Recenzija: Samsung Galaxy Note 2

Kada je prije godinu dana Samsung predstavio prvi Galaxy Note, mnogi su izrazili skepticizam prema uređaju koji se sa svojim 5,3-inčnim zaslonom nije mogao smjestiti niti u smartphone, niti u tablet kategoriju, no možda je upravo to razlog zašto je postao iznimno popularan. Uz to što je došao s tada najboljim dostupnim hardverom, Galaxy Note je kupce osvojio izvrsnim dizajnom te elegancijom, a prodajni rezultati koji su uslijedili iznenadili su i samog proizvođača.

Sada, godinu dana kasnije, Samsung izlazi s njegovim nasljednikom i dijagonalu zaslona produžuje za još 0,2 inča, a pogonski stroj poznat iz Galaxyja S3 dodatno pojačava za 200 MHz i dodaje još jedan gigabajt RAM-a. Kao rezultat dobili smo jedan od najjačih mobilnih uređaja općenito, s dodatkom vrlo korisne S Pen olovke i hrpom pratećeg softvera.

Osnovne karakteristike

– Dimenzije: 151.1 x 80.5 x 9.4 mm
– Masa: 183 grama
– Zaslon: 5,5″ Super AMOLED 1280 x 720  točaka, 267 ppi
– Procesor: Četverojezgreni Cortex-A9 takta 1,6 GHz na Exynos 4412 čipsetu
– Grafički procesor: Mali-400MP
– RAM: 2 GB
– Interna memorija: 16/32/64 GB
– Utor za microSD memorijske kartice
– Operativni sustav: Android 4.1 Jelly Bean
– S Pen olovka s pratećim softverom
– Prilagođene tipkovnice za upotrebu jednom rukom
– Kamera: 8,0 MP
– Video kamera: 1080p, 30 fps
– Sekundarna kamera 1,9 MP
– Stereo radio s RDS-om
– Baterija: 3100 mAh

Prednosti:

– Jedan od hardverski najmoćnijih mobilnih uređaja trenutno
– Izvrstan zaslon
– Upotrebljivost i široki spektar mogućnosti
– Multimedija

Nedostaci:

– Zbog povećih dimenzija otežana manipulacija jednom rukom

Dizajn i kućište

Unatoč povećim dimenzijama, Galax Note 2 se odlikuje iznimnom elegancijom. Zapravo je nevjerojatno kako je toliko vrhunskih komponenti upakirano u kućište debljine samo 9,4 mm koje sadrži još i ležište za olovku.
Kućište je u potpunosti izrađeno iz plastike, no da su kojim slučajem korišteni drugi materijali, osjetno bi porasla i masa. Ipak, završna obrada je na prilično visokoj razini, tako da nema govora o “plastičnom” izgledu. Uređaj kojeg imamo na testu došao je u „titansko“ sivoj boji koja otprilike odgovara boji imitacije kroma na okviru kućišta, dok će se kod bijele varijante taj okvir isticati.

Samsung Galaxy Note 2 prati dizajnerku liniju Galaxyja S3 i iz daleka može izgledati upravo kao uvećana verzija istog. Raspored većine tipki, utora i kamere identičan je onom na S3, osim vanjskog zvučnika koji je premješten na dno poleđine. Dakle, tipka za uključivanje, odnosno zaključavanje zaslona, nalazi se na desnom boku, tipka za podešavanje glasnoće na lijevom, 3,5 mm audio utor na vrhu, a micro USB utor na dnu uređaja.

Zaslon

Kada je Samsung na ovogodišnjem IFA sajmu predstavio Galaxy Note 2, njegov je 5,5” 720p zaslon brandiran kao Super AMOLED HD, no budući da je izostao dodatak “plus” mnogi su (uključujućo nas) pomislili da se radi PenTile matrici. Ipak, na kraju se ispostavilo da u ovom zaslonu nije korištena spomenuta matrica, već RGB.
Za razliku od prvog Galaxy Notea koji dolazi s 1280 x 800 rezolucijom zaslona, Note 2 ima rezoluciju od 1280 x 720 točaka. Zbog ovih 80 piksela manjka u širini, Note 2 ima nešto uži zaslon i pravi 16:9 omjer.

Zbog malo većeg zaslona u odnosu na prethodnika, Note 2 ima nešto manju gustoću točaka po inču, no ta je stavka potpuno zanemariva. O prikazu, kontrastu  i kutu vidljivosti Super AMOLED zaslona već su tolike pjesme ispjevane da možemo samo ukratko ponoviti da se radi o jednom od najboljih trenutno dostupnih.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT