Recenzija: Nokia Lumia 710

Kocka je bačena. Do prije godinu dana naoko nemoguć scenarij postao je stvarnost i okrenuo novu stranicu u Nokijinom poslovanju. Savez s Microsoftom sklopljen je kako bi se oformio tzv. treći blok, odnosno eko-sistem koji bi trebao napasti dobro ukopani Android i bunkerom zaštićeni iOS. Iako u prvih godinu dana postojanja nije postigao zadovoljavajući tržišni udio Windows Phone kao treća velika platforma svakako ima potencijala, a financijska snaga Microsofta u kombinaciji s Nokijinim renomeom trebala bi biti dobar vjetar u leđa.

Nokia Lumia 710 predstavljena je prošle jeseni na Nokia Worldu zajedno s većom  sestrom Lumijom 800 od koje se razlikuje uglavnom po izgledu, tj. dizajnu. Najvažnija karakteristika 710-ke svakako će biti cijena jer kada uskoro stigne u prodaju trebala bi biti nešto jeftinija od 800-ice. Odmah treba reći da, osim tehnologije izrade zaslona i kamere, s hardvesrke strane praktički nema veće razlike. Oba uređaja koriste isti 1,4 GHz procesor u kombinaciji d 512 MB RAM-a kao i Ardeno 205 grafički procesor.

Osnovne karakteristike:

Dimenzije: 119 x 62.4 x 12.5 mm
Masa: 125 grama
Zaslon: 3,7” LCD, 800×480, 252 ppi, ClearBlack, Gorilla glass
Procesor: 1,4 MHz
RAM: 512 MB
Interna memorija: 8 GB
Operativni sustav: Windows Phone 7.5 Mango
FM Radio

Nedostaci:

– Potrebna je Micro SIM kartica
– Nema utor za memorijske kartice
– Nema podršku za Flash
– Nema prednju kameru za video pozive
– Prebacivanje sadržaja podržano isključivo putem Zune aplikacije

Dizjan, kućište i zaslon

Za razliku od starije sestre Lumia 710 vas neće dizajnom oboriti s nogu niti će privući ljubomorne poglede u kafiću, travmaju, ili na roditeljskom sastanku. Dakle, radi se o klasičnom dizjanu, možda čak i prepoznatljivom kad je Nokia u pitanju. Ispod zaslona koji dominira prednjom stranom nalaze se, pazi sad, hardverske tipke što je Windows Phone svijet pravi raritet. Poleđina uređaja, tj. poklopac baterije izrađen je od gumirane plastike koja sprečava klizanje. Tu nalazimo i 5 MP kameru s led bljeskalicom, a na dnu zvučnik. S desne strane nalaze se uobičajene tipke za podešavanje glasnoće, ali i hardverska tipka za kameru. Na vrhu su se smjestili micro USB i 3.5 mm utor kao i tipka za uključivanje.

Neovisno o plastici, konstrukcija kućišta i kvaliteta izrade na najvišem su nivou, zapravo na onom kojeg smo od Nokije i očekivali.

LCD zaslon dijagonale 3,7 inča možda se ne može mjeriti s naprednijim AMOLED-om na Lumiji 800, no opremljen je tzv. ClearBlack tehnologijom koja omogućuje bolji kontrast i odličan prikaz na dnevnom cjetlju. Na odaziv i preciznost nemamo zamjerki stoga možemo zaključiti da je zaslon općenito na vrlo visokoj razini upotrebljivosti.

Operativni sustav, sučelje performanse…

Dakle, na Lumiji 710 imamo operativni sustav Windows Phone 7.5 Mango kojeg inače možemo sresti na novijim modleima. Kao što vam je vjerojatno već poznato Windows Phone sučelje je prilično uniformirano i za sada ne dozvoljava nikakve intervencije i modifikacije od strane proizvođača. Ipak, prilikom prošlogodišnje Nokijine najave o suradnji s Microsoftom naslušali smo se obećanja da će Nokia imati izvjesnu slobodu u modificiranju Microsoftovog OS-a, no čini se da od toga za sada nema ništa.

Općenito, Windows Phone sučelje, umjesto klasičnog oblika ikonica na početnom zaslonu, donosi kvadratiće i pravokutnike koji su u osnovi isto što i prečice aplikacija i/ili widgeti. Nadalje, umjesto listanja početnih zaslona lijevo-desno ovdje imamo orijentaciju gore dolje. Vodoravnom gestom s desna nalijevo dolazimo do glavnog izbornika gdje su izlistane sve aplikacije i to po abecednom redu. Zgodno, ali zbog uniformiranosti kvadratića može se dogoditi da od “drveća ne vidite šumu”. Osvježenje donekle dolazi s instalacijom 3rd party aplikacija koji sa sobom donose pločice u različitim bojama.

Jedino po čemu se Windows Phone mobiteli softverski međusobno razlikuju su dodatne aplikacije koje svaki proizvođač isporučuje sa svojim modelima. Tako na Lumiji 710 imamo popularne Nokia mape i Nokia Drive s besplatnom glasovno navođenom navigacijom. Za razliku od Google mapa Nokia mape nešto su detaljnije, a ažurnost izmjene podataka je na višoj razini. Detaljnije o Nokia mapama malo kasnije.

S Mangom dolazi i multitasking, ali ne onakav kakvog nalazimo na Androidu ili Symbianu. Prije bi se moglo reći da nalikuje onom na iOS platformi što u konačnici nije ni loše. Dakle, aplikacija se ne vrti u pozadini već je suspendirana, tj, nalazi se u stadiju u kojem je napuštena i kao takva se vraća nakon ponovnog pokretanja. Jedini pravi rad u pozadini imaju sistemske aplikacije kao npr. E-mail klijent ili glazba. Pristup pregledu aktivnih, odnosno suspendiranih aplikacija moguć je dužim pritiskom na “back” tipku. Ipak, na ovaj način nije moguće potpuno isključiti suspendirane aplikacije, jer se o tome brine sam sustav na način da ih jednu po jednu isključuje nakon što se popis popuni.

Inovativan koncept dizajna aplikacija i sustav izbornika ono je što Windows Phone OS čini drukčijim. Tzv. hubovi mogu objediniti nekoliko aplikacija i koristiti njihove funkcije. Na primjer, hub “People” omogućuje pristup kontaktima i svim radnjama vezanim uz njih (Pozivi SMS; e-mail, chat). Ukoliko u postavkama definirate Facebook i/ili Twitter račun People hub će prepoznati i kontakte vezane uz njih.

Ono što posebno oduševljava na Windows Phone uređajima jest brzina izvođenja aplikacija i fluidnost. Neovisno o tome što koristi jednojezgreni procesor Nokia 710 u performansama  praktički ne zaostaje za bilo kojim dvojezgrenim Androidom. Ukupna stabilnost sustava i fluidnost u radu opće su poznate karakteristike Windows Phone operativnog sustava, a tajna leži u odličnoj optimizaciji i usklađenosti OS-a s hardverskim resursima.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT