Recenzija: Samsung Galaxy S 2

Samsung već neko vrijeme uživa poziciju drugog najvećeg proizvođača mobitela na svijetu, odmah iza finskog giganta Nokije, konstantno povećavajući udio na svjetskom tržištu. Iza ovakvog uspjeha stoje godine rada, osluškivanja tržišta, prepoznavanja želje kupaca i naravno, kvaliteta proizvoda. Ako se, pak, fokusiramo na smartphone uređaje vidjet ćemo da Samsung polako postaje jedan od najjačih igrača na tom polju.

Već je prošle godine, kada smo recenzirali Samsung Galaxy S, bilo sasvim vidljivo da Samsung misli ozbiljno u namjeri da postane proizvođač smartphonea broj 1. Naravno, u tom će mu naumu konce i dalje mrsiti, već afirmirani i dokazani, tajvanski HTC koji je sa svojim vrhunskim uređajima već neko vrijeme na samom vrhu. Nadalje, sa softverske strane gledano, Android se kao platforma pokazao kao pun pogodak za razvoj novih uređaja i uvođenje novih tehnologija, a s obzirom na udio u globalnom tržištu slobodno ga možemo nazvati brojem 1.

U ovoj recenziji govorimo o jednom od najviše iščekivanih smartphonea u ovoj godini. Samsung Galaxy S II i9100 uređaj je koji najbolje kombinira gore navedene značajke, a ujedno je i drugi smartphone s dvojezgrenim procesorom na našem tržištu.

Samsung Galaxy S II nema baš maštovit naziv, ali ima ono što je daleko važnije – ima sve. Dobro, skoro sve, jer bismo sada mogli cjepidlačiti i reći da je umjesto LED bljeskalice mogla biti ugrađena xenon. Kada je prošle godine prvi Galaxy S stigao u naše ruke proglasili smo ga objektivno najboljim Androidom, ali i općenito smartphoneom u tom trenutku, iako je bilo određenih dvojbi. Kasnije se pokazalo da upotrijebljeni RFS datotečni sustav nije bio najbolje rješenje i zahtijevao je intervenciju u vidu instalacije raznih lagfix zakrpi.

Sada, s novim Galaxyjem S 2 tih dvojbi nemamo. Štoviše, Smasung Galaxy S II još će neko vrijeme biti najbolji uređaj, iz jednostavnog razloga što mu se, osim modela HTC Sensation koji dolazi uskoro, ne nazire prava konkurencija. Naravno, ne treba zaboraviti ni LG Optimus 2X, kojeg smo također recenzirali, no zbog razlike u veličini zaslona usporedba u startu ne bi bila korektna.

O tome jesu li „dvojezgraši“ postigli kvantni skok, dalo bi se raspravljati, no ono što je sigurno je da nameću sasvim nove kriterije i jedan novi standard.

Vanjština

Mnogi se pitaju jesu li uređaji poput ovog preveliki. Naime, ovdje je prisutna jedna psihološka nota. Budući da smo do sada bili naviknuti na manje uređaje s manjim zaslonima te smo ih, na neki način, prihvatili kao standard logično je da nas prvi susret s nešto većim uređajem poput ovog dovodi u nedoumicu. Međutim, onog trenutka kada uređaj uključite i vidite ispred sebe ogroman zaslon brzo ćete zaboraviti njegove dimenzije, a ostali mobiteli će vam nakon toga izgledati, ajmo to tako reći, smiješno.

Uz to, Samsung Galaxy S 2 iznimno je tanak i lagan mobitel te za razliku od HTC Desirea HD ne ostavlja dojam glomaznosti.

„Kockasto“ dizajnirano kućište možda nije toliko atraktivno, no ono što jest je njegova debljina, odnosno – tankoća. Sve vrhunske komponente i relativno veliku bateriju  smjestiti u kućište debljine 8,5 mm zasigurno nije bio lagan posao. Dodatna prednost Galaxyja S 2 pred potencijalnom konkurencijom je u njegovoj iznimno maloj masi u odnosu na veličinu. Usprkos većem zaslonu te jačoj bateriji Galaxy S 2 lakši je od prethodnika i ima  masu od samo 116 grama. Jednom riječju – nevjerojatno. Usporedbe radi, nadolazeći HTC Sensation ima masu od 148 grama.

Plastika od koje je izrađen Galaxy S 2 dosta se razlikuje od one koju smo upoznali na prethodniku. Površina ima teksturu koja otežava klizanje uređaja iz ruku, a otporna je i na otiske prstiju.

Iako ni ova plastika ne izgleda previše profinjeno ipak ne ostavlja dojam jeftinoće kao na prethodniku, a sama konstrukcija je relativno čvrsta i ne osjeti se krckanje, odnsono  škripanje.

Stranice: 1 2 3 4 5 6 7


 
           






194 Komentara

01/08/2012.
u 22:18
 
Ivan
@ Vilad, ja sam jednostavno stavio crnu sliku, i to je to :) Btw prije nekih tjedan dana (i manje) sam uzeo SGSII i prezadovoljan sam, a još više kada vidim ovakav review :D Preporučam svima..
16/10/2012.
u 16:59
 
cipa
Evo Krešo da se javim kupio sam samsung galaxy 2 sa androidom ics 4.0.3 i probao sam nadogradnju softvera ali preko telefona nema nadogradnje. Spojio sam ga s kiesom i tamo stoji da postoji nadogradnja na 4.0.4. Zanima me da li da ga ažuriram. Stoji da je službena za T-mobile Cro?
16/10/2012.
u 17:01
 
Krešimir Blažev
Ako ti je dostupno, ne vidim za što ne bi ažurirao.
16/10/2012.
u 17:32
 
cipa
Treba li baterija biti na 100%?
16/10/2012.
u 17:34
 
Krešimir Blažev
Ne nuzno, ali sto vise to bolje, za svaki slucaj.
16/10/2012.
u 18:09
 
cipa
Hvala Krešo.
17/10/2012.
u 15:54
 
Marko V.
imam priliku kupiti ovaj mobitel za 1600 kn (polovan i ima samo jednu malu ogrebotinu, ostalo sve super), prema ovome što sam pročitao mislim da ne bi smio imati dvojbu, ali ipak dvoumim se...dali uzeti neki jeftiniji novi mobitelčić za 700-800 kn (treba paziti na svaku kunu pošto sam student, a 1600 kn su mi 2 stanarine) ili ipak kupiti ovo čudo?
17/10/2012.
u 16:01
 
Krešimir Blažev
Teško mi se staviti u ulogu financijskog savjetnika. Što se samog uređaja tiče, vjerojatno vrijedi toliko, ali ti si taj koji trebaš izračunati i izabrati.
18/10/2012.
u 12:04
 
cipa
da li netko zna kako nedozvoliti objavljivanje obavijesti na traci(zynga, face, itd.) na ics 4.0.4. Na 4.0.3 mi nisu pristizale. Išao sam na postavke>osobno>računi i sinkronizacija isključi ali ne pomaže
18/10/2012.
u 12:06
 
Krešimir Blažev
To moraš riješiti u postavkama Facebook apliakcije
20/10/2012.
u 14:46
 
cipa
opet ja, zašto mi se na obavijesnoj traci pojavljuje znak radija(iako nije uključen) kad god skinem neki zvuk ili melodiju s aplikacija u mom slučaju Zedge aplikacije?
05/12/2012.
u 17:53
 
Dinamo sampion
Pitanje moze li se na ovom mobu namjestit rucni odabir mreze, i kako ako moze?
05/12/2012.
u 17:55
 
Krešimir Blažev
Nemam ga sad kod sebe da ti dam točne upute, ali potraži u postavkama mreže, (mobile network) mora biti opcija automatski ili ručni odabir.
14/12/2012.
u 22:21
 
Filip
koji je bolji mobitel: SG Note 2 ili SG S2 ? Hvala
14/12/2012.
u 22:23
 
Krešimir Blažev
Note 2
14/12/2012.
u 23:42
 
Marko
jel zapravo sgs2 dobio sluzbenu nadogradnju na ics?
14/12/2012.
u 23:53
 
Krešimir Blažev
Je
15/12/2012.
u 10:25
 
Marko
uhhh hvala ti Krešo...sad je odluka jos teza! -.-
09/01/2013.
u 19:17
 
Endi
Pozdrav Krešo. Imam pitanje u vezi SGS2...imam ga već nekih 2 mjeseca i primjećujem da prilikom otključavanja zaslona zna doći do kratkog prekida toucha...tj. kada povlačite prstom po zaslonu javlja se prekid kontakta na zaslonu pa ga ni otključati ne mogu jer ne može konstantno prihvaćati touch prsta već titra ikona za otključavanje...isto se zna događati dok listam izbornik pa mi nekad ne prihvati dodir otprve...problem nije konstantan već se javlja 1-2 dnevno i traje kratko..ali zanima me u čemu bi mogao biti problem..hvala!
09/01/2013.
u 19:21
 
Krešimir Blažev
Hmm, tesko mi je reci. Mozda je uzrokovano nekom aplikacijom I mozda vracanje na tvornicke postavke rijesi problem.
09/01/2013.
u 19:38
 
Endi
Da i mene to čudi jer problem nije konstantan već se povremeno javlja...znači nije problem na zaslonu već nešto drugo..android verzija je 4.0.3 tako da mislim da to nema veze s tim...a imam i zamjensku bateriju pa ih znam često mijenjati i isključivati uređaj...možda je i to razlog..hoće li vraćanje na tvorničke postavke izbrisati i aplikacije i slike? Zahvaljujem.
09/01/2013.
u 19:39
 
Krešimir Blažev
Da, trebalo bi napraviti backup
16/01/2013.
u 09:10
 
Sylar
To se i meni dogada pa stisnem desnu bočnu tipku da mi se ekran zacrni tj.zakljuca i ponovo ju stisnem da mi da mogucnost poteza i onda radi normalno ..
20/01/2013.
u 00:29
 
Lovro7
Pozdrav Krešo. Imam jedno pitanje. Od kada sam kupio samusng galaxy s2 imam problem. Uređaj mi se sam od sebe ugasi , makar iskuljicm sve porgrame. Kada mi se ugasi moram vaditi bateriju i ponovno palit. Prvo sam mislio da je to nesto u postavkama za štednju energije, ali nije. Uređaj sam dobio za Božić i nije star ni mjesec dana. Bio sam na servisu i tamo su rekli da je problem sa software-om i stavili su mi novi. Danas mi se opet to dogodilo neznam u cemu je problem. Mozete li mi ikako pomoci. Hvala :)
20/01/2013.
u 00:43
 
Krešimir Blažev
Ne znam sta da tu kazrm osim da ponovo odes u servis i ponovo prijavis problem koji ocito nije u softveru
20/01/2013.
u 16:14
 
Lovro7
Ok. Hvala :)
24/01/2013.
u 20:44
 
Vigo
Krešo molim te ako mi znaš reći razliku između običnoga SGS2 I SGS2 HD LTE?
24/01/2013.
u 20:48
 
Krešimir Blažev
Hd lte ima vecu rezoluciju ekrana (720p) I podrsku za LTE mreze. I proc mu je clockan na 1.5 Ghz. Ali taj model nije namijenjen nasem trzistu.
24/01/2013.
u 20:54
 
Vigo
Znaš li možda trajanje baterije? Vjerovatno se malo brže istroši nego kod običnoga? I je li došao update za JB?
24/01/2013.
u 20:56
 
Krešimir Blažev
Nazalost ne znam. Kao sto rekoh taj je model namijenjen drugim trzitima.
24/01/2013.
u 20:57
 
filip5
kreso,ima li na S2 Google Play? gledao sam slike na internetu al ga nisam nasao...
24/01/2013.
u 20:58
 
Krešimir Blažev
Naravno da ima, kao I svaki android.
26/01/2013.
u 14:49
 
xperia
Molim vas za odgovor dali bi uzeli samsung galaxy s2 ili experiu s.u ponedeljak idem kupiti jedan od ta dva pa vas molim za pomoć.hvala na odgovoru.pozzz
26/01/2013.
u 14:55
 
Krešimir Blažev
Xperia s je noviji model I u tom pogledu mozda pametniji izbor. Ima bolju rezoluciju ekrana I malo jaci procesor. Dakle svaka preporuka za Xperia S.
26/01/2013.
u 16:54
 
xperia
hvala tako ču i kupiti:)
26/01/2013.
u 17:23
 
mate....
kad ce doci S2 plus u BiH ? :)
06/02/2013.
u 22:57
 
simon
Pozdrav! Jel zna netko mozda kako se iskljucuje zvuk fotoaparata na samsung galaxy S 2y
06/02/2013.
u 22:59
 
simon
Pozdrav! Jel zna netko mozda kako se iskljucuje zvuk na fotoaparatu na samsung galaxy S 2?
26/05/2013.
u 15:44
 
Marko
Jel postoji neka veca razlika izmedu S2 i S2 plus??
26/05/2013.
u 15:47
 
Krešimir Blažev
Jedina bitna razlika je što je Plus noviji i što će dulje dobivati nadogradnje
02/06/2013.
u 16:53
 
mario lubić
jeli mi bolje uzeti glaxy s3 mini ili galaxy s4,u čemu su različiti?unaprijed hvala.
02/06/2013.
u 16:59
 
Krešimir Blažev
Uspoređuješ dva potpuno različita uređaja i pitanje o njima postavljaš na temi o trećem. Sad, pošto nisam siguran jel me zajebavaš ili si samo gotovan, reći ću ti samo da pročitaš recenzije tih modela o kojima pričaš pa će ti biti jasno. Dakle, u glavnom izborniku klikneš "recenzije" i pod "Samsung" pronađeš "Galaxy S4" i Galaxy S3 mini". Nije teško, zar ne?
01/07/2013.
u 15:04
 
marin
koja je razlika između Exynos (S2) i Broadcom BC28155 (S2 Plus)?
04/07/2013.
u 16:13
 
josip
jel se isplati dat arc s za s2, uz nadoplatu od 400 kn?
09/07/2013.
u 13:59
 
skafiskafnjak
Kresimire, Samsung Galaxy SII ili Alcatel One Touch Idol? Nisam siguran jer je Samsung ipak Samsung ali porcitavsi recenziju Idola on mi se cini kao izvrstan izbor
09/07/2013.
u 15:24
 
Krešimir Blažev
Osobno bih uzeo Alcatela jer ima veći ekran i noviji je model
10/07/2013.
u 20:20
 
Dalila
Krešimire zanima me kolika je razlika između S3 i S2 što se tiče performansa procesora (S3 ima Quadcore) kao i drugih nekih stvarčica koje S3 posjeduje? S obzirom da je S3 puno skuplji pa me zanima šta dobivam za tu razliku u cijeni? Pozz
10/07/2013.
u 20:22
 
Krešimir Blažev
Pa dobiješ puno veću snagu i performanse. Možda ne toliko koliko bi očekivao ali svakako je boji
29/07/2013.
u 21:40
 
Tarik
daanas sam naletio na Samsung GT-I8750ALADBT ATIV S na internetu, i iznenadila me prilično niska cijena (oko 200€). Koje je tvoje mišljenje Krešimire o ovom telefonu, i zašto mu je takko niska cijena s obzirom na dobre specifikacije? Da li je bolje uzeti ovaj ili ici na S2, doplatiti pa na S3? Možda Nokia Lumia 720? Unaprijed hvala ;) Pozdrav
13/08/2013.
u 18:31
 
matej
koja je razlika između Exynos (S2) i Broadcom BC28155 (S2 Plus)?
20/08/2013.
u 20:05
 
milan
dali se sada isplati u trgovini kupiti s2 za 2100 kn ili je pamentije kupiti neki drugi model za te novce? Pozz
20/08/2013.
u 20:09
 
Krešimir Blažev
Još uvijek dobar mob, ali ja bih ipak uzeo neki noviji.
21/08/2013.
u 20:17
 
milan
hvala na odgovoru ali bi sad pitanje svih pitanja bilo: koji bi vi noviji model kupili za cc 2100 kn u odnosu na s2 ? Hvala jos jednom i pozdrav.
21/08/2013.
u 20:20
 
Krešimir Blažev
Evo probaj s ovim http://mob.hr/best-buy-androidi-do-2000-kuna-ljeto-2013/ ili ovim http://mob.hr/prestigio-multiphone-5044-duo-recenzija/ ili ako nađeš S3 mini po toj cijeni.
29/08/2013.
u 17:43
 
Danijel74
Krešimire, Samsung Galaxy SII ili Samsung Galaxy S3 mini??
29/08/2013.
u 17:44
 
Krešimir Blažev
Ako ti treba veći ekran - S2, ako ne, onda S3 mini.
09/09/2013.
u 11:00
 
iko
pozdrav Krešo, Molim te za jednu pomoć kao i sve one koji imaju S2.Kako isključiti govorne usluge,odnosno kako isključiti aplikaciju koja mi isčitava broj ili ime iz imenika kada mi dođe sms? To mi je nepotrbna stvar i iritira. Imam android 4.1.2.
12/10/2013.
u 10:07
 
Marina
Pozdrav, Je li bolji samsung galaxy s2 ili sg note?! Koristim najviše internet i kameru, pa mi je to najbitnije. Ili neki drugi u toj cijeni? Cula sam da je i alcatel one touch idol dobar, pa... Hvala! ;)
12/10/2013.
u 10:09
 
Krešimir Blažev
U tom slučaju možda najbolje uzet Alcatela jer je noviji model. Note uzmi ako ti je potreban veći ekran, ali je malo veći od ove dvojice.
 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna