Recenzija: Nexus 4

Googleovi Nexus telefoni oduvijek su plijenili posebnu pozornost svih zaljubljenika u tehnologiju. Iako nikada nisu postizali planetarnu popularnost poput iPhonea ili Samsungovih Galaxyja, predstavljali su obavezan dio opreme svakog geeka koji imalo drži do sebe i svoje reputacije. Nakon prvog Nexusa One proizvedenog od strane HTC-a imali smo Nexus S i Galaxy Nexus koji su sišli sa Samsungovih proizvodnih traka. Četvrta generacija Nexusa nam stiže iz LG-a i predstavlja svojevrsnu izvedenicu modela LG Optimus G.

Karakteristike

Dimenzije: 133,9 x 68,7 x 9,1 mm
Masa: 139 grama
Zaslon: 4,7”, IPS, 1280×768 318, ppi, Gorilla glass 2
SoC: Qualcomm Snapdragon S4 Pro
CPU: 4x Krait 1,5 GHz
GPU: Adreno 320
RAM: 2 GB
Interna memorija: 8/16 GB
Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, DLNA, WiFi Hotspot
3G: HSPA+ DC do 42 mbps
4G: –
OS: Android 4.2 Jelly Bean
Kamera: 8 MP
Video kamera: 1080p
Prednja kamera: 1,3 MP
Baterija: 2100 mah

Prednosti

– Vrhunski hardver
– Izvrstan zaslon
– Najnovija verzija Androida
– Izuzetno brzo i fluidno sučelje

Nedostaci

– Nema utor za microSD kartice
– Nemogućnost izmjene baterije
– Kamera ispod očekivanja

Dizajn i kućište

 

Prethodne dvije generacije Nexusa karakteriziralo zakrivljeno kućište, a time i zakrivljeni zaslon. Za razliku od njih, Nexus 4 stiže u potpuno ravnoj formi, a tradiciju započetu prije godinu dana nastavlja izostavljanjem bilo kakvih (fizičkih i kapacitivnih) tipki na prednjem dijelu. Prednji dio, kojim dominira 4,7” zaslon lijepo je ukomponiran u kućište, a posebno dobar osjećaj osigurava mala zaobljenost zaslona na rubovima. Prednost ove stavke se najbolje očituje u situacijama kada je potrebno izvršiti gestu preko ruba zaslona, no mana je ta što je staklo zaslona tako izloženije oštećenjima.

Za poleđinu Nexusa 4 kažu da je izrađena iz svojevrsnog stakla, no stručna provjera u vidu lupkanja prstima i noktima otkriva da se zapravo radi o plastici. To što na poleđini imamo “plastično” staklo ne znači da ono neće popucati, zato savjetujem da sa sobom nosite i rezervu opreza. Kao što ste vjerojatno već vidjeli na slikama, ta je poleđina presvučena sjajnim slojem koji sadrži sjajuckave točkice s namjerom postizanja određenog vizualnog efekta. Rezultat je takav da je prelijevanje točkica vidljivo na relativno kratkoj razdaljini i da na nas nije uspjelo ostaviti poseban dojam. U ovu iluminaciju dobro je uklopljena leća kamere koja se nalazi ispod gornjeg sloja staklo-plastike, dok ispod nje imamo LED bljeskalicu i natpis “Nexus” koji je zamijenio tradicionalni Googleov logo.

Okvir kućišta se sastoji većim dijelom izrađenim od plastike i manjim koji predstavlja tamno kromirani rub. Na ovom okviru se nalaze sve fizičke tipke i utori. Na desnoj strani imamo tipku za uključivanje, na donjoj micro USB utor i mikrofon, na gornjoj 3,5 mm audio utor, a na lijevoj strani dvodijelnu tipku za podešavanje glasnoće. Ispod ove tipke nalazi se ladica za SIM karticu koju nije moguće otvoriti bez posebnog alata koji dolazi u paketu s uređajem.

Konstrukcija je čvrsta i upravo onakva kakvu očekujemo od uređaja ove klase. Nexus 4 izgleda bolje i čvršće od svog prethodnika Galaxy Nexusa. Za to je najzaslužniji odabir materijala, ali i sama činjenica što kućište nije moguće otvarati.

Jedina zamjerka u vezi kućišta ide na račun klizavosti pa će i zbog toga biti potrebna određena doza opreza.

Zaslon

I IMG_2469 IMG_2452

LG je jedan od najvećih proizvođača zaslona u svijetu, a o kvaliteti izrade svjedoči i činjenica što ga je Apple odabrao za jednog od dobavljača zaslona za iPhone. 4,7” zaslon na Nexusu 4 izrađen je u IPS LCD tehnologiji, što znači da je donekle svjetliji od Super AMOLED zaslona kojeg smo imali na Galaxy Nexusu. Budući da ovaj dolazi s RGB matricom, u teoriji ima oštriji prikaz od onog na prethodniku koji sadrži PenTile matricu. Kažem “u teoriji”, jer je zaista mala mogućnost da golim okom uspijete uočiti fizički piksel čija dimenzija na gustoći od 320 ppi iznosi 0,079mm.

Ono što je kod ovog zaslona daleko važnije od RGB matrice je “Zerogap touch” tehnologija koju je LG prenio sa svog Optimus G modela. Radi se o potpunom spajanju slojeva zaslona na način da među njima nema nimalo zraka, a to je rezultiralo manjim odsjajem i još boljim, tj. “bližim” prikazom sadržaja na zaslonu. U određenim trenucima imate osjećaj da ikonice doslovno plutaju po zaslonu, a donekle je proširen i kut vidljivosti.

Preciznost i odaziv ovdje niti ne treba navoditi kao posebnu značajku jer se radi o vrhunskoj klasi koja zapravo postavlja standarde. Vidljivost na vanjskom svjetlu je među najboljima i također odgovara standardu klase.

Kad je u pitanju dijagonala zaslona i općenito njegove dimenzije treba reći da 4,7 inča predstavlja dijagonalu ukupne zaslonske površine. Budući da Googleovi telefoni na dnu zaslona sadrže traku s tri funkcionalne tipke iskoristiva površina zaslona je nešto manja. Izuzmemo li ovu traku iz ukupne površine, dobit ćemo iskoristivu površinu s dijagonalom od 4,4 inča. Kompletna površina iskoristiva je jedino prilikom reprodukcije video sadržaja.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT