Screenshot_2013-11-11-08-20-57Screenshot_2013-11-11-09-18-08

Većina aplikacija se pokretala i izvršavala bez problema, pa čak i popularni Asphalt 8 čija instalacijska datoteka teži oko 1,5 GB, dakle uređaj je većinu njenog softvera instalirao na drugu particiju. Ovdje napomenimo da nisu instalcije svih igara tako koncipirane i moguće je da neke od njih ne budete mogli instalirati.

Kad je gledanje filmova u pitanju, Prestigio uređaje svaki put pohvalimo pa ćemo to učiniti i ovaj put. Dakle, podržani su svi popularni formati videa i codeci potrebni za prikaz filmova, što kod mnogih drugih proizvođača nije slučaj.

Ono što mi se osobno ne sviđa je oblik tipki virtualne tipkovnice koje su u vodoravnom načinu niske i izdužene, no dopuštam d se radi o subjektivnom dojmu i da ćete se bez problema priviknuti.

Screenshot_2013-11-11-09-20-16

Kamera

Iako tabletom u pravilu ne fotografiramo, kamera ponekad zna poslužiti za skeniranje dokumenata, ali nažalost, ova će teško preuzeti i tu ulogu. Naime, zbog nedostatka automatskog i bilo kakvog drugog načina fokusiranja te preuskog kuta, na većoj blizini fotografije ispadnu prilično zamućene. Čak ni odaljavanje kamere od objekta ne popravlja situaciju, a djelomični krivac tome je i relativno mali senzor od 2 megapiksela. Dakle, ovu kameru vjerojatno nećete koristiti, osim ako vam u slučaju spuštanja vanzemaljaca ona bude jedini izbor.

 kr kr

Baterija

Kapacitet od 7000 mAh će osigurati sedam do osam sati neprekidnog rada kao što je npr. reprodukcija videa ili surfanje internetom. Naravno, uz prekide to će potrajati znatno dulje i možete očekivati standardnu autonomiju od jednog dana intezivonog do dva dana umjerenijeg korištenja.

Zaključak

Kao i većina prestigiovih modela, MultiPad 4 Quantum 10.1 predstavlja svojevrsni “best buy” tablet u 10-inčnoj kategoriji. Za 1599,00 kuna, koliko mu cijena iznosi u slobodnoj prodaji, dobivate vrlo kvalitetno izrađen tablet u aluminijskom kućištu, sa solidnim IPS zaslonom i odličnim performansama. Vidjeli smo da čak i zahtjevnije igre (Asphalt 8) na ovom uređaju lete, a glatko će teći sve ostale radnje kao npr. surfanje internetom, uređivanje dokumenata, gledanje filmova, rad s mailovima i sl.

Ako preživite nedostatak GPS-a i neupotrebljivu kameru, ovaj će vas uređaj svojim performansama i kvalitetom sigurno zadovoljiti, posebice ako u obzir uzmemo prihvatljivu i razumnu cijenu, uz poseban naglasak na izvrsnu kožnu futrolu koja dolazi u prodajnom paketu.

Uređaj za potrebe testiranja ustupio: Asbis

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT