Test: HTC Desire HD

Prethodni, a ujedno i prvi HTC-ov 4.3 inčni model HD2 u samom je startu bio osuđen na neuspjeh zahvaljujući tome što je bio temeljen na Windows Mobile platformi koju je Microsoft nedugo zatim pokopao, a kupci su se zbog izostanka daljnje podrške i nadogradnji osjećali sve, samo ne zadovoljnima.

Godinu dana kasnije HTC ponovo izbacuje 4.3 uređaj, no ovoga puta s Android OS-om  koji je u međuvremenu po mnogima postao vodeća platforma za smarthone uređaje.

HTC Desire HD nova je perjanica ove tajvanske kompanije koja je već nekoliko puta dokazala kako izrađuje izvrsne mobilne uređaje.

Sam naziv sugerira da se radi o nasljedniku modela Desire, međutim to nikako ne odgovara stanju stvari. Zbog očite razlike u dimenzijama uređaja, kao i dimenzijama zaslona, svaka je usporedba s Desireom neosnovana.

HTC Desire HD zapravo je malčice izmijenjena (europska) verzija modela HTC Evo 4G,  namijenjenog američkom tržištu. Primjerice, izostavljena je kamera za video pozive ali je RAM „pojačan“ na 768 MB. Ako veličinu zaslona uzmemo kao relevantan faktor, Desire HD sa svojih 4,3 inča trenutno nema dostojnog konkurenta za neku suvislu usporedbu, a s nešto manjom dijagonalom zaslona (4.0“) najbliži su mu je Samsung Galaxy S.

Dizajn i konstrukcija

Desire HD koristi isti koncept kućišta kao i model Legend. Aluminijska konstrukcija izlivena je u jednom komadu, što rezultira iznimnom čvrstoćom i robusnošću. Kako ne možemo imati i ovce i novce, danak je plaćen masom koja iznosi 167 grama, no s  obzirom na veličinu uređaja ovolika masa i ne predstavlja problem. Sam aluminij je drukčije obrađen (izbrušen) i ne klizi iz ruku kao što je to slučaj s Legend-om. Doprinos sprečavanju proklizavanja i općenito ugodnijem osjetu držanja u ruci daju gumirane površine na poklopcima baterije i SIM kartice te na dijelu kućišta oko bljeskalice. Spomenuti poklopci često su bili predmet rasprava i uglavnom su okarakterizirani kao loše izvedeni, no ne vidim razloga takvom stavu, jer na našem testnom primjerku  nisam primijetio ništa što bi upućivalo na to. Možda je malo nezgodno iz prve pogoditi utore, ali kad jednom „sjednu“ sve se doima uredno. Moguće je da će se vratašca rasklimati nakon većeg broja vađenja, ali malo kome je potrebno učestalo vađenje baterije ili zamjena SIM kartice.

Prednjom stranom dominira ogromni 4,3-inčni zaslon, a ispod njega 4 funkcijske tipke, koje su u ovom modelu softverske prirode. Koncept hardverskih tipki je napušten, a po svemu sudeći podlegao je imperativu dizajna. Softverske tipke fino su uklopljene u jednu cjelinu sa zaslonom, ali ih je zbog toga teže pogoditi prstom. Tipka za uključivanje uređaja nalazi se na vrhu i nije baš pristupačna, jer je izrađena u ravnini s kućištem. Ovo i nije najsretnije rješenje budući da ista tipka služi i za otključavanje zaslona.

Na stražnjoj strani, leća kamere nije u ravnini i ne prati liniju kućišta. Malo je „izbačena“ i prilikom rukovanja uređajem trebat će prilična doza opreza kako se ne bi oštetila, jer nema baš nikakvu zaštitu.

Micro USB utor za povezivanje s računalom, odnosno punjenje nalazi se na donjem dijelu, a odmah do njega 3.5 mm audio utor te mikrofon.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT