Nokia Lumia 1020 – Recenzija

Zasigurno se svi sjećamo sredine 2012. godine kada je Nokia predstavila svoj model 808 PureView koji je odmah nakon dolaska na tržište od brojnih medija proglašen kao “tehnološko čudo”. Osim što je uređaj dobio jako dobre kritike, možemo reći da je vladao konsenzus oko jedne negativne strane uređaja, a to je bio operacijski sustav koji ga pokreće.

Iako je već tada Nokia potpisala ugovor o suradnji s Microsoftom, tadašnja verzija Windows Phonea nije podržavala napredni hardver koji se nalazio ispod haube Nokie 808, pa se na 808-ci nalazio Symbian, sa svim svojim vrlinama i manama. Upravo zbog odabira OS-a koji se nalazio na zalasku života, prodaja ovog modela nije bila zadovoljavajuća, ali je svijetu predstavila nekoliko inovacija u polju mobilne fotografije čime se Nokia još jednom dokazala kao vodeći inovator na tom polju.

Godinu i pol nakon dolaska 808-ce na tržište, Nokia nam predstavlja Lumiju 1020. Model koji dijeli brojne sličnosti sa kamerom Symbian rođaka, ali i razliku u operacijskom sustavu. Ovaj put Windows Phone 8 pokreće novu PureView uzdanicu, ali čini se da se povijest ponavlja, jer mediji ponovno govore o “tehnološkom čudu”, uz isticanje istog nedostatka kao i kod prethodnika.

No, jesu li govorkanja o tehnološkim čudima i nedostacima operacijskog sustava točna, možete provjeriti u nastavku….

Osnovne karakteristike

– Dimenzije: 130.4 x 71.4 x 10.4 mm
– Masa: 158 grama
– Ekran: 4,5″ AMOLED 768 x 1280 točaka, 332 ppi, Puremotion HD+, ClearBack
– Procesor: Dvojezgreni 1.5 GHz Krait takta 1,5 GHz
– Grafički procesor: Adreno 225
– RAM: 2 GB
– Interna memorija: 32 GB
– Kamera: 41,0 MP, Carl Zeiss optika, optička stabilizacija slike, Xenon + LED flash
– Video kamera: 1080p, 30 fps, video stabilizacija, 4x zoom bez gubitaka
– Operativni sustav: Microsoft Windows Phone 8
– Baterija: 2000 mAh

Prednosti

– kamera bez konkurencije na mobitelima
– odličan ekran

Nedostaci

– nemogućnost izmjene baterije
– nedostatak utora za micro SD kartice

Dizajn, ergonomija i hardveraj

Dizajn Lumije 1020 niti najmanje ne odskače od svih ostalih Lumia modela. Gledano sprijeda većina korisnika će imati problema s uočavanjem razlika između ovog modela i primjerice Lumije 920. Ako već uspoređujemo ova dva modela, treba istaknuti da je kućište Lumije 1020 izrađeno od matiranog polikarbonata, za razliku od Lumije 920 koja se odlikuje sjajnijim polikarbonatom.

DSCF2913 DSCF2924

DSCF2925 DSCF2926

Prednjom stranom uređaja dominira 4.5 inčni ekran koji se gotovo savršeno stapa s ostatkom polikarbonatskog kućišta. Iznad njega nalazi se zvučnik, set senzora i prednja kamera namijenjena video pozivima.
Ispod ekrana smjestile su se tri kapacitivne WP tipke (povratak, home i pretraga) koje su dosta razdvojene i dovoljno osjetljive na dodir pa je i njihovo korištenje na zadovoljavajućem nivou.
Nokia je nažalost ostavila veliki prostor iznad i ispod ekrana koji podosta povećava ukupne dimenzije uređaja. S obzirom da su nas razmazili nedavno predstavljeni mobiteli koji praktički niti nemaju okvir oko ekrana, ostaje žal za tim da se Nokia nije malo više potrudila i u ovom segmentu.

DSCF2933 DSCF2971

Na centru donjeg dijela uređaja nalazi se micro USB utor za punjenje i sinkronizaciju, a desno od njega i glavni (mono) zvučnik. Na lijevoj strani donjeg dijela mjesto je pronašao i utor za umetanje vrpce za nošenje.

DSCF2966 DSCF2967

Vrh krije dvije manje rupice i jednu veliku. Velika je namijenjena za umetanje slušalica (3.5 mm audio utor), dok je jedna manja otvor za drugi mikrofon. Druga je mjesto gdje je potrebno upiknuti spajalicu ili specijalizirani alat za otvaranje ladice u koju se umeće micro SIM kartica.

DSCF2961 DSCF2962

Lijeva strana uređaja je u potpunosti prazna, dok se na desnoj nalaze četiri tipke – dvije za regulaciju glasnoće, tipka za uključenje/isključenje i okidač kamere.

DSCF2931 DSCF2969

Okretanjem mobitela na stražnju stranu uviđaju se sličnosti sa Symbian prethodnikom zbog velikog kružnog područja koje zauzima otprilike trećinu stražnje strane uređaja. U tom se području, naravno, smjestila optika kamere, kao i 1/1.5″ senzor te osnocna xenon i pomoćna LED bljeskalica. Pri dnu se nalaze i 2 pina za spajanje dodatne opreme koja omogućuju bežično punjenje uređaja.

DSCF2928 DSCF2929

Dojma sam da je veličina uređaja dobro pogođena pa je čak za većinu radnji dovoljna jedna ruka. Za ovo je ponajprije zaslužan operacijski sustav čije se sučelje sastoji od velikih elemenata pa za odabir neke opcije nije potrebna velika preciznost. Ako uspoređujemo WP PureView prethodnik (Lumiju 920), nova Lumija je lakša 30-ak grama uz očuvanje istih dimenzija, pa je i samo rukovanje puno ugodnije.
“Grba” kamere koja se nalazi na stražnjoj strani ne utječe negativno na samo rukovanje uređajem, već bih rekao čak i pozitivno. Naime, na tom mjestu se može staviti prst dok razgovarate te se s time dobije dodatni grip koji sprječava eventualno klizanje mobitela.

DSCF2954 DSCF2958

Unutar Lumije 1020 kuca dvojezgreni Krait procesor takta 1.5 GHz. Za grafičke zadaće zadužen je i Adreno 225, koji je možda nešto stariji, no bit će u stanju pokrenuti apsolutno sve igre koje se trenutno nalaze na Windows Phone trgovini.
Procesori su potpomognuti s 2 GB RAM memorije, koja je bila nužna zbog količine podataka koje se obrađuju prilikom fotografiranja PureView kamerom.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT