Recenzija: Samsung Galaxy S3

Samsung Galaxy S III, ili Samsung Galaxy S3 (kako vam draže) zasigurno je najiščekivaniji smartphone 2012. godine, ako izuzmemo sljedeći iPhone. Prije nego se dotaknemo samog uređaja pokušajmo objasniti zbog čega se oko njega digla tolika prašina.

Prije nešto više od godinu dana recenzirali smo Samsung Galaxy S II kojeg smo ubrzo proglasili najboljim Androidom do tada. Istovremeno su i mnogi drugi novinari, blogeri kao i sami korisnici uvidjeli da se radi o vrhunskom uređaju koji svojom kvalitetom i pouzdanošću zaslužuje biti proglašen kraljem Androida. Štoviše, u usporedbi s najvećim konkurentom, HTC Sensationom, po mnogim je kriterijima bio nekoliko koraka ispred i prodajni rezultati koji su uslijedili bili su izvanredni. U razdoblju od godinu dana prodano je više od 25 milijuna primjeraka. Iz ovih razloga, Samsung Galaxy S III jedan dio svoje inicijalne popularnosti može zahvaliti upravo svom prethodniku.

Još početkom 2012. godine počelo se špekulirati o nasljedniku dvojke, a sa svih strana mogla su se čuti mnogobrojna nagađanja o specifikacijama. U veljači, kada je održava tradicionalni MWC u Barceloni očekivali smo da Samsung predstavi nasljednika popularne S dvojke, no Samsungovci su već tada bili svjesni da ne smiju propustiti priliku da samu najavu dodatno marketinški nabriju. Iz tog razloga predstavljanje je odgođeno. Za najavu trojke organiziran je poseban događaj pa je cijela priča dodatno podgrijana.

Vidljivo je da su Samsungovci u zadnje dvije godine mnogo toga naučili od Applea, posebice kad je marketing u pitanju. Povremenim puštanjem informacija u javnost i pravilnim tajmingom uspjeli su proizvesti atmosferu koja je mnoge fanove doslovno izludjela. Sam event, odsnono medijska konferencija na kojoj je predstavljen Galaxy S3 nije bio na nivou Appleovih, iako je vidljivo da inspiracije s te strane nije nedostajalo. Moglo bi se tu nabrojati nekoliko propusta, no budući da se u ovom tekstu fokusiramo na sam uređaj, filozofiju o marketingu ostavit ćemo za neku drugu priliku.

Osnovne karakteristike

– Dimenzije: 136,6 x 70,6 x 8,6 mm
– Masa: 133 grama
– Super AMOLED 4,8” zaslon, HD rezolucije (1280×720), cca.300 ppi, Gorilla Glass 2
– Mreže: GSM, HSPA do 21 mbps
– Procesor: 4 Cortex-A9 jezgre, takta 1,4 GHz, na Exynos 4 čipsetu
– Grafički procesor: Mali-400MP
– RAM: 1 GB
– Interna memorija: 16/32/64 GB
– Podrška za microSD memorijske kartice
– 50 GB online prostora na Dropboxu
– Operativni sustav: Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich
– TouchWiz nadogradnja sučelja
– 8 MP kamera, 1080p video
– 1,9 MP sekundarana kamera, 720p video
– NFC, WiFI direct, DLNA bežična povezivost
– HDMI preko MHL porta
– FM radio s RDS-om
– Baterija 2100 mAh

Nedostaci

– Micro SIM

Dizajn i kućište

Budući da se Samsung ne može baš pohvaliti osvojenim nagradama za dizajn smartphone uređaja, malo tko je i očekivao da će Galaxy S3 biti oblikovan tako da na prvi pogled oduzme dah. Uostalom, sličnu situaciju smo imali i kod prethodnika, uz dodatak vidljivo jeftine plastike iz koje je kućište bilo izrađeno.
Već par dana nakon službene najave počele su kružiti glasine da je ovakav dizajn Galaxyja S3 rezultat višestrukih sudskih sporova s Appleom u kojima je Samsung (među ostalim) optužen za kopiranje dizajna. Neki su išli toliko daleko i razvili teoriju da su trojku dizajnirali odvjetnici, a u svrhu izbjegavanja eventualnih sporova s Appleom. Naravno, iz Samsunga su ovakve navode opovrgli, a ne treba biti natprosječno inteligentan da bi se zaključilo kako su takve kvalifikacije pretjerane.

Već sam u uvodnoj temi spomenuo da uređaj puno bolje izgleda uživo nego na slikama, a istini za volju, kad ga gledate s prednje strane praktički i nemate što vidjeti osim velikog zaslona. Ipak, aluminijski okvir kućišta u kombinaciji s lakiranim polikarbonatom trojki ipak daje jednu profinjenu notu, tako da nema govora o “jeftinoj plastici” kao što je to slučaj bio na prethodniku. Neovisno o tome što se radi o sjajnoj površini ona nije klizava tako da nema straha od ispadanja iz ruku.

Samsung Galaxy S3 dolazi u dvije varijante boja: bijeloj i tamno plavoj. Primjerak koji imamo na testu bijele je boje pa vam nažalost ne možemo dočarati tamno plavog.
Zanimljivo, bijela boja kućišta smartphone uređaja do nedavno je postojala kao opcija. Takvi su uređaji u pravilu izlazili naknadno i u manjim količinama od uobičajeno crnih ili sivih. Izlaskom HTC-a One X bijela boja postaje primarna, a isti primjer očito slijedi i Samsung.

Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 8 9


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT