Recenzija: Prestigio MultiPhone 4040 Duo

Nakon modela 4300 čiju smo opširnu recenziju donijeli prošli tjedan, Prestigio MultiPhone 4040 Duo drugi je Prestigiov uređaj iz MultiPhone serije na našem testu. Za razliku od svog većeg brata, 4040 dolazi s manjom dijagonalom zaslona, a sukladno tome i po još nižoj cijeni. Kao i ostali modeli iz ove serije, 4040 također dolazi s dual SIM konceptom i Androidom kao operativnim sustavom.

Osnovne karakteristike

– Dimenzije: 124 x 64 x 11  mm
– Masa: 150 grama
– Zaslon: 4,0“ TFT LCD 480 x 800 točaka
– Procesor: ARM Cortex-A9 1 GHz MHz
– Grafički procesor: PowerVR SGX540
– RAM: 512 MB
– Interna memorija: Korisniku dostupno 2,7 GB
– Utor za memorijske kartice
– Kamera: 5,0 MP
– Video kamera: 720p @ 30fps
– OS: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
– Baterija: 1500 mAh

Prednosti

– Dual SIm
– Video kamera
– Omjer uloženog i dobivenog
– Cijena

Nedostaci

– Masa
– TFT zaslon
– Zaslon bez zaštite protiv grebanja

Dizajn, kućište i zaslon

Za razliku od većeg brata, modela 4300, Prestigio Mutiphone 4040 je nekoliko milimetara uži, dok su njegove duljina i debljina zanemarivo manje. Dakle, i kod ovog modela imamo klasično dizajnirano kućište, nešto izmijenjenim poklopcem baterije. Prednjom stranom dominira 4,0” zaslon koji se nalazi u istoj ravnini s kapacitivnim tipkama na dnu te prednjom kamerom i zvučnikom na vrhu. Na vrhu kućišta nalazimo tipku za uključivanje i 3.5 mm audio utor, na lijevoj strani dvodjelnu tipku za podešavanje glasnoće, a na desnoj micro USB utor.

Premda je cijelo kućište izrađeno iz plastike, treba reći da uopće ne djeluje jeftino, dakle nema onaj neželjeni plastični look. Posebno treba pohvaliti poklopac baterije s blagom teksturom koja ne dozvoljava klizanje uređaja iz ruku.

Ukupan dojam čvrstoće kućišta je solidan, a zahvaljujući dimenzijama i masi od 150 grama, uređaj djeluje robusno. Ipak, ako ste naviknuti na manje uređaje, prilagodba na masu od 150 grama mogla bi potrajati. Škripanje i krckanje plastike, karakteristično čak i za neke skuplje uređaje, nismo zabilježili.

Zaslon dijagonale 4,0 inča izrađen je u TFT LCD tehnologiji, dok mu rezolucija iznosi 480 x 800 točaka. Premda rezolucija na ovoj dijagonali daje solidnu gustoću točaka od 233 ppi, TFT zaslon nije izravno usporediv s novijim zaslonima temeljenim na IPS tehnologiji, kakvog smo vidjeli na modelu 4300. Razlika se ovdje najviše očituje u kutu vidljivosti, jer je na TFT zaslonu osjetno manji. Kad su u pitanju preciznost i odaziv, nekih posebnih zamjerki nemamo, premda je u nekoliko navrata određene ikonice trebalo dodirnuti dva puta kako bi reagirale. Slična situacija se ponavlja i s kapacitivnim tipkama koje zahtijevaju visok stupanj preciznosti dodira.

Dual SIM

Budući da je Dual SIM sustav izveden identično kao u modelu 4300, smatram nepotrebnim sve ponovo opisivati, pa ćemo ovdje samo zalijepiti komad teksta iz recenzije spomenutog modela.

Podrška za dvije SIM kartice jedna je od glavnih značajki ovog uređaja i odmah ćemo kazati da je izvedena iznenađujuće dobro. Do sada nismo imali prilike testirati Android uređaje s dvije SIM kartice, pa ovo i za nas predstavlja svojevrsnu novost.

U početku odmah treba reći da u uređaju postoje dva 2G (GSM(EDGE) čipa, što znači da su obje SIM kartice istovremeno aktivne i da s bilo koje, odnosno preko bilo kojeg od ta dva operatera, u svakom trenutku možete upućivati, odnosno primati pozive. Naravno, dok je razgovor preko jednog operatera u tijeku i netko vas u tom trenutku zove na drugi broj, dobit će signal zauzeća.
Kao dodatak, u postavkama je moguće odrediti koja od dviju SIM kartica ima prioritet, pa će se svi odlazni pozivi automatski obavljati preko nje. Ukoliko pozive namjeravate obavljati s obje kartice, u postavkama podesite da vas uređaj prije svakog poziva zapita.
Sve postavke koje vrijede za glasovne pozive mogu se podesiti i za podatkovni promet. Dakle, uređaj praktički možete podesiti da s jedne SIM kartice upućuje pozive, dok drugu koristi samo za data promet. Ovo može biti korisno u slučaju kada uz jednu običnu za glasovne pozive, imate i dodatnu SIM karticu isključivo za podatkovni promet.

Također, svakom se kontaktu može dodati oznaka koja određuje s kojeg se broja, odnosno SIM kartice upućuje glasovni poziv. Ovo je korisno u slučaju kada kod jednog operatera imate posebne pogodnosti za razgovore unutar mreže.

Kad je 3G podrška u pitanju, stvari su malo drukčije. Naime, u uređaju postoji samo jedan 3G čip, što znači da samo jedna SIM kartica u datom trenutku ima pristup 3G mreži, a u postavkama je također moguće odrediti koja će SIM kartica i ovdje imati prioritet. Naravno, ovo ne predstavlja ni najmanji problem jer se sve ionako nesmetano može obavljati preko 2G mreža, a prioritet za korištenje 3G mreže eventualno možete dodijeliti onoj SIM kartici, tj. operateru preko kojeg češće koristite spajanje na internet, odnosno preko kojeg imate povoljniju podatkovnu tarifu.

SMS poruke u dual SIM sustavu također funkcioniraju prilično jednostavno. Prilikom slanja SMS poruke sustav vas upozorava da jedna mreža mora biti definirana kao zadana, no povlačenjem statusne trake na vrhu zaslona u trenutku se otvara jednostavni izbornik koji omogućuje trenutnu izmjenu zadanog operatera.

Ukratko, dual SIM sustav je na ovom uređaju izveden iznimno dobro. Podešavanje postavki je intuitivno i što je najvažnije jednostavno, bez nepotrebnih komplikacija.

Što se tiče korištenja Viber, WhatsApp i sličnih aplikacija, stvar radi potpuno jednako kao na običnim, „single SIM“ uređajima. Budući da je na jednom uređaju općenito moguće koristiti samo jednu takvu aplikaciju, poruke će vam stizati za onaj broj s kojim ste se prilikom instalacije registrirali na dotični servis.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT