Recenzija: LG Optimus 3D

Otkrivanje novih dimenzija oduvijek je zauzimalo posebnu mjesto u ljudskoj mašti. Nakon što su otkrili da zemlja nije ravna ploča, dakle dvodimenzionalna ploha, ljudi su shvatili da postoji mogućnost gibanja i prema gore, odnosno u treću dimenziju što im je otvorilo potpuno novu percepciju stvarnosti. Nekoliko stotina godina kasnije, kada je otkriveno da svemir nije statičan već da se širi i to u svim smjerovima podjednako počelo se postavljati pitanje postojanja četvrte, nama nedostupne dimenzije, u koju bi trebao biti smješten centar širenja. Znanost trenutno barata hipotezama o postojanju 10 dimenzija, a u koju će nas u dogledno vrijeme povesti za sada još ne znamo.
Ono što mi znamo i čime se ovdje bavimo je otkrivanje novih dimenzija u smartphone uređajima, a jedan takav epohalni događaj nedavno je otkriven u uređaju LG Optimus 3D.
Nakon kina, televizora, monitora i igraćih konzola 3D tehnologija polako kroči i na mobitele, odnosno smartphone uređaje, no ono što je kod ovog uređaja od posebne važnosti jest mogućnost doživljaja stereoskopske projekcije, odnosno trodimenzinalne slike, bez upotrebe posebnih 3D naočala.

LG Optimus 3D prvi je uređaj koji donosi 3D tehnologiju na mobilne telefone i kao takav zaslužuje da mu pridamo posebnu pažnju. Iz tog razloga ova će se recenzija donekle razlikovati od onih na koje ste do sada navikli čitati pa ćemo odmah na početku krenuti s onim što većinu najviše zanima, a to su 3D mogućnosti ovog uređaja.

Naravno, LG Optimus 3D, osim što ga odlikuje treća dimenzija, obiluje i drugim kvalitetama tako da ga slobodno možemo svrstati u sam vrh ponude smartphone uređaja općenito.

Zaslon i 3D prikaz

LG Optimus 3D za stereoskopsku projekciju koristi dodatni sloj na zaslonu i to na način da svakom oku omogućuje pogled na točno određene točke zaslona. Iz ovog je razloga 3D sliku najbolje promatrati s razdaljine 30 do 40 cm i to isključivo kada je uređaj u vodoravnoj orijentaciji. Za kvalitetan prikaz, odnosno dojam stereoskopske slike zaslon je potrebno gledati pod točno određenim kutom, koji ćete brzo pronaći i relativno brzo se naviknuti.

Važno je reći da je LG u ovaj uređaj ugradio softver koji jednostavnim pritiskom 3D tipke postojeću 2D sliku pretvara u 3D. Ova se tipka nalazi na desnom boku, odnosno na onom mjestu na kojem smo na nekim uređajima navikli vidjeti tipku za kameru. Dakle, ukoliko LG Optimus 3D  prenesete svoje postojeće 2D fotografije moći ćete ih vidjeti u tri dimenzije. Softver za konverziju postojećim slikama dodaje dubinu i na zaslonu izgledaju otprilike isto kao da su i snimljene s 3D kamerom.

Sam zaslon je izrađen u LCD tehnologiji i za svoju klasu ima izvrstan prikaz, kontrast i dubinu boja. Naravno, to još uvijek nije na razini AMOLED zaslona, ali izvoljevanje oko toga u ovom slučaju ne bi bilo korektno.
Odaziv zaslona je dobar, ali mogao je biti i bolji ili, možda bolje reći, precizniji, no vremenom ćete mu ući u „štos“. Posebna pohvala ide odličnoj čitljivosti pri izravnoj izloženosti suncu koja je na najvišoj razini.

3D Prostor

 

Termin “3D Prostor” rezultat nespretnog prijevoda izvornog pojma “3D Space”, a zapravo objedinjuje sve radnje vezane za 3D tehnologiju na uređaju. Tako imamo 3D vodič koji u kratkim crtama objašnjava osnovne pojmove i savjetuje na koji je način najbolje koristiti 3D zaslon, kameru i prikaz snimljenog sadržaja na drugim 3D uređajima.

Primjerice, kada snimljeni 3D video zapis želite prenijeti na YouTube, on će automatski prepoznati da se radi o 3D sadržaju i dodati mu 3D ikonicu.
YouTube aplikacija automatski prepoznaje 3D video zapise i u trenutku će naći odgovarajući 3D kanal s mnoštvom drugog 3D sadržaja. Sama kvaliteta prikaza 3D videa s YouTubea iznenađujuće je dobra, ali naravno, ovisi i o kvaliteti snimljenog materijala.

3D prostor sadrži 3D galeriju i 3D kameru iako se ovim stavkama može pristupiti i na uobičajen način.
LG je pripremio i nekoliko 3D aplikacija, odnosno igara, a među njima je Nova, Let’s Golf  i Aphalt 6. Također, tu je i nekoliko kraćih video zapisa.

Za izravno prikazivanje 3D sadržaja na kompatibilnim uređajima LG Optimus 3D donosi HDMI i DLNA povezivost.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT